Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018
Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018
10ο μάθημα | Κ6 telephone box | παρουσίαση εργασιών
α' μέρος
Στο πλαίσιο της σειράς μαθημάτων με θέμα την εθνική ταυτότητα των προϊόντων, προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ: "Design Classics: The K6 Telephone Box" για τον κλασικό τηλεφωνικό θάλαμο της Μ.Βρετανίας.
β' μέρος
- Παρουσίαση των συσκευασιών αυγών που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο της 2ης άσκησης του εξαμήνου.
- Συζήτηση - ανατροφοδότηση - σχολιασμός.
- Σύντομη περιγραφή των ζητούμενων για την 3η και τελική άσκηση του εξαμήνου, η οποία θα παρουσιαστεί την ημέρα των εξετάσεων.
Συγχαρητήρια σε όλους για τη συνέπεια καθώς και για το αποτέλεσμα των εργασιών σας!
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018
9o μάθημα | γαλλικό design
Στο πλαίσιο της σειράς μαθημάτων με θέμα την εθνική ταυτότητα των προϊόντων, προβλήθηκαν τα ντοκυμαντέρ "Jean Prouve: Compass table" και "The Citroen DS"σε παραγωγή της ARTE. Συζητήθηκαν ζητήματα όπως:
- η στρουκτουραλιστική προσέγγιση του Jean Prouve και ανάλογα παραδείγματα
- η φιλοσοφία ως διαμορφωτής κουλτούρας στη Γαλλία
- η σχεδιαστική προσέγγιση της "γαλλικής σχολής"
- η μετάβαση από την "αλχημεία της ταχύτητας" στην "απόλαυση του ταξιδιού"
- καινοτομία και επαναπροσδιορισμός της έννοιας του ταξιδεύειν
- τεχνολογικές καινοτομίες και σημειολογικές προσεγγίσεις της DS
______________________________________________
συνιστώμενη περαιτέρω μελέτη
για τη Citroen DS:
- διαβάστε το κείμενο του Roland Barthes "Η νέα Citroen" (γαλλικά, αγγλικά, ελληνικά), ως υπόδειγμα σημειολογικής ανάλυσης του σχεδιασμού αυτοκινήτων εδώ
- διαβάστε το κείμενο "Επιστημονικότητα και Ποίηση της Αυτοκίνησης" εδώ
Tο ζήτημα της εθνικής ταυτότητας αναλύεται διεξοδικά στο 6ο κεφάλαιο του βιβλίου "Πολιτισμός της Αυτοκίνησης: Design & Styling" (διανέμεται από τη σύστημα Εύδοξος και είναι διαθέσιμο στη βιβλιοθήκη).
Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018
8o μάθημα | ιαπωνικό design
μέρος 1ο
Στο πλαίσιο της σειράς μαθημάτων με θέμα την εθνική ταυτότητα των προϊόντων, προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ "Design Classics - The Sony Walkman". Ακολούθησε σχολιασμός και συζήτηση.
Το μάθημα επικεντρώθηκε στη μελέτη και ανάλυση ενός κλασικού αντικειμένου στην ιστορία του design: του "Walkman" της Sony. Το περιεχόμενο της συζήτησης, ανέδειξε τον πολύπλευρο ρόλο των αντικειμένων , όχι μόνο στην ιστορία του σχεδιασμού, αλλά και μέσα στο γενικότερο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο γεννήθηκαν. Για τη διερεύνηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ιαπωνικής κουλτούρας έγινε αναφορά στο βιβλίο "White" του Kenya Hara και αναγνώσθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του Junichiro Tanizaki "το εγκώμιο της σκιάς".
Εξετάστηκαν:
- το Walkman ως νέα αστική στρατηγική
- η εθνική ταυτότητα των ιαπωνικών προϊόντων
- ακούσια και εκούσια ενσωμάτωση στοιχείων εθνικής ταυτότητας στο design
μέρος 2o
Παρουσιάστηκαν επιλεγμένα αντικείμενα στην αιχμή του σύγχρονου ιαπωνικού design:
- 50 manga chairs by Nendo (Milan Design Week 2016)
- Nendo chocolatexture (Maison etObjet 2015)
- Time is Time by Citizen (Milan Design Week 2016)
- Lexus - an encounter with anticipation (Milan Design Week 2016)
- Toyota Setsuna concept (Milan Design Week 2016)
Ακολούθησε συζήτηση με θέμα την πρόσφατη μεταστροφή του ιαπωνικού design προς μια πιο συνειδητή υιοθέτηση και προβολή στοιχείων της εθνικής κουλτούρας στο σχεδιασμό:
- η ανάδειξη των ελασσόνων αισθήσεων (αφή, όσφρηση, γεύση) στην αντίληψη των αντικειμένων
- η εννοιολογική προσέγγιση στο σχεδιασμό ως σύγχρονη στρατηγική επικοινωνίας με τον καταναλωτή
- ο παράγοντας του χρόνου στο σχεδιασμό και η επαναφορά της παραδοσιακής συνθήκης των αντικειμένων που επιζούν από γενιά σε γενιά (σε αντίθεση με τη συνθήκη του εφήμερου στη βιομηχανική κοινωνία)
- η εννοιολογική προσέγγιση στο σχεδιασμό ως σύγχρονη στρατηγική επικοινωνίας με τον καταναλωτή
- ο παράγοντας του χρόνου στο σχεδιασμό και η επαναφορά της παραδοσιακής συνθήκης των αντικειμένων που επιζούν από γενιά σε γενιά (σε αντίθεση με τη συνθήκη του εφήμερου στη βιομηχανική κοινωνία)
_______________________________
Μελετήστε προσεκτικά τους ενεργούς συνδέσμους (links)! Παρακολουθήστε το ντοκυμαντέρ Design Classics - The Sony Walkman" εδώ
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018
7ο μάθημα | ιταλικό design
1ο μέρος:
Προβολή του ντοκιμαντέρ για την ιστορία και το σχεδιασμό της Vespa (Piaggio)
Συζήτηση - σχολιασμός με αφορμή το ντοκιμαντέρ. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν τα εξής:
- κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν στη γέννηση της Vespa
- στοιχεία τεχνολογικής και τυπολογικής καινοτομίας του αντικειμένου
- η έννοια του φύλου στο βιομηχανικό προϊόν
2ο μέρος:
Μέσα από πολυάριριθμα παραδείγματα χαρακτηριστικών αντικειμένων και σχεδιαστών, παρουσιάστηκαν οι τάσεις και τα ρεύματα στο ιταλικό design από το 60 μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων εξετάστηκαν:
- το ιταλικό κίνημα του anti-design
- radical design
- studio Alchimia (Alessandro Mendini)
- studio 65
- το κίνημα Memphis (Ettore Sottsass)
- η ανάδυση του μεταμοντέρνου κινήματος στην αρχιτεκτονική και το design
Ακομη, μελετήθηκε ο πολυσύμαντος ρόλος των σχεδιαστικών οίκων της Ιταλίας στην παγκόσμια σχεδιαστική σκηνή, από τη γέννηση και την περίοδο της ακμής τους μέχρι την πρόσφατη σταδιακή τους αποκαθήλωση. Μελέτες περιπτωσης:
- Italdesign Giugiaro
- Bertone
- Pininfarina
__________________________
διαβάστε για:
- τα 5 αντικείμενα που καθόρισαν το κίνημα radical design εδώ
- την παρακαταθήκη του radical design που συνεχίζει ως critical design, στο κείμενο της Paola Antonelli "States of Design 04: Critical Design" εδώ
- για την τρέχουσα έκθεση "Storie: il Design Italiano" στην Triennale του Μιλάνο εδώ
- για την έκθεση "SuperDesign" με αντικείμενα του ιταλικού radical design στη γκαλερί R & company της Νέας Υόρκης εδώ
Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018
6o μάθημα | Dieter Rams
Dieter Rams - Μια εμβληματική μορφή του γερμανικού design
- Προβολή του ντοκυμαντέρ "Who is Mr. Braun?"
- Συζήτηση - Παρατηρήσεις
- Παρουσίαση των 10 αρχών του καλού design κατά τον Dieter Rams
- Η επιρροή του Dieter Rams στη δουλειά του Jonathan Ive
___________________________________
Οι 10 αρχές του καλού design κατά τον Dieter Rams εδώ
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018
Δύο διαλέξεις του Juhani Pallasmaa
Θέμα: Δυο διαλέξεις του Juhani Pallasmaa_21 & 22 Νοεμβρίου 2018
Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 19:00, ο Juhani Pallasmaa θα δώσει διάλεξη στην αίθουσα Μωρίς Σαλτιελ Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τίτλο:
Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ: Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Δείτε εδώ το περιεχόμενο της διάλεξης και πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση:
____________________________________________________
Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 19:00, ο Juhani Pallasmaa θα δώσει διάλεξη στο αμφιθέατρο Π. Παναγιωτόπουλος της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, με τίτλο:
TWELVE THEMES IN MY DESIGN WORK
- interplay of thought and form
"Θεράπευσα την αρχιτεκτονική για πενήντα χρόνια (1962-2012), εργάστηκα στον αστικό και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στον σχεδιασμό εκθέσεων και προϊόντων, καθώς και στη γραφιστική. Συνεργάστηκα με πολυάριθμους καλλιτέχνες. Καλύπτω μια κλίμακα σχεδιασμού από ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο Ελσίνκι μέχρι το αναμνηστικό χρυσό μετάλλιο για τον ύμνο της Φινλάντια του Γιαν Σιμπέλιους και προωθητικό υλικό για το νέο άρωμα που δημιούργησε πρόσφατα μια διεθνής εταιρεία αρωμάτων. Από τη δεκαετία του 1970, άρχισε να με απασχολεί όλο και εντονότερα το γράψιμο κι έτσι, μόλις ολοκλήρωσα τον κύκλο της δουλειάς μου ως σχεδιαστή, αφοσιώθηκα πλήρως στη συγγραφή και στις διαλέξεις. Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί πάνω από 60 βιβλία μου και πάνω από 400 άρθρα μου σε τριάντα γλώσσες. Γράφω ωστόσο με τον ίδιο τρόπο που έκανα τα σκίτσα μου για το σχεδιαστικό μου έργο, αυθόρμητα και συνειρμικά, χωρίς δηλαδή να δομώ εκ των προτέρων τις σκέψεις μου. Η γραφή είναι για μένα μια διαδικασία εξερεύνησης, όπως ακριβώς και το ελεύθερο σκίτσο του προσχεδίου στην αρχιτεκτονική: Δεν ξέρεις εκ των προτέρων πού θα σε βγάλει. Θεμέλιο της μεθόδου μου είναι να αφουγκράζομαι τους ίδιους τους τρόπους με τους οποίους σκέφτομαι και εργάζομαι και να συντονίζομαι μαζί τους και το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα αναπάντεχο δώρο, αλλά και έκφραση της συνειδητής μου πρόθεσης. Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός απλώς έδωσε τη θέση του στη συγγραφή ως νοητική διεργασία, αφού και στις δύο περιπτώσεις νιώθω ότι ασκώ αρχιτεκτονικό έργο, αρχιτεκτονική των λέξεων και των μορφών αντίστοιχα. Όπως είπε ο Βιτγκενστάιν: “Η φιλοσοφία και αρχιτεκτονική μοιάζουν: Και οι δυο μας εμπλέκουν στην επεξεργασία του ίδιου μας του εαυτού.”
Νωρίς συνειδητοποίησα ότι στο σχεδιαστικό μου έργο επανέρχομαι κάθε τόσο σε ορισμένα μοτίβα και θέματα, συνδυάζοντας και παραλλάσσοντάς τα. Δεν πρόκειται τόσο για μορφολογικές κατευθύνσεις, όσο για προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις, συχνά από την πρώιμη παιδική μου ηλικία. Για τη διάλεξή μου επέλεξα δώδεκα θεματικούς άξονες:
τη [συνεχόμενη] γραμμή, την οπή, τον κύκλο, την αψίδα /
την άρθρωση, την αφή, την ύλη-χρώμα /
το φως, το τοπίο, το κλιμακοστάσιο, τον κίονα /
τον χρόνο
Τα ονόματα θα μπορούσαν να είναι και διαφορετικά, το θέμα όμως είναι ότι δεν πρόκειται για αισθητικά μοτίβα ή προκαταλήψεις σχετικά με την ορολογία, αλλά για εμπειρικές και υπαρξιακές κατηγορίες της μνήμης.
Εξάλλου, τα σχέδιά μου έχουν θέμα τον κόσμο, τα απέραντα μυστήρια και τα μυστικά του."
Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή
O Juhani Pallasmaa έχει γράψει πάνω από 60 βιβλία μέσα από τό πολυαισθητηριακό και υπαρξιακό βίωμα της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Διετέλεσε πρύτανης του Ινστιτούτου Design στο Ελσίνκι, καθηγητής και κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ελσίνκι (νυν Πανεπιστήμιο του Aalto) και διευθυντής του Μουσείου Φινλανδικής Αρχιτεκτονικής στην ίδια πόλη. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και προσέφερε μαθήματα, διαλέξεις και εργαστήρια σε πολυάριθμα πανεπιστήμια σε Ευρωπη, Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, Αφρική, Ασία και Αυστραλία. Έχει βραβευθεί και τιμηθεί τόσο για το συγγραφικό όσο και για το αρχιτεκτονικό του έργο στη Φινλανδία και το εξωτερικό. Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Pritzker από το 2008 ως το 2014 και αναγορεύθηκε πέντε φορές επίτιμος διδάκτωρ στην πολεοδομία, την αρχιτεκτονική, τις τέχνες και την τεχνολογία.
Η διάλεξη θα γίνει στ' αγγλικά.
- interplay of thought and form
"Θεράπευσα την αρχιτεκτονική για πενήντα χρόνια (1962-2012), εργάστηκα στον αστικό και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στον σχεδιασμό εκθέσεων και προϊόντων, καθώς και στη γραφιστική. Συνεργάστηκα με πολυάριθμους καλλιτέχνες. Καλύπτω μια κλίμακα σχεδιασμού από ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο Ελσίνκι μέχρι το αναμνηστικό χρυσό μετάλλιο για τον ύμνο της Φινλάντια του Γιαν Σιμπέλιους και προωθητικό υλικό για το νέο άρωμα που δημιούργησε πρόσφατα μια διεθνής εταιρεία αρωμάτων. Από τη δεκαετία του 1970, άρχισε να με απασχολεί όλο και εντονότερα το γράψιμο κι έτσι, μόλις ολοκλήρωσα τον κύκλο της δουλειάς μου ως σχεδιαστή, αφοσιώθηκα πλήρως στη συγγραφή και στις διαλέξεις. Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί πάνω από 60 βιβλία μου και πάνω από 400 άρθρα μου σε τριάντα γλώσσες. Γράφω ωστόσο με τον ίδιο τρόπο που έκανα τα σκίτσα μου για το σχεδιαστικό μου έργο, αυθόρμητα και συνειρμικά, χωρίς δηλαδή να δομώ εκ των προτέρων τις σκέψεις μου. Η γραφή είναι για μένα μια διαδικασία εξερεύνησης, όπως ακριβώς και το ελεύθερο σκίτσο του προσχεδίου στην αρχιτεκτονική: Δεν ξέρεις εκ των προτέρων πού θα σε βγάλει. Θεμέλιο της μεθόδου μου είναι να αφουγκράζομαι τους ίδιους τους τρόπους με τους οποίους σκέφτομαι και εργάζομαι και να συντονίζομαι μαζί τους και το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα αναπάντεχο δώρο, αλλά και έκφραση της συνειδητής μου πρόθεσης. Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός απλώς έδωσε τη θέση του στη συγγραφή ως νοητική διεργασία, αφού και στις δύο περιπτώσεις νιώθω ότι ασκώ αρχιτεκτονικό έργο, αρχιτεκτονική των λέξεων και των μορφών αντίστοιχα. Όπως είπε ο Βιτγκενστάιν: “Η φιλοσοφία και αρχιτεκτονική μοιάζουν: Και οι δυο μας εμπλέκουν στην επεξεργασία του ίδιου μας του εαυτού.”
Νωρίς συνειδητοποίησα ότι στο σχεδιαστικό μου έργο επανέρχομαι κάθε τόσο σε ορισμένα μοτίβα και θέματα, συνδυάζοντας και παραλλάσσοντάς τα. Δεν πρόκειται τόσο για μορφολογικές κατευθύνσεις, όσο για προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις, συχνά από την πρώιμη παιδική μου ηλικία. Για τη διάλεξή μου επέλεξα δώδεκα θεματικούς άξονες:
τη [συνεχόμενη] γραμμή, την οπή, τον κύκλο, την αψίδα /
την άρθρωση, την αφή, την ύλη-χρώμα /
το φως, το τοπίο, το κλιμακοστάσιο, τον κίονα /
τον χρόνο
Τα ονόματα θα μπορούσαν να είναι και διαφορετικά, το θέμα όμως είναι ότι δεν πρόκειται για αισθητικά μοτίβα ή προκαταλήψεις σχετικά με την ορολογία, αλλά για εμπειρικές και υπαρξιακές κατηγορίες της μνήμης.
Εξάλλου, τα σχέδιά μου έχουν θέμα τον κόσμο, τα απέραντα μυστήρια και τα μυστικά του."
Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή
O Juhani Pallasmaa έχει γράψει πάνω από 60 βιβλία μέσα από τό πολυαισθητηριακό και υπαρξιακό βίωμα της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Διετέλεσε πρύτανης του Ινστιτούτου Design στο Ελσίνκι, καθηγητής και κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ελσίνκι (νυν Πανεπιστήμιο του Aalto) και διευθυντής του Μουσείου Φινλανδικής Αρχιτεκτονικής στην ίδια πόλη. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και προσέφερε μαθήματα, διαλέξεις και εργαστήρια σε πολυάριθμα πανεπιστήμια σε Ευρωπη, Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, Αφρική, Ασία και Αυστραλία. Έχει βραβευθεί και τιμηθεί τόσο για το συγγραφικό όσο και για το αρχιτεκτονικό του έργο στη Φινλανδία και το εξωτερικό. Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Pritzker από το 2008 ως το 2014 και αναγορεύθηκε πέντε φορές επίτιμος διδάκτωρ στην πολεοδομία, την αρχιτεκτονική, τις τέχνες και την τεχνολογία.
Η διάλεξη θα γίνει στ' αγγλικά.
Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018
5ο μάθημα | ανάλυση 4 σχεδιαστικών projects
Παρουσίαση τεσσάρων ενδεικτικών σχεδιαστικών projects με ανάλυση της διαδικασίας σχεδιασμού: συνθετικές αρχές, λειτουργικοί και εργονομικοί παράγοντες, επιλογή υλικών, μέθοδοι κατασκευής.
1. Σχεδιασμός του εξωτερικού κελύφους της φοιτητικής Formula ART (Aristotle Racing Team) από φοιτητές του εργαστηρίου του μαθήματος, το έτος 2010-11. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ
2. Σχεδιασμός Αυτόματης Μονοκέφαλης Κεντητικής Μηχανής για λογαριασμό της Husqvarna VIKING ( υπεύθυνος design: Γ.Λιαμάδης σε συνεργασία με την Compucon S.A.)
3. Σχεδιασμός εξοπλισμού μεταφερόμενης αίθουσας πειραμάτων και επιδείξων για το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ από το διδάσκοντα Γ.Λιαμάδη. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ
4. Σχεδιασμός πρωτοτύπου αυτοκινήτου Aletis στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλιας Konver. Σύμπραξη Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), TWT GmbH, Pininfarina Spa (υπεύθυνος design: Γ.Λιαμάδης)
Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018
4ο μάθημα | Objectified
1o μέρος:
- Προβολή του ντοκυμαντέρ: "Objectified"
2ο μέρος:
Συζήτηση. Σχολιάστηκαν ζητήματα όπως:
- ιδεολογία και εκδημοκρατισμός του design (democratization of design)
- ο ρόλος του designer ως διαμορφωτή κουλτούρας (the designer as culture generator)
- συναισθηματικός σχεδιασμός (emotional design)
- βιώσιμος / οικολογικός σχεδιασμός (sustainable design)
- η λειτουργία (ρόλος) του εννοιολογικού σχεδιασμού (conceptual design)
- εθνική ταυτότητα και πολιτισμική λειτουργία του αντικειμένου (national identity and cultural context in design)
Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018
3ο μάθημα | μουσειολόγος του μέλλοντος - Bic Cristal
α΄ μέρος:
ανάγνωση των κειμένων σας στο πλαίσιο της άσκησης "ο Μουσειολόγος του μέλλοντος" (1η άσκηση εξαμήνου) σε μορφή παιχνιδιού-γρίφου. Σχολιασμός / συζήτηση. Όσοι δεν παραδώσατε το κείμενο της άσκησης, θα πρέπει να το ετοιμάσετε και να το αναρτήσετε όπως προβλέπεται στην εκφώνηση για την επόμενη φορά.
Ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο "ο Παπαλάγκι". Συζήτηση σχετικά με τη σημασία της αντισυμβατικής / αποκλίνουσας σκέψης στο σχεδιασμό. Εισαγωγή στην έννοια του exformation. Άλλες έννοιες που συζητήθηκαν:
- Αναλυτική και δημιουργική σκέψη
- Τέχνη & τεχνική, σύμβολο & εργαλείο
- το design ως εργαλείο γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ Επιστημών και Τεχνών
Ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο "ο Παπαλάγκι". Συζήτηση σχετικά με τη σημασία της αντισυμβατικής / αποκλίνουσας σκέψης στο σχεδιασμό. Εισαγωγή στην έννοια του exformation. Άλλες έννοιες που συζητήθηκαν:
- Αναλυτική και δημιουργική σκέψη
- Τέχνη & τεχνική, σύμβολο & εργαλείο
- το design ως εργαλείο γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ Επιστημών και Τεχνών
β΄μέρος:
προβολή του ντοκιμαντέρ "Le Bic Cristal" της σειράς "Design" της Arte France, με θέμα το στυλό διαρκείας Bic. Η προβολή έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας σας για την τελική άσκηση του εξαμήνου, ως δείγμα ανάλυσης ενός αντικειμένου-ορόσημου στην ιστορία του design.
_______________________________
παρακολουθείστε το ντοκιμαντέρ στον παραπάνω σύνδεσμο
_______________________________
παρακολουθείστε το ντοκιμαντέρ στον παραπάνω σύνδεσμο
Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018
2ο μάθημα | η γλώσσα των πραγμάτων
α' μέρος:
Δραστηριότητες του εργαστηρίου του μαθήματος:
β' μέρος:
Διάλεξη με τίτλο: "Η γλώσσα των πραγμάτων"
Η διάλεξη περιλαμβάνει δύο μέρη:
1ο : ο σχεδιασμός ως γλώσσα επικοινωνίας
2ο : οπτικές του design
Βρείτε την αναλυτική εκφώνηση της άσκησης στη δεξιά στήλη (Ασκήσεις Β.Σ. 1 / 1η άσκηση εξαμήνου). Η άσκηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο μάθημα (Τρίτη 30 Οκτωβρίου) και το κείμενό σας να αναρτηθεί σε μορφή σχολίου κάτω από το κείμενο της εκφώνησης, συνοδευόμενο από το όνομά σας και το όνομα του αντικειμένου.
Δραστηριότητες του εργαστηρίου του μαθήματος:
- διδακτικές δραστηριότητες
- ερευνητικό έργο
- σχεδιαστικό έργο
- σχεδιαστικό έργο
- workshops
- διεπιστημονικές συνεργασίες
- εξωστρέφεια / άνοιγμα στην κοινωνία
- εξωστρέφεια / άνοιγμα στην κοινωνία
β' μέρος:
Διάλεξη με τίτλο: "Η γλώσσα των πραγμάτων"
Η διάλεξη περιλαμβάνει δύο μέρη:
1ο : ο σχεδιασμός ως γλώσσα επικοινωνίας
2ο : οπτικές του design
γ΄ μέρος:
- εισαγωγή στην 1η άσκηση του εξαμήνου
__________________________________
1η άσκηση εξαμήνου:
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018
μάθημα 1ο | εισαγωγή - παρατήρηση και σχολιασμός χρηστικών αντικειμένων
α' μέρος
- Εισαγωγή στο αντικείμενο του Βιομηχανικού Σχεδιασμού και τους στόχους του μαθήματος.
- Μεθοδολογία και περιεχόμενο των μαθημάτων Βιομηχανικού Σχεδιασμού 1-4
- Δραστηριότητες του εργαστηρίου του μαθήματος
- Παρακολούθηση - παρουσίες
- Διευκρινίσεις - Συζήτηση
β' μέρος
- Παρατήρηση - σχολιασμός χρηστικών αντικειμένων από τη συλλογή του εργαστηρίου
- Εισαγωγή σε έννοιες όπως: λειτουργικότητα, εργονομία, αισθητική, εννοιολογικός σχεδιασμός, τεχνολογική και ανθρωποκεντρική καινοτομία (technology-driven innovation, human-centered innovation), εμπειρία χρήσης (user experience)
Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018
Έναρξη μαθημάτων Βιομηχανικού Σχεδιασμού 1
§ Τί είναι ο Βιομηχανικός Σχεδιασμός;
§ Ποιές είναι οι ερευνητικές
δραστηριότητες και οι πρακτικές του εφαρμογές;
§ Πώς σχεδιάζονται τα αντικείμενα της
καθημερινότητάς μας;
§ Τί είναι η λειτουργικότητα, η
εργονομία και η σημειωτική;
§ Πώς το design μπορεί
να συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου;
Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα απαντηθούν στον κύκλο μαθημάτων του
Βιομηχανικού Σχεδιασμού.
Το ανανεωμένο πρόγραμμα
μαθημάτων για το 2017-18 περιλαμβάνει:
- προσκεκλημένους ομιλητές
(ακαδημαϊκούς και designers)
- οπτικοακουστικές παρουσιάσεις
- προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ
- ασκήσεις παρατήρησης
- σχεδιαστικές και κατασκευαστικές
εφαρμογές
Το μάθημα Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1 ξεκινά την Τρίτη 16 Οκτωβρίου στις 3:οο μμ
Η παρουσία όλων των ενδιαφερομένων φοιτητών
στα πρώτα μαθήματα είναι απαραίτητη.
Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι.
Καλή χρονιά!
Ο διδάσκων
Γιώργος Λιαμάδης
www.industrialdesign-1.blogspot.gr | www.industrialdesign-3.blogspot.gr
__________________________________________________
ΑΛΛΑΓΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ
από εδώ και πάνω σημειώσεις του 2018 - 2019
__________________________________________________
Τρίτη 12 Ιουνίου 2018
Δευτέρα 28 Μαΐου 2018
11o μάθημα | επίσκεψη στο ΝΟΗΣΙΣ
Στο πλαίσιο του τελευταίου μαθήματος του εξαμήνου, επισκεφθήκαμε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.
Στη διάλεξη έγινε μια αναδρομή από τη γέννηση του αυτοκινήτου μέχρι και σήμερα. Αναλύθηκαν ζητήματα όπως:
- μορφολογικοί δανεισμοί από την ιππήλατη άμαξα
- η γέννηση της τυπολογίας του αυτοκινήτου
- αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής και one-offs (κατά παραγγελία αυτοκίνητα)
- Harley Earl και η γέννηση του car styling
- τα πρώτα concept cars στο μεταπολεμικό τοπίο της τεχνολογικής ουτοπίας
- πολιτισμικές προσεγγίσεις της καινοτομίας σε Αμερική και Ευρώπη
- ορόσημα στην ιστορία του αυτοκινήτου: Austin Mini, Citroen 2CV, Citroen DS
- η πραγματιστική περίοδος του '70 και το folded paper design
- στρατηγική της κοινής πλατφόρμας τη δεκαετία του '80 και σήμερα
- το εσωτερικό των αυτοκινήτων ως χώρος διαβίωσης και τα voitures a vivre
- νέες τυπολογίες: SUV και crossover
- το αυτοκίνητο ως διάνυσμα και ως τόπος
________________________________
διαβάστε το κείμενο "το αυτοκίνητο ως διάνυσμα και ως τόπος" του υπογράφοντα εδώ: α' μέρος - β' μέρος (το κείμενο έχει δημοσιεθεί στο περιοδικό 4τροχοί, τεύχος αφιέρωμα "το μέλλον της Αυτοκίνησης", 2016)
διαβάστε τη σημειολογική ανάλυση του Roland Barthes για τη Citroen DS19 εδώ (κατά σειρά παρατίθενται: το πρωτότυπο κείμενο στα Γαλλικά και οι μεταφράσεις του σε Αγγλικά και τέλος Ελληνικά. Προτιμήστε το πρωτότυπο)
διαβάστε το κείμενο "Επιστημονικότητα και Ποίηση της Αυτοκίνησης" του υπογράφοντα εδώ (το κείμενο περιλαμβάνεται στο διανεμόμενο σύγγραμμα "Πολιτισμός της Αυτοκίνησης: Design & Styling")
- μορφολογικοί δανεισμοί από την ιππήλατη άμαξα
- η γέννηση της τυπολογίας του αυτοκινήτου
- αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής και one-offs (κατά παραγγελία αυτοκίνητα)
- Harley Earl και η γέννηση του car styling
- τα πρώτα concept cars στο μεταπολεμικό τοπίο της τεχνολογικής ουτοπίας
- πολιτισμικές προσεγγίσεις της καινοτομίας σε Αμερική και Ευρώπη
- ορόσημα στην ιστορία του αυτοκινήτου: Austin Mini, Citroen 2CV, Citroen DS
- η πραγματιστική περίοδος του '70 και το folded paper design
- στρατηγική της κοινής πλατφόρμας τη δεκαετία του '80 και σήμερα
- το εσωτερικό των αυτοκινήτων ως χώρος διαβίωσης και τα voitures a vivre
- νέες τυπολογίες: SUV και crossover
- το αυτοκίνητο ως διάνυσμα και ως τόπος
διαβάστε το κείμενο "το αυτοκίνητο ως διάνυσμα και ως τόπος" του υπογράφοντα εδώ: α' μέρος - β' μέρος (το κείμενο έχει δημοσιεθεί στο περιοδικό 4τροχοί, τεύχος αφιέρωμα "το μέλλον της Αυτοκίνησης", 2016)
διαβάστε τη σημειολογική ανάλυση του Roland Barthes για τη Citroen DS19 εδώ (κατά σειρά παρατίθενται: το πρωτότυπο κείμενο στα Γαλλικά και οι μεταφράσεις του σε Αγγλικά και τέλος Ελληνικά. Προτιμήστε το πρωτότυπο)
διαβάστε το κείμενο "Επιστημονικότητα και Ποίηση της Αυτοκίνησης" του υπογράφοντα εδώ (το κείμενο περιλαμβάνεται στο διανεμόμενο σύγγραμμα "Πολιτισμός της Αυτοκίνησης: Design & Styling")
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
Τρίτη 22 Μαΐου 2018
10ο μάθημα | μέθοδοι παραγωγής και πρωτοτυποποίησης
προσκεκλημένος ομιλητής:
Αθανάσιος Μπάμπαλης, Industrial Designer, διδάσκων ΠΔ407
Στο πλαίσιο του μαθήματος είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε τον Έλληνα βιομηχανικό σχεδιαστή και διδάσκοντα ΠΔ407 Αθανάσιο Μπάμπαλη, ο οποίος έδωσε μία σειρά δύο θεματικών διαλέξεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον:
- μέθοδοι παραγωγής
- μέθοδοι πρωτοτυποποίησης (prototyping)
Τον ευχαριστούμε θερμά.
Τρίτη 15 Μαΐου 2018
9ο μάθημα | εταιρική ταυτότητα
Παρουσίαση με θέμα: "μορφολογία και αισθητική ως στοιχεία εταιρικής ταυτότητας" (corporate design)
Αναλύθηκε και συζητήθηκε το σχεδιαστικό λεξιλόγιο της εταιρικής ταυτότητας πέντε εταιριών (case studies):
- Audi
- Bang & Olufsen
- Leica
- Alessi
- Dyson
____________________________________
- Για την εταιρική ταυτότητα διαβάστε το κεφάλαιο 6.2. του διδακτικού βιβλίου ("Πολιτισμός της Αυτοκίνησης, σελίδες 287-302)
- Ένα βραβευμένο επιστημονικό κείμενο για την ενδιαφέρουσα περίπτωση εταιρικής φιλοσοφίας της Alessi, μπορείτε να διαβάσετε εδώ
- Δείτε τον τρόπο με τον οποίο η Apple κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τα επιμέρους τμήματα της κατασκευής και τις μεταξύ τους συνδέσεις με το "unibody design" εδώ
8ο μάθημα | γραμμή, επιφάνεια, όγκος
Παρουσίαση με θέμα: "Γραμμή, Επιφάνεια, Όγκος: 3 στοιχεία γεωμετρικής οργάνωσης της σύνθεσης"
Γραμμή:
- ακμές
- αντανακλάσεις
- αρμοί
- δυναμικές / στατικές / εξπρεσσιονιστικές γραμμές (κ.ο.κ.)
- ευθείες, καμπύλες, τεθλασμένες, οργανικές, κυματοειδείς γραμμές
- επίπεδη / κυρτή / κοίλη
- φορέας της σχεδιαστικής γλώσσας
- οπτική ελαφρότητα
- επίπεδες, πρισματικές, κυματοειδείς, οργανικές επιφάνειες
- κατανομή των μαζών
- αναλογίες (κενά & πλήρη)
- στιβαρότητα
- αλληλοτεμνόμενοι όγκοι (όριο αλλαγής χρώματος / υλικού)
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)