1η άσκηση εξαμήνου:
Με βάση ένα χρηστικό αντικείμενο του παρόντος που θα επιλέξετε κάντε την παράκατω άσκηση. Φανταστείτε πως είστε ένας μουσειολόγος του μέλλοντος, σε έναν τόπο, χρόνο και πολιτισμό τελείως διαφορετικό από τον δικό μας (π.χ. 2200). Γράψτε ένα σύντομο κείμενο (50-70 λέξεις) που θα λειτουργούσε ως λεζάντα, προκειμένου να εκθέσετε το αντικείμενο αυτό στο μελλοντικό σας μουσείο. Περιγράψτε σύντομα και περιεκτικά το αντικείμενο ως προς τη λειτουργία και -κυρίως- τη θέση του σε έναν μακρινό πολιτισμό του παρελθόντος σαν αυτόν της Ευρώπης του 2022... Αποκοπείτε από το σημερινό πολιτισμικό πλαίσιο και προσπαθήστε να μεταφερθείτε στο μακρινό μέλλον. Μη θεωρείτε δεδομένο ό,τι ισχύει σήμερα σε επίπεδο κουλτούρας, συνηθειών, δραστηριοτήτων και τρόπου σκέψης των ανθρώπων.
Θυμηθείτε: μην περιγράψετε το μελλοντικό κόσμο στον οποίο ζείτε. Απευθύνεστε σε ανθρώπους που ήδη ζουν στον ίδιο μελλοντικό κόσμο με εσάς. Θεωρείστε δεδομένο τον κόσμο αυτό και περιγράψτε τη θέση του αντικειμένου-εκθέματος στο μακρινό παρελθόν του 2022! Ένα παρελθόν που δε γνωρίζουν οι επισκέπτες του μουσείου σας!
Αναρτήστε το κείμενό σας στα σχόλια (comments) αναφέροντας το αντικείμενο διερεύνησης και το όνομά σας. Προσκομίστε το κείμενο μαζί με το αντι-κείμενο (ή μια φωτογραφία του) στο επόμενο μάθημα.
_________________________________
Μπορεί κάποιος/α να μου πει τον τίτλο του βιβλίου από το οποίο διαβάζαμε αποσπάσματα;
ΑπάντησηΔιαγραφή"ο Παπαλάγκι" (εκδόσεις Ύψιλον)
ΔιαγραφήΘεοδωροπούλου Δήμητρα.
ΔιαγραφήΆσκηση 1.(Έστω και καθυστερημένα)
Τίτλος:Η πάνα
Με το συγκεκριμένο αντικείμενο τύλιγαν το κάτω μέρος τότε νεογέννητων ανθρώπων, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να το φοράνε τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Πρόκειται για κάποιο είδος φορητής τουαλέτας ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα και να μένουν ήσυχοι οι γονείς μέχρι οι άνθρωποι να μάθουν να χρησιμοποιούν έναν άλλο, ευρύτερο χώρο για την τοποθέτηση των αναγκών τους. Ιδιαίτερα απορροφητικό και σχεδιασμένο να σηκώνει βάρος αποτελείτε από μαλακό και φιλικό προς το δέρμα υλικό ώστε να φοριέται άνετα τόσο από τις μικρές όσο και από τις πιο μεγάλες ηλικίες.
Μανιατάκος Νικόλαος."Χαρτί Υγείας"
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόκειται για αντικείμενο θρησκευτικής προσφοράς. Κατασκευαζμένο με μορφή χρήσης manual, φτιαγμένο από τη σπάνια και θαυμαστή μορφή ζωής "Φλώρελίκ" {"Floreliquiae= Flora + reliquiae (λατινικά)= Χλωρίδα + απομεινάρια ( Ελληνικά)}. Υποομάδα των Homo sapiens , HOMO NIMIS HAZULIS ( Άνθρωπο υπερβολικά hazulis), (το hazulis αναφέρεται σε τιμητική ιδιότητα του είδους), είναι το είδος του ανθρώπου εκείνης της περιόδου. Το αντικείμενο προσφερόταν από τους Ιερείς ( χρήμα ) σε καθημερινές τελετουργικές εκδηλώσεις, καθώς o πιστός, έκοβε από ένα τεμάχιο και το προστάτευε... όπου έβρισκε! Ήτα σύμβολο της κοινωνίας και της πίστεως ,καθώς όλα τα άτομα ( τεμάχια ) πρόερχονταν απο μια μεγάλη μονάδα ( αντικείμενο θρησκευτικής προσφοράς) έτσι και οι άνθρωποι με τον Θεό. Τέλος το προσέφεραν στην "Μητέρα φύση" ,( και αυτή ανταπέδιδε με ευχαριστήριες χειρονομίες ανοιχτής χειρός), με σκοπό την εύνοιά της για καλή τύχη, σωματική και κυρίως πνευματική υγεία. Η ακριβής ονομασία του αντικείμενου παραμένει άγνωστη
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαναγιώτα Φλουρή, δεύτερο έτος, τρίτο εξάμηνο
Άσκηση 1:
Πινέλο
Το πιο πάνω επιμηκές κυλινδρικό και ξύλινο αντικείμενο αποτελεί μία νέα ανακάλυψη. Χρονολογείται γύρω στο 2016 , δηλαδή πριν από περίπου 150 χρόνια. Στην ακριά του υπάρχουν μαζοποιημένες σκληρές τρίχες οι οποίες ενώνονται με το κυλονδρικό ξύλο μέσω ενός μεταλικού αντικειμένου το οποίο είναι επίσης κυλινδρικού σχήματος. Μέσα από έρευνες έχουν ανακαλυφθεί υπολείματα φαγητών και σάλιου που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πρόγονοι μας χρησιμοποιούσαν το αντικείμενο αυτό για να πλένουν τα δόντια τους.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλτίνη Τατιάνα, 3ο έτος, 5ο εξάμηνο
Άσκηση 1:
Κραγιόν
Κυλινδρικό πλαστικό κουτί άγνωστης χρονολόγησης που ανοίγει στα δύο. Το ένα μέρος είναι κενό και αποτελεί προστατευτικό, ενώ το άλλο εμπεριέχει συμπαγές εύπλαστο χρωματισμένο μείγμα.Το μείγμα μεταφέρεται σε κάθε επιφάνεια μέσω της επαφής , σβήνεται όμως εύκολα. Για την εμφάνιση του μείγματος υπάρχει εσωτερικός χειροκίνητος περιστροφικός μηχανισμός. Το μείγμα έχει εντοπιστεί μόνο σε υπολείμματα γεγονός που δείχνει πως δεν ήταν ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες.Έχει εντοπιστεί πληθώρα τέτοιων αντικειμένων και ίσως πρόκειται για αντικείμενο ευρείας χρήσης απο μεγάλο μέρος πληθυσμού. Πιθανή χρήση του είναι η εικαστική. Ίσως επίσης χρησιμοποιούνταν για μικροεπισκευές χρωματισμένων επιφανειών. Τέλος σε πολλά κουτιά υπάρχει αναγραφή ονόματος, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί εάν αυτός ήταν ο ιδιοκτήτης ή ο κατασκευαστής.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΤεντολούρη Μαρία, 3ο έτος, 5ο εξάμηνο
Άσκηση 1:
Κλειδί
Ατσάλινο, αιχμηρό εργαλείο, καθημερνής χρήσης, φορητό, τέλη 20ου αιώνα. Κάθε τέτοιο εργαλείο ήταν διαφορετικά σμιλευμένο και μοναδικό. Το πιθανότερο είναι ότι παρείχε πρόσβαση σε προσωπικό χώρο/αντικείμενο. Ο κάτοχος τοποθετούσε το συγκεκριμένο σε ειδική υποδοχή και του επιτρέπονταν η πρόσβαση. ‘Ήταν ένα εργαλείο η χρήση του οποίου προστάτευε αντικείμενα ή χώρους, ευρύτερα συντελούσε στην ασφάλεια του ατόμου, στην προστασία της ιδιωτικής του περιουσίας και ζωής. Ωστόσο τα ευρήματα DNA και κεριού σε κάποια από αυτά σε συνδυασμό με το αιχμηρό του σχήμα μας παραπέμπουν στο ενδεχόμενο ότι μπορεί να μην ισχύει τίποτα από τα παραπάνω και να είναι απλώς ένα εργαλείο για την ανακούφιση της φαγούρας του σώματος και του αυτιού.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστόδουλος Γρηγοριάδης
Κασέτα ήχου
Το αντικείμενο αυτό χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους εκείνης της εποχής σύμφωνα και με άλλες πηγές για την καταγραφή ηχητικών πληροφοριών.Λειτουργικά αυτό επιτρέπονταν μέσω κάποιου είδους μαγνητικής τεχνολογίας.Απεδείχθη πως ο ήχος καταγράφονταν μέσω κάποιας άλλης συσκευής πάνω σε μαγνητική ταινία, λίγα μέροι της οποίας έχουν αντέξει στον χρόνο.Το αντικείμενο ήταν κατασκευασμένο έτσι ώστε να είναι πρακτικό και να διευκολύνει τη καθημερινή χρίση από τον άνθρωπο.Έχει αναφερθεί πως ήταν ένα από τα κυριότερα μέσα αναπαραγωγής μουσικής.
2ο έτος, 3ο εξάμηνο
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσαλπατούρου Αναστασία 3359,2ο έτος
Άσκηση 1:
Καθρέπτης
Υπολείμματα τεχνητού οργανισμού ,με λεία γυαλιστερή επιφάνεια που δελεάζει αιχμαλωτίζει και απορροφά δέσμες ενέργειας μετατρέποντας τες σε είδωλο,δηλαδή σε συμπαγή αντανάκλαση συγκεκριμένων μορφών και χρωμάτων.Οι άνθρωποι εν αγνοία τους,τα δημιουργούσαν και τα τοποθετούσαν σε κοινόχρηστους χώρους για να παρατηρούν το άτομον τους . Ενήλικες και παιδιά εκτίθονταν σε μόνιμη βάση στην επιφάνεια με την καθηλωτικη δράση , σαν μέσο υπόδειξης της ύπαρξης σε ορισμένο χώρο και χρόνο.Αποτέλεσε βασικό συστατικό στοιχείο της κοινωνίας και του πολιτισμού ως το 3405 όπου και ποινηκοποιηθηκε η χρηση του.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαπετανάκα Ευαγγελία, 2ο έτος, 3ο εξάμηνο
Άσκηση 1:
"Προφυλακτικό"
Γύρω στο 2016 χρονολογείται το παραπάνω αντικείμενο, το οποίο χρησίμευε ως σακουλάκι αποθήκευσης τροφίμων. Κατασκευάζονταν από λάτεξ ή από πολυουρεθάνη. Κυκλοφορούσε σε διάφορα χρώματα και μεγέθη,αναλόγως τον όγκο της τροφής που ήθελαν να αποθηκεύσουν. Αυτό περιβάλλεται από ένα υγρό,άγνωστο για την εποχή μας,το οποίο πιθανόν χρησίμευε στη διατήρηση της θερμοκρασίας των τροφίμων. Χρησιμοποιούνταν από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αντικείμενα τέτοιου τύπου έχουν ανακαλυφθεί σε πολλές περιοχές της γης.
Τύπου Αλεξάνδρα
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος,3ο εξάμηνο
Οδοντόβουρτσα
Το επίμηκες αντικείμενο αυτό με την μικρή τριχωτή άκρη χρονολογείται το 2016 περίπου 250 χρόνια πριν.Βρέθηκε στα ερείπια ενός τσιμεντένιου ανθρωπίνου οικοδομήματος . Η μακρόστενη άκρη του υποδηλώνει ενός είδους κρατήματος που αντιστοιχεί στο ανθρώπινο χέρι.Στο τριχωτό μέρος είχαν ανακαλυφθεί υπολείμματα ανθρωπίνου αίματος . Πιθανόν να είχε ιατρική χρήση .Για την εξέταση ασθενών ή ακόμα και για συγκεκριμένες επεμβάσεις.
Νταζανης Κωνσταντινος
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιβλιο.
Προκειται για υλικο φορεα αρχειων κειμενου.
Τα κειμενα που εμπεριεχει αφου ειχαν πλεον διαψευθει και αντικατασταθει με
νεες πληροφοριες τοποθετουνταν μεσα σε αυτους τους τελετουργικους ταφους
κειμενου, και συμφωνα με το οτι εχει βρεθει τοποθετουνταν σε μεγαλα μαυσωλεια κειμενων ετσι οστε οι πληροφοριες να μενουν σφραγισμενες εκει,
πιστευεται πως ο κοσμος επισκευτοταν τα μαυσωλεια για να διαβασει αυτα τα νεκρα κειμενα και να μαθει απο τα λαθοι του παρελθοντος
Κατερίνα Τσίγκη
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος, 3ο εξάμηνο
Ρολόι χειρός
Αντικείμενο ένδειξης και ακριβής μέτρησης συγκεκριμένων χρονικών περιόδων με τη βοήθεια δύο δεικτών. Αποτελούσε και αντικείμενο πολυτελείας αφού έδινε στον τότε σύγρονο άνθρωπο ακριβέστερες μεθόδους στην ακρίβεια του χρόνου για οργάνωση και τακτοποίηση στις καθημερινές του υπογρεώσεις. Υφίστατε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο νερό αφού έχουν βρεθεί σταγόνες υγρής μορφής στο εξωτερικό αποσπόμενο λουρί, καθώς επίσης και μια ρύθμιση για αλλαγή ημερομηνίας και χρονολογίας. Η εξωτερική του κυκλική μορφή και η μηδενική ένδειξη ίσως χρησιμοποιούνταν για συγκεκριμένο χρόνο.
Χατζηστάμου Δροσούλα-Μαρία
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΜ 3364
αυγοδάρτης
Συνήθως μεταλλικό αλλά και από μαλακό πλαστικό, το συγκεκριμένο χρονολογείται το 2016, ωστόσο παρόμοια ευρήματα χρονολογούνται από τις αρχές του 19αι.
Υπάρχουν διάφορες πιθανές εκδοχές για τη χρήση του. Η επικρατέστερη ωστόσο είναι ότι πρόκειται για μουσικό όργανο ή κάποιο μέρος μουσικού οργάνου εξαιτίας της ευρείας ποικιλίας ήχων που παράγει τόσο αν ανακινηθεί μόνο του, είτε όταν χτυπηθεί πάνω σε άλλα αντικείμενα.
Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κάποιο χειροκίνητο μαγειρικό σκεύος ανάδευσης, ομογενοποίησης και ενσωμάτωσης αέρα στο μείγμα, μια διαδικασία που αναφέρεται ως χτύπημα ή μαστίγωμα σε βιβλιογραφικές πηγές της εποχής.
Γεωργιάδου Έλλη-Άννα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΜ:3112
Σκουπάκι τουαλέτας-Πιγκάλ
Συνηθως πλαστικο ή μεταλικό αντικείμενο,αποτελείται από δύο μέρη.Το ένα μέρος διαθέτει λαβή χειρός και το βουρτσάκι που υπάρχει στο κάτω μέρος του μαρτύρα ότι η χρήση του αφορά καθάρισμο ,πιθανον τουαλέτας καθως το μακραστενο σχήμα του θα ητάν ιδάνικο για κατι τετοιο.Το δευτερο μέρος αφορα την λειτουργικότητα .Είναι βαθύ και και στρόγγυλο και εκει τοποθετούνταν το σκουπάκι για να διατηρείται ορθιο .Το αντικείμενο χρονολογείται γυρω στον 20ο και 21ο αι.
Κώστας Γιαννακούλας 4ο έτος,7ο εξάμηνο Τηλεόραση Μακρινός πρόγονος του σύγχρονου υπολογιστή της εποχής μας, πιο βαριά και πιο δύσχρηστη συσκευή. Μπορούσε να προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία με έναν παρωχημένο τρόπο αναμετάδοσης του σήματος για να μπορεί να παρακολουθεί ο μέσος άνθρωπος. Από παλιότερες πηγές που έχουμε, γνωρίζουμε πως οι ειδήσεις στην τηλεόραση μπορούσαν να επηρεάζουν εύκολα την κοινή γνώμη. Χρειάστηκε πολύ καιρό για να βρεθεί μια τέτοια συσκευή, μιας και υπήρχε πολύ βαθιά σε μια γιγαντιαία χωματερή. Πιθανόν οι άνθρωποι να τις βαρέθηκαν μετά την εμφάνιση των υπολογιστών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλέξανδρος Μπουρντζανάτζε,2ο έτος,3ο εξάμηνο.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το Ηδονιστήρι"
Αντικείμενο σεξουαλικής αυτοικανοποίησης. Άκρος καθημερινό αντικείμενο που χρεισιμοποιούνταν την χρονική περίοδο (2010-2016 μ.Χ.) κυρίως απο το όμορφο φύλο (γυναίκες). Βασική του ιδιώτητα, να προκαλεί σωματική ηδωνή (οργασμό) η οποία και έφερνε-προκαλούσε, την ελάτωση του στρες, την εξαφάνιση της ψυχικής κατάθλιψης και σαν αποτέλεσμα κατέληγε στην άξηση των σεξουαλικών πρωτιμήσεων του ανθρώπου που το χρεισημοποιούσε.
Η κυλινδρική του πλευρά εισαγώταν στην μπροστά είσοδο (κόλπο) της γυναίκας και με συνεχή κίνηση-δόνηση των προεξέχων ακτινών του, ο χρήστης του αυτοικανοποιούνταν
Ελευθερία Προφητηλιώτη 2ο έτος, 3ο εξάμηνο Αυγοθήκη
ΑπάντησηΔιαγραφήΟρθογώνια χάρτινη επιφάνεια με βαθουλώματα. Χρονολογείται γύρω στο 2016, πιθανή χρήση για αποθήκευση και τακτοποίηση μικρό αντικειμένων. Άριστη προστασία από φθορές των αντικειμένων λόγω των καμπυλώσεων της επιφάνειας και του υλικού. Τα εξογκώματα ενδιάμεσα στα βαθουλώματα βοηθούσαν στη στοίβαξη πολλαπλών τέτοιων επιφανειών για την μέγιστη εξοικονόμηση χώρου.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεχλιδου Βασιλική
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος
Βιομηχανικός σχεδιασμός 1
Γκαζάκι
Σιδερένιο εργαλείο ,χρονολογείται το 2016 ,χρησιμοποιούνταν ως παραγωγή θερμότητας ,θεωρητικά οι λαβές στο επάνω μέρος ήταν για την τοποθέτηση κάποιου σκεύους ετσι ώστε να ζεσταθεί και να ετοιμαστεί κάποιο φαγητό. Αρχικά γυρνούσαν την λαβή και έπειτα άναβαν φωτιά στο σημείο όπου έβγαινε το αέριο .Το αέριο βρισκόταν στην βάση του αντικειμένου μέσα σε μια μεταλλική θήκη η οποία άλλαζε οταν το αέριο τελείωνε .
Ιωάννης Γαγρίνας
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος
Φίλτρο νερού
Επίμηκες βαμβακερό αντικείμενο λευκού χρώματος 5 εκατοστών του 21ου αι. μ.Χ. Το φίλτρο είχε φαλοειδές σχήμα με την μια πλευρά κυλινδρική, όπου το κέντρο του άξονα του προέκυπτε κορδόνι 5 εκατοστών. Το φίλτρο είχε την ιδιότητα να αυξάνει την διάμετρο του με την εισροή νερού στο εσωτερικό του. Τοποθετούνταν στα στόμια σωληνώσεων ώστε να φιλτράρεται το νερό με την ροή του. Το αντικείμενο χρησιμοποιήθηκε ωστόσο και για χρήση φίλτρου σε μηχανή παρασκευής καφέ ή τσαγιού. (ΤΑΜΠΟΝ)
Object used during the golden age of paper to communicate and send documents or information a short distance quickly.
ΑπάντησηΔιαγραφήThe piece of paper planned in the air until it reached the receiver, which was hit alerting him that he had received a message.
Its minimalist design responds to aerodynamic reasons.
(Paper plane)
Alejandro Martínez
It is glidden, instead planned
ΔιαγραφήΜυτιληναίου Κυριακή
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος
Το αντικείμενο που βρέθηκε αποτελούνταν από φακούς τοποθετημένους σε ένα πλαίσιο που τους κρατούσε μπροστά από τα μάτια ενός ατόμου. Συνήθως χρησιμοποιούνταν για την διόρθωση της όρασης, παρείχαν προστασία από την ακτινοβολία και επέτρεπαν καλύτερη όραση στο έντονο φως της ημέρας. Μερικές φορές ωστόσο φοριούνταν απλά και μόνο για αισθητικούς σκοπούς (μόδα). (ΓΥΑΛΙΑ)
Γιώργος Παγγοζίδης
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος
Το αντικείμενο έχει πολλά φύλλα μαζί σε σχήμα παραλληλόγραμμου κάθετο η οριζόντιο το κάθε φύλλο έχει μαύρα στίγματα που δημιουργήθηκαν με κάποιο υγρό και πλαίσια με χρώματα, πρόσωπα, τοπία, αντικείμενα χιλιάδες αντικείμενα. Όλα αυτά τα φύλλα έχουν από πάνω και από κάτω ένα ποιο χοντρό φύλλο και είναι κολλημένα μεταξύ τους . Ήταν πολύ χρήσιμο γιατί είχε πολλές πληροφορίες και ήταν και ένας τρόπος ψυχαγωγίας που μπορούσες να το πάρεις μαζί σου τότε.
Αντικείμενο με εφαρμογή στην συγκόλληση ελαφρών υλικών. Η επιφάνειά του είναι λεία επάνω, και κάτω καλυμμένη από κολλητική ουσία. Το αντικείμενο είναι τυλιγμένο σε διάτρητο κυλινδρικό ρολό. Αυτό λειτουργεί ως γρανάζι ενός μηχανισμού που αφαιρεί μέρος του, μέσω οδοντωτού εργαλείου κοπής. Η χρήση του συνδέθηκε με χειρονακτικές εργασίες. Ως υλικό και ως μέσο, ανήκει σε κατηγορία που εξαρτάται από την ύπαρξη του ξύλου και παραγώγων του.
ΑπάντησηΔιαγραφήsello tape
Όλγα Κωστελίδου αεμ 3379
Δαγκαλάκη Ευτυχία
ΑπάντησηΔιαγραφή5ο έτος
ΑΕΜ: 2881
Το συγκεκριμένο χρονολογείται το έτος 2016. Αποτελούνταν από μια ή περισσότερες μεταλλικές λάμες και πλαστική λαβή. Ήταν ανθεκτικό και χρησιμοποιούνταν από τα δυο φύλα εξίσου και ήταν ευρέως γνωστό σε όλες τις κοινωνικές τάξεις. Το αντικείμενο φαίνεται να υπήρχε σε πληθώρα χρωμάτων και σχεδίων καθώς έχουν μέχρι στιγμής ανακαλυφθεί αρκετές παραλλαγές του. Η χρήση του προοριζόταν κυρίως για το ανθρωπινό σώμα για καλλωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, όπως η αφαίρεση του τριχώματος και η χάραξη του δέρματος. Αντικαταστάθηκε από τη χρήση χημικών αποψιλωτικών, επίσης η εξέλιξη της ιατρικής και η κλιματική αλλαγή που επηρεάσαν το φυσικό σώμα του ανθρώπου το ώθησαν στην αχρηστία. Οι έρευνες έχουν δείξει πως είχε χρησιμοποιηθεί και ως φονικό εργαλείο.
( Ξυράφι )
Παπαγεωργίου Δήμητρα
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος
"Ανοιχτήρι"
Μεταλλικό αντικείμενο μικρού μεγέθους περίτεχνης κατασκευής. Χρονολογείται περίπου στον 21ο αιώνα. Ένας τύπου σπειρωτός σωλήνας με πλατιά κεφαλή σε οβάλ σχήμα με τρύπα στη μέση και μυτερή άκρη, τοποθετείται στο κέντρο ενός στρόγγυλου δακτυλίου με δύο λαβές στις δύο εξωτερικές πλευρές του. Η κατασκευή του δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι ένα αντικείμενο που τοποθετείται σε μία επιφάνεια και χρησιμεύει στην στήριξη άλλων μικρότερων αντικειμένων. Θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί και για την δημιουργία τρύπας σε κάποια επιφάνεια.
Πολυχρονόπουλος Γιάννης
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΕΜ 3340
2ο έτος
Εύκαμπτος συνθετικός μονωτικός σωλήνας , κυλινδρικής διατομής που περιλαμβάνει χάλκινα ελάσματα ενώ εμφανίζεται σε ποικίλα μήκη. Βρίσκονται σε εκτεταμένα δίκτυα μεγάλου μήκους έως μικρού μήκους ως εξαρτήματα άλλων αντικειμένων. Εμφανίζονται και μεμονωμένα σε διάφορα μήκη με διαμορφωμένη απόληξη (πρίζα). Χρονολογούνται αρχές του 19ου αιώνα και πρόκειται για αγωγό ηλεκτρικού ρεύματος.
(καλώδιο)
Απλή ως περίτεχνη κατασκευή από μέταλλο,αλουμίνιο,ατσάλι, ορείχαλκο κ.α. Τοποθετείται σε πόρτες, ντουλάπια, συρτάρια κ.α και την χρησιμοποιούσαν ως λαβή που υποβοηθούσε το άνοιγμα και το κλείσιμο του αντικειμένου στο οποίο ήταν τοποθετημένη. Ήταν σταθερά προσαρτημένη ή ενσωματωμένη σε μηχανισμό αγκύρωσης. Υπάρχει τεράστια ποικιλία μορφών , μεγεθών και υλικών η οποία σχετίζεται με την χρονολογία κατασκευή τους και τη χρήση τους. Σήμερά έχουν αντικατασταθεί από μηχανισμούς αυτοματισμού. (τηλεκίνηση,αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης)
(Πόμολο/λαβή πόρτας/χερούλι)
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγοραστίδου Αθανασία 2889, 4ο έτος
Πλαστική θήκη κυλινδρικού σχήματος που χρονολογείται στον 21ο αιώνα.Φέρει λεπτό φύλλο αλουμινίου ως κάλυμμα και πιθανολογείται πως πρόκειται για θήκη φύλαξης φαρμακευτικού σκευάσματος, καθώς βρέθηκαν υπολείμματα πετρώδους υλικού στο εσωτερικό της.Το μικρό μέγεθος και σχήμα της ενδείκνυται για εύκολη κατάποση του περιεχομένου της και παραπέμπουν στην άμεση χρήση του, πιθανώς από αθλητές για ενδυνάμωση κατά την διάρκεια της άθλησης.
(Κάψουλα καφέ Εσπρέσσο)
Αγοραστίδου Αθανασία (διόρθωση/σωστό ΑΕΜ:2982)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνδρέας Λάσκαρης, ΑΕΜ 3296
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιομηχανικός Σχεδιασμός 1
2000 - 2030 π.η.χ. (= παγκόσμια ημερολογιακή χρονολόγηση)
Πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος, προστατευμένη μέσα σε μια μεταλλική, πλαστική ή άλλη εύκαμπτη θήκη αρκετά ανθεκτική, συνήθως με προστατευτική αποσπώμενη κεφαλή.
Τύπος μνήμης που χρησιμοποιούσε τεχνολογία της εποχής. μαζικής αποθήκευσης, που σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα φαίνεται να υποστηρίζετο από ανάλογα λειτουργικά συστήματα.
Μέσο μέγεθος τα 5 εκ. (2 ίντσες) και βάρος μικρότερο των 60 γρ.
Σε ευρεία χρήση κατά το πρώτο μισό του 21 αιώ. με άφθονα ευρήματα σε όλες τις κατοικημένες περιοχές του πλανήτη.
Μνήμη Ενιαίου Σειριακού Διαύλου (USB flash memory stick)
2250 π.η.χ.
Βλάσιος Κότιος. ΑΕΜ 3288
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιομηχανικός Σχεδιασμός 1
Συσκευή που αποτελείται από πολυμερές λαβή, της οποίας μια μικρή περιοχή βυθίζεται μέσα της, ένα μεταλλικό λαιμό που καταλήγει σε ένα τροχό, στομωμένο από την χρήση. Η βυθιζόμενη περιοχή μάλλον έθετε σε λειτουργία τη συσκευή η οποία πιθανότατα χρησίμευε σαν μηχανή κοπής η χάραξης. Η συσκευή αποτελεί μάλλον μέρος μεγαλύτερης, όπου και ήταν συνδεδεμένη μέσω ενός πολυμερούς σωλήνα με εύκαμπτη άρμωση, ο οποίος κατέληγε σε μια μεταλλική διχάλα.
Χτυπητήρι/σέικερ φραππέ
Γεωργιάδης Αρτέμιος. ΑΕΜ:3260
ΑπάντησηΔιαγραφήSkateboard
Ξύλινη σανίδα περίπου μισού μέτρου , με τις δυο μεγάλες πλευρές παράλληλες και τις άλλες δυο με σχήμα ημικυκλικό ελαφρώς ανυψωμένο(σχήμα χαπιού σε κάτοψη). Αρκετά ανθεκτική σε βάρος και χτυπήματα. Το εύρημα αυτό χρονολογείτε από τα μέσα του 20ου αιώνα και έπειτα. Στο ένα μέρος της σανιδάς φαίνεται ότι υπήρχε ένα άγνωστο στη σημερινή εποχή αυτοκόλλητο,ενώ στο άλλο υπάρχουν βιδωμένα σιδερένια αντικείμενα κάπως τριγωνικά στα οποία πρέπει να εφάρμοζαν αντικείμενα για να υπάρχει κίνηση του αντικείμενου. Το εύρημα αυτό έχει υποστεί αρκετές φθορές με την πάροδο του χρόνου βεβαία πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη εκδοσή του σημερινού hoverboard.
Λευτέρης Πίτος 4ο έτος 7ο εξάμηνο "Το παραπανω τροχοφορο επιβατικο οχημα αποτελει μια νεα ανακαλυψη.χρονολογειται το 2016. Διαθετει τεσσερις τροχους παραθυρα,πορτες και εμπαινε σε λειτουργια με καυση βενζινης η πετρελαιου.οι προγονοι μας το οδηγουσαν χειροκινητα με ενα τιμονι κ συγχρονως με τρια πενταλ στα ποδια.προκειται για ενα μεταφορικο μεσο καθημερινης χρησης καθως κ μεσο κοινωνικης επιδειξης του τοτε συγχρονου ανθρωπου."
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυριάκος Κωστή, 2ο έτος, 3ο εξάμηνο
Είναι ένα πολύτιμο χρηστικό αντικείμενο το οποίο τρεφόταν με μια υπερδύναμη ευθεία γραμμή από χαλκό η όπια πέρασε βουνά και κύματα επιστημονικής μελέτης για να φτάσει στο σημερινό επίπεδο, κλίνεται σε ένα γυάλινο περιβάλλον το όπιο βρέθηκαν σημάδια ζωής στο εσωτερικό του γιατί κάποτε καρδιοχτύπησε κανονικά με την δικιά του καρδιά, μέσα του κινούνται σαν τρελοί μικρή παράγοντες παράξενη που χορεύουν σε τρελούς ρυθμούς μέσα στο γυάλινο κουτί και στα παλιά χρόνια οι άνθρωποι το φορούσαν επάνω στο κεφάλι τους ως διακοσμητικό στοιχείο γιατί έρευνες λένε ότι τους έδινε έξυπνες σκέψεις για το μέλλον και λάμψη για το παρόν. (Λάμπα)
Βιομηχανικος σχεδιασμος 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαξιμος Μανωλης 2923 5 ετος
Μικρο μεταλλικό αντικείμενο μαύρου χρώματος με βιδωτή κεφαλή. Η χρήση τους χρονολογείται απο τα αρχαία χρονια μεχρι και πρόσφατα καθώς το συγκεκριμένο ειναι κατασκεύασμα του 21 αιώνα.
Κατα κύριο λογο τοποθετούνταν πανω σε μέρη του σώματος.Το ειχαν για να διαχωρίζονται ανα κοινωνικες ταξεις, καθως και για τον εξωραισμό και για επίδειξη γεναιότητας.
"Σκουλαρίκι"
Βιομηχανικός σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΝικολέττα Αγγελίδου 2473, 2ο έτος
Χρησιμοποιούσαν ως καύσιμο τη βενζίνη ή το πετρέλαιο με εξαίρεση τα λεγόμενα υβριδικά τα οποία πέρα απο τον κινητήρα βενζίνης είχαν άλλον ενα, ηλεκτρικό. Μέχρι τον 21ο αι. υπήρχαν περισσότερα απο 600 εκατ. τα οποία αποτελούσαν συνεχή μόλυνση της ατμόσφαιρας και συνέβαλλαν σοβαρά στην κλιματική αλλαγή. Στα τέλη του αιώνα ήταν πλέον απαραίτητη η παραγωγή μόνο ηλεκτρικών τα οποία σύντομα αποσύρθηκαν λόγο υψηλού κόστους παραγωγής και περιορισμένης διάρκειας της μπαταρίας.
Σήμερα τα ηλεκτρικά παράγονται σε μεγάλο αριθμό και μαζί με αυτά, τα Μέγιερ( νερού ), συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτοκίνητο
Καρακώτη Χαρά, ΑΕΜ: 2900
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπτικός Δίσκος.
Το παραπάνω αντικείμενο φέρει επίπεδο κυκλικό σχήμα με διάμετρο 12 εκατοστών και περιέχει ένα κενό, πάλι κυκλικού σχηματος, στη μέση. Είναι φτιαγμένο απο πλαστικό ενώ η μία του πλευρά είναι καλυμμένη συνήθως με αλουμίνιο. Θεωρείται ότι χρησίμευε ως μέσο αποθήκευσης διαφόρων αρχείων καθώς και μουσικής και προγραμμάτων. Είναι γνωστό πως χρησιμοποιόταν από το 1970 ως σημαντικός τρόπος αποθήκευσης αρχείων και η χρήση του ελλατώθηκε σημαντικά κατα το 2016. Θεωρείται ότι η ανάγνωση των αρχείων γινόταν με συγκεκριμένα μηχανίματα, ειδικά για αυτόν τον σκοπό αλλά δεν έχουν βρεθεί ακόμα.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία Παπαδέλη
Ντισκομπάλα
Πρόκειται για αντικείμενο σφαιρικού σχήματος το οποίο κατασκευαζόταν σε πολλά μεγέθη(ίσως ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου στον οποίο θα τοποθετούνταν).Η επιφάνειά του καλυπτόταν από πολλά μικρά κομμάτια καθρέφτη,γεγονός που μας ωθεί στο συμπέρασμα οτι την χρησιμοποιούσαν για να φωτίζουν καλύτερα τους σκοτεινούς χώρους καθρεφτίζοντας το φως μέσω της ντισκομπάλας προς περισσότερες κατευθύνσεις.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφροδίτη Κολοκοτρώνη
2ο Έτος
ΑΕΜ 3284
Αντικείμενα μεγάλου μεγέθους που μοιάζουν με δίσκους χρώματος συνήθως λευκού και φτιαγμένα από σίδερο ή αλουμίνιο βρέθηκαν προσγειωμένα σε οροφές κτηρίων αλλά και σε υψώματα βουνών. Σε κάποια βρέθηκαν ενσωματωμένες κεραίες και για αυτόν τον λόγο εικάζεται ότι μάλλον χρησιμοποιούνταν για την διευκόλυνση της επικοινωνίας των πλασμάτων της γης με άλλες εξωγήινες υπάρξεις. (Δορυφορικό πιάτο, κάτοπτρο, κεραία, ταψί)
Βιομηχανικός σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθάκη Ελένη-Θεοδώρα
Κασετίνα
Χρονολογείται περίπου το 2000μΧ
Πρόκειται για ενα κυλινδρικό αντικείμενο το οποίο φέρει φερμουάρ και εχει μέγεθος 20 cm, συνήθως ηταν υφασμάτινο αλλά έχουν βρεθεί παρόμοια ευρήματα και απο δέρμα ,σε ποικίλλα χρώματα.Τοσο το σχήμα όσο και το μέγεθος οδηγούν στο συμπέρασμα οτι χρησιμοποιούνταν για μεταφορά μπανάνας ή άλλων τροφίμων τα οποία καταναλώνταν εντός της ημέρας.
Ακονίδου Καλλιόπη
ΑπάντησηΔιαγραφή'Μανταλάκι'
Αντικείμενο πολύ χρήσιμο για την οικιακή καθημερινότητα εκείνης της εποχής . Χρησίμευε στην στερέωση ρούχων ή και άλλων αντικειμένων σε σχοινιά , η όψη του θύμιζε τανάλια και προστάτευε τα ρούχα από το ν πέσουν κάτω στο έδαφος. Είναι κατασκευασμένο από ξύλο ή πλαστικό και αποτελείται από τρία διαφορετικά μέρη ,2 όμοιες πλευρές οι οποίες ενώνονται μεταξύ τους μέσω ελατηρίου. Το μανταλάκι βρισκόταν σε όλα τα σπίτια της εποχής και αποτελούσε σημαντικό οικιακό σκεύος .
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΙωαννίδου Δανάη
Α.Μ 3270
Αντικείμενο που αιχμαλωτίζει δέσμες φωτός και με τη βοήθεια του χρόνου απεικονίζει μια στιγμή.Τον 16ο αιώνα χρονολογείται η πρώτη,δύσκολη στη μετακίνηση και χρονοβόρα στην αποτύπωση.Αργότερα η μορφή άλλαξε αλλά ο χρόνος και η ποσότητα ήταν σχετική.Από τον 20ο αιώνα ο κόσμος γνώρισε τη λεγόμενη ψηφιακή η οποία μπορούσε πλέον να αποτυπώσει γρήγορα και με καλή ανάλυση των χρωμάτων εικόνες.
Φωτογραφική μηχανή
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστίδου Δέσποινα
Α.Μ 3365
Πρωτοεμφανιζόμενο στην Αίγυπτο αυτό το αντικείμενο αποτελούσε πιθανότατα αντικείμενο καθημερινής χρήσης.Με λεπτεπίλεπτη λαβή και τριχωτή κεφαλή ήταν η καθοριστική του μορφή,που του δόθηκε στην Κίνα.Το 17ο αιώνα έρχεται στην Ευρώπη με την πολυτέλεια της επιλογής σκληρό,μαλακό,μεσσαίασ σκληρότητασ και σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων.Έπειτα υπέστει ηλεκτρονική τροποποίηση,το αντικείμενο επιπλέον δονούνταν και όπως και πριν συνοδεύονταν από κρέμες και άλλα υγρά.
(οδοντόβουρτσα)
Βλασίδου Δάφνη-Στυλιανή (3258)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροπέλα μικρού σχετικά μεγέθους από 40cm έως 50cm η οποία καλύπτεται από ένα σιδερένιο πλέγμα. Καθώς το μοτέρ είναι φτιαγμένο από χαλκό φαίνεται πως ήταν αρκετά ανθεκτικό. Αν και το συγκεκριμένο έκθεμα βρέθηκε στη Βενετία της Ιταλίας πιστεύεται ότι αυτές οι προπέλες χειρός χρησιμοποιούνταν σε όλο τον κόσμο καθώς παρόμοια αντικείμενα βρέθηκαν σε πολλά μέρη όλων των ηπείρων. Οι εκτεταμένες έρευνες των ειδικών έχουν δείξει πως αν και τώρα δε μπορούν να τεθούν σε λειτουργία κάποτε χρησιμοποιούνταν για την εναέρια μεταφορά των ατόμων, σαν ένας πρόγονος του σημερινού μας jet pack. Λειτουργούσαν με τις λεγόμενες 'μπαταρίες' τις οποίες μπορείτε να δείτε σε επόμενη προθήκη (όροφος 5, αίθουσα ΙΑ, προθήκη 357ια).
(ανεμιστήρας)
Κακα Ελλη Ευαγγελια
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο ετος,3ο εξαμηνο
ΑΜ 3378
Πιστολάκι μαλλιών
Συμπαγές πλαστικό αντικείμενο, χρονολογημένο στις αρχές του 21ου αιώνα έχει ανακαλυφθεί σε ποικιλία χρωμάτων και διαστάσεων.Η αφθονία των αποχρώσεων στις οποίες έχει βρεθεί,καθώς και το ιδιαίτερο design του,υποδηλώνουν ίσως την προτίμησή του από το ασθενές φύλο. Το κάτω μέρος του αντικειμένου λειτουργούσε ως λαβή για κράτημα με το ένα ή και τα δύο χέρια.Πιθανότατα πρόκειται για κάποιο όπλο της εποχής, ο εκκωφαντικός ήχος του οποίου καθώς και τα κύματα ζεστού αέρα που παράγει, προκαλούσαν τρόμο και πανικό στον πρωτόγονο άνθρωπο.Η ανάγκη σύνδεσής του σε πηγή τροφοδοσίας για τη λειτουργία του, αποκαλύπτει ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ως όπλο αυτοπροστασίας σε εσωτερικό χώρο.
Γκούτζου Δήμητρα Λαμπρινή
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος,3ο εξάμηνο
ΑΜ:2640
ΠΙΡΟΥΝΙ
Το συγκεκριμένο αντικείμενο χρονολογείται γύρω στο 2016. Είναι μικρό, ελαφρύ, μεταλλικό και αιχμηρό, ενώ αποτελείται από ένα λεπτό , λείο, επίμηκες σχήμα το οποίο στην μια πλευρά έχει ελαφρά κλίση και στη συνέχεια φαρδαίνει καταλήγοντας σε τέσσερα μικρά δοντάκια. Εξαιτίας της εύρεσης υπολειμμάτων τροφής,πιθανολογούμε ότι χρησιμοποιούνταν για ανέπαφη πρόσβαση τροφίμων.
Όμως ,Λόγω της μορφολογίας του, υποθέτουμε ότι είχε κ τις εξής χρήσεις ως
Εργαλείο γλυπτικής για χάραξη κεραμικών(για διακόσμηση) και
Αρχαιολογικό εργαλείο για ανασκαφή μικρών ευαίσθητων ευρημάτων
Αφροδίτη Λακκοβικιώτου (3038)
ΑπάντησηΔιαγραφήΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΡΙΚΙ (21ος αιώνας)
Το ηλεκτρικό αυτό σκεύος, χρονολογείται περίπου το 2017. Χρησιμοποιούνταν από τους λάτρεις του ελληνικού καφέ. Είχε δημιουργηθεί, για πιο πρακτική και γρήγορη χρήση, ώστε να αντικαταστήσει το παραδοσιακό χάλκινο χειροποίητο μπρίκι, που ήταν κατάλληλο για εστίες ρεύματος, γκαζιού και κεραμικές. Λόγω της ήδη εξελιγμένης τεχνολογίας εκείνης της εποχής, υπάρχει αρκετό φωτογραφικό υλικό. Διέθετε διακόπτη on/off τις περισσότερες φορές στην αποσπώμενη, περιστρεφόμενη βάση του. Είχε εργονομική λαβή, εξ'ολοκλήρου ανοξείδωτο εσωτερικό, κατάλληλο για καφέ και ζεστό νερό για κάθε ρόφημα.
Απόστολος Κατσιμαντός 3022
ΑπάντησηΔιαγραφήΜίξερ
τετραπλευρη πλαστικη συσκευη, χρονολογειται περιπου το 2016 ωστοσο ειναι ιστορικα αποδεδειγμενο πως η συσκευη αυτη πρωτοεμφανιστηκε το 1859. Αρχικα ηταν χειροκινητη και χρησιμοποιουταν αποκλειστικα απο εξειδικευμενους κομμωτες. Με το περασμα των αιωνων η συσκευη γινεται πιο ευχρηστη, διαθετει περιστρεφομενα μεταλλικα μερη και δημιουργουσε μπουκλες με ευκολια
Eυγενία Κουταλιανού 2509
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνεμιστήρας δαπέδου
Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή η οποία αποτελείτο από 3 έλικες μέσα σε μια στρογγυλή σχάρα, οι οποίοι έμπαιναν σε λειτουργία με το πάτημα ενός κουμπιού.
Χρησίμευε στο να δημιουργεί αέρα με την κίνηση των ελίκων, που δρόσιζε τα δωμάτια, αίθουσες και τους ανθρώπους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συνήθως.
Στανίδη Γεωργία 2951
ΑπάντησηΔιαγραφήΠινέλο
Ξύλινο ραβδί ή σπάτουλα με τριχωτή απόληξη στη μία πλευρά .Αντικείμενο το οποίο χρησιμοποιούταν για επάλειψη ρευστών ουσιών πάνω σε άλλες επιφάνειες (όπως χαρτί ,ύφασμα ,κεραμικό ,πλαστικό ) και σε άλλα άτομα (σώμα,πρόσωπο).Χρησιμοποιούταν επίσης για να σκουπίσεις ή να σφουγγαρίσεις μικρές επιφάνειες.Τέλος έχουν καταγραφεί περιπτώσεις χρήσης του ως αξεσουάρ καλλωπισμού για να στολίσουν οι γυναίκες τα μαλλιά τους.
Παπανικολάου Σταυρούλα (3182)
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιομηχανικός Σχεδιασμός 1
1η εργασία εξαμήνου
"Φούρνος"
Πρόκειται για συσκευή ή εγκατάσταση η οποία χρονολογείται γύρω στο 2016.
Η λειτουργία της συσκευής αφορούσε τη δημιουργία υψηλής θερμοκρασίας.
Πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από τον πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού.
Αρχικά λειτουργούσε με τη βοήθεια φλόγας ενώ αργότερα με ηλεκτρισμό ή ηλιακή ενέργεια.
Μέσα από έρευνες που έχουν διεξαχθεί οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν
το αντικείμενο αυτό για την προετοιμασία των γευμάτων τους .
Η ακριβής ονομασία της συσκευής παραμένει άγνωστη.
Κουβαλιά Θάλεια 3290
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιομηχανικός σχεδιασμός 1
Έκθεμα από τις ανασκαφές της Αθήνας, χρονολογείται στα μέσα του 21ου αιώνα γύρω στο 2017 ,δηλαδή πριν περίπου 130 χρόνια.
Περιγραφή : παραλληλεπίπεδο αντικείμενο ,με ενσωματωμένα τετράγωνα και παραλληλόγραμμα πλαστικά εξαρτήματα, με τάση να υποχωρούν υπό πίεση και πάνω τους διακρίνονται γράμματα και αριθμοί.
Χρήση: Καθώς έχουν βρεθεί υπολείμματα τροφής και ανθρώπινου dna (δάκρυα,τρίχες κτλ) υποθέτουμε ότι το χρησιμοποιούσαν άτομα με ειδικές ανάγκες ως τρόπο επικοινωνίας.
Κουβαλιά Θάλεια 3290
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιομηχανικός σχεδιασμός 1
"Πληκτρολόγιο"
Έκθεμα από τις ανασκαφές της Αθήνας, χρονολογείται στα μέσα του 21ου αιώνα γύρω στο 2017 ,δηλαδή πριν περίπου 130 χρόνια.
Περιγραφή : παραλληλεπίπεδο αντικείμενο ,με ενσωματωμένα τετράγωνα και παραλληλόγραμμα πλαστικά εξαρτήματα, με τάση να υποχωρούν υπό πίεση και πάνω τους διακρίνονται γράμματα και αριθμοί.
Χρήση: Καθώς έχουν βρεθεί υπολείμματα τροφής και ανθρώπινου DNA (δάκρυα,τρίχες κτλ) υποθέτουμε ότι το χρησιμοποιούσαν άτομα με ειδικές ανάγκες ως τρόπο επικοινωνίας.
Alfonso Medina (Erasmus+)
ΑπάντησηΔιαγραφήIndusrial Design I
1st semester exercise
"Contact Lenses"
The next exhibit objet dates from about the beginning of the 20th century.
It's shape and size are witnesses to an intelligence with the insufficient ability to produce objects with the enough hardness.
These used to be transparent at first glance, rounds, small, damp, soft and even sacred.
To all appearances, the object was stored in tiny, coloured boxes for the purposed of being recharged somehow.
As a rule, these were used as a means of transport, for travel and/or get away from their daily routine or even for change their appareances.
In addition, they should be placed as a patch on the skin, preferably on the soles of the feet or in the nape.
It is believed that it could be used singly, but we have evidences that it was used in groups as a means of socializing.
The object coud be the first sign of the current teleportation.
Μαρία Γερούκη- Ζήση, ΑΕΜ:3490, 2ο έτος, 3ο εξάμηνο
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροθήκη 3. Έγχορδο όργανο μουσικής. Ονομασία άγνωστη.
Εύρημα από την περιοχή Λαδάδικα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Χρονολογείται στην περίοδο των αρχών του 21ου αιώνα, κατασκευασμένο από κέδρο και έβενο. Από τις εγκοπές που παρατηρούνται στο κάτω μέρος του οργάνου πιθανολογείται ότι περνούσαν από εκεί χορδές αγνώστου υλικού. Από το πλήθος των οργάνων που βρέθηκαν με την ίδια αυτή μορφή υποθέτουμε ότι επιτελούσε κυρίαρχο ρόλο στη μουσική της εποχής. Αποτελεί μία σοβαρή ένδειξη του άμεσου τρόπου ψυχαγωγίας και διασκέδασης των ανθρώπων της περιόδου. Θεωρείται ότι η μορφή του ήταν εμπνευσμένη από το σώμα της γυναίκας.
«Κιθάρα».
Μωραΐτης Στέφανος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ.Μ. 3053
Βιομηχανικός Σχεδιασμός Ι- Άσκηση 1:
Η συσκευή αυτή υπήρξε μέρος μίας κατηγορίας συσκευών που χρησιμο-ποιήθηκαν για την καταγραφή και αποθήκευση εικόνων από τις αρχές του 19ου μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα. Με δομή επιρεασμένη από τον μηχανισμό της ανθρώπινης όρασης, και απαιτώντας για την καταγραφή της εικόνας το πάτημα ενός κουμπιού, το συγκεκριμένο μηχάνιμα, διέθε-τε μία από τις πρώιμες αυτόματες λειτουργίες στο ζήτημα της εστίασης η οποία το καθιστά μία από τις τεχνολογικές αφετηρίες για την εποχή που βιώνουμε σήμερα. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πολλές από αυτές τις συ-σκευές, και μάλιστα τις προηγμένες του είδους, η αποθήκευση των εικό-νων γινόταν σε εσωτερικές μνήμες πεπερασμένου μεγέθους.
Παναγιωτης μπαλαγιαννης 2ο ετος,3ο εξαμηνο "τηλεοραση"
ΑπάντησηΔιαγραφήBλεπωτνας το με την πρωτη ματια νομιζουμε πως ειναι οι θολοι μας καθως βγαινουμε για μια βολτα στον κρατηρα ...συνδεση με μαυρη προεκταση που καταληγει σε καποιου ειδους αρσενικης αποδοχης (υλικο επιπεδου αναπαυσης)και προβαλει σε 2D, ταινιες η εκπομπες,δεχεται μονο εντολη πατωντας διαφορα κουμπια ισως πανω σε ενα παραλληλογραμμο κουτι.Oι δυο μεταλικες κεραιες ειναι απλα διακοσμητικες ... αυτο το τετραγωνο κουτι ειναι ο προγωνος του σημερινου hologramlv.
Η συσκευή αυτή χρησιμοποιήθηκε από το 1855 έως το 2028 για τη θέρμανση κλειστών χώρων με τη μέθοδο της ανταλλαγής θερμότητας. Ζεστό νερό και ατμός αρχικά και ηλεκτρική ενέργεια αργότερα ανακυκλωνόταν μέσα σε σωληνώσεις. Αντικαταστάθηκε από τους παλμικούς συσσωρευτές μεγάλης κλίμακας. Με την έλευση των δορυφορικών ελεγκτών θερμοκρασίας με κύματα Ω κάθε σχετική ανάγκη εξέλειψε.
ΑπάντησηΔιαγραφήGlp////---:-(1855)X:-))2055.-
"Καλοριφέρ"
Παναγιώτα Ασλανίδου, ΑΕΜ:3740, 2ο έτος, 3ο εξάμηνο
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασιλάκη Λουκία , ΑΕΜ:3389
Δεύτερο έτος, Τρίτο εξάμηνο
Άσκηση 1:
"Στυλό"
Φορητό αντικείμενο με σωλήνα που δέχεται παχύρευστο υγρό. Το τμήμα που περιλαμβάνει το υγρό, έχει μυτερή απόληξη στη μία άκρη του από όπου απομακρύνεται η ουσία. Ακουμπώντας την άκρη αυτή σε ορισμένους τύπους επιφανειών, αφήνει υπολείμματα της έγχρωμης ουσίας που είτε είναι μόνιμη είτε αφαιρείται. Πιθανολογείται ότι υπήρξε μέσο γραφής. Ωστόσο μελέτες υποστηρίζουν ότι ο τύπος της ουσίας αυτής είναι τυχαίος και το αντικείμενο γενικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πάνω στο δέρμα για καλλωπιστικούς λόγους.
Βιομηχανικος σχεδιασμος 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλικη Σιτζογλου
Αναπαυτικη σιδερενια καρεκλα απλου τυπου με μικρες η μεγαλες ροδες με κινητα η σταθερα πλαϊνα και δυνατοτητα ρυθμισης των υποποδιων.Χρονολογειται γυρω στο 2017,στις ανασκαφες της θεσσαλονικης βρεθηκαν μικροτερες σε μεγεθος χειροκινητες καρεκλες οι οποιες χρησιμοποιουνταν πιθανον απο παιδια. Μερικες καρεκλες διεθεταν ενα πλαστικο δοχειο τουαλετας στο κατω μερος καθως και αντικραδασμικες ροδες. Συμπεραινεται οτι γινοταν χρηση της καρεκλας ως μεταφορικο μεσω για κοντινες αποστασεις απο ατομα με αδυναμια βαδισης.Απο τις τελευταιες ανασκαφες στο Σαντιαγο της Χιλης βρεθηκε εξελειγμενο μοντελο της καρεκλας που επιτρεπει σε ατομα με αναπηρικο προβλημα να στεκονται ορθια με την ονομασια Get up.
(αναπηρικο καροτσακι)
Βάλια Λολίδου, 2ο ετος
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παραπάνω έκθεμα πρόκειται για αντικείμενο καθημερινής χρήσης, με μεταλλικό σκελετό στον οποιο είναι στερεωμενες δυο επιφάνειες απο πλαστικο, η μια κατακόρυφη και η άλλη οριζόντια. Το εκθεμα εχει δυο μορφες, μια αναπτυγμένη και μια συμπτυγμενη. Πιθανολογείται ότι η αναπτυγμένη του μορφη χρησιμοποιουνταν για ξεκούραση, για την τοποθετηση μικροτερων αντικειμενων πανω ή ακομα και για διακοσμητικό λογο. Η συμπτυγμενη του μορφη παρ'ολα αυτα, διχαζει τους επιστήμονες, καποιοι απο τους οποιους πιστευουν οτι χρησιμοποιουνταν για να αποθηκευεται το αντικείμενο πιο ευκολα, ενω αλλοι υποστηρίζουν οτι η λειτουργια του συνδέεται με καποιο αγνωστο τελετουργικό.
"Πτυσσόμενη καρέκλα"
Αυγουστίνος Στυλιανού 2ο έτος
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόκειται για αντικείμενα καθημερινής χρήσης που εξασφάλιζαν την ασφάλεια άλλων αντικειμένων (πιθανόν αξίας) ή ακόμα και των ιδίων των ανθρώπων ενώ παράλληλα τους βοηθούσε στην πρόσβαση ενός χώρου (δωματίου, θαλάμου ή χώρου αποθήκευσης). Εισχωρούσε σε μία οπή που βρισκόταν στην πόρτα και με το δεξί ή αριστερό γύρισμά του ασφάλιζε ή άνοιγε την πόρτα αυτή. Βρέθηκαν και άλλα του είδους, κυρίως μεταλλικά, στην ίδια περίπου μορφή μικρού ή μεγάλου μεγέθους ή ακόμη και βαριού τύπου επομένως δεν αποτελούν αντικείμενα καθημερινής αλλά και ευρείας χρήσης.
"Κλειδιά"
Μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα αλλά και νωρίτερα οι ανθρώπινες συναλλαγές γίνονταν με πολύχρωμα χαρτιά πολυτελείας.Οι άνθρωποι ένιωθαν ενστικτωδώς την ανάγκη της αποταμίευσης και πήγαιναν τα πολύτιμα γι'αυτους χαρτιά πολυτελείας σε τεράστια κτιριακά ψυχρά συγκροτήματα όπου αθώοι καθώς ήταν τους κατάκλεβαν!Τα παιδιά όμως που πάντοτε είναι ευφυέστερα των μεγάλων αποταμίευαν σε ζωόμορφα σκεύη κυρίως γουρούνια!Όταν προέκυπτε κάποια μεγάλη ανάγκη όπως play station έσπαγαν τα αγγεία με απόλυτη ευλάβεια! Το αντικείμενο αυτό υπήρχε σε όλα τα σπίτια για χιλιάδες χρονια.
ΑπάντησηΔιαγραφή"γουρούνι κουμπαράς"
Παπαδόπουλος Σπύρος 2ο ετος 1403
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυσκευή τετράγωνου σχήματος που αποτελείται από δύο φύλλα απ' τα οποία το άνω μέρος ανοιγοκλείνει.Χρονολογείται περίπου στα 2000 με 2020.Το μέγεθος της κυμαίνεται στα 20 με 25 εκατοστά κατά μήκος και 20 με 25 εκατοστά κατά πλάτος.Οι επιφάνειες των δύο φύλλων είναι είτε καμπυλόγραμμη είτε λεία η οποία θερμαίνεται μέσω αντιστάσεων που βρίσκονται στο εσωτερικό της.Η αξία της έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να ζεστάνει φαγητό και ειδικότερα να ψήσει ένα συγκεκριμένο είδος αφού πρώτα τροφοδοτηθεί με ηλεκτρικό ρεύμα.
ΤΟΣΤΙΕΡΑ
Ελικοειδές παιχνίδι.Κατασκευάστηκε για ενήλικες και παιδιά.Ο δεξιόχειρ το κρατά στο αριστερό χέρι,περιστρέφει με το δεξί και αντίστροφα.Χαλαρώνει και διασκεδάζει.Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν αρτιότερος η τεράστια καταναλωτική ζήτηση οδήγησε σε μείωση ποιότητας και τιμής ταυτόχρονα.Πληθώρα χρωμάτων και σχεδίων έφερε στο φως αρχαιολογική ανασκαφή στη Ν.Μηχανιώνα από την γνωστή εμποροπανήγυρη της εποχής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙωάννα-Μαρία Πραμαντιώτη, 3ο εξάμηνο, 3468.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Φλιπ-Φλοπ (Flip-flops) / Παντόφλα"
Το πλαστικό αυτό αντικείμενο βρέθηκε θαμμενό κοντά σε θαλάσσιες ακτές. Έχει υποστεί μερική φθορά καθώς το πλαστικό που χρησιμοποιούσαν σε τεράστιες ποσότητες εκείνον τον αιώνα δεν καταστρέφεται εύκολα με το πέρασμα χρόνων. Πρόκειται για μέρος την ενδυμασίας του ανθρώπου του 21ου αιώνα, συνήθως μήνες με ζέστη. Κάλυπτε το κάτω μέρος του ποδιού από το έδαφος, ενώ ηταν βολικό στην κίνηση. Παρατηρούμε από τη μορφολογία του αντικειμένου και την εξέλιξη του είδους μας, διότι ο άνθρωπος τότε είχε δάχτυλα και στα πόδια, όχι μόνο στα χέρια.
Το επιμελώς διπλωμένο αυτό έκθεμα ήταν απαραίτητο για την παγκόσμια μετακίνηση.Μας προκαλεί να το πλησιάσουμε προκειμένου να παρατηρήσουμε τα ιδιαίτερα σύμβολα που απεικονίζουν τα προιόντα της εποχής όταν ακόμα η γη ήταν έφορη.Τότε τρέφονταν με ιδιαίτερους σπόρους και καρπούς, χρησιμοποιούσαν λιμάνια,είχανε λίμνες,άφθονο νερό και οι Ήπειροι ήταν 5.Τα σύνορα των κρατών πολύ διαφορετικά και οι πόλεμοι από τότε είχανε θρησκευτικά και οικονομικά συμφέροντα.Απέναντι βλέπουμε την αντίστοιχη ηλεκτρονική συσκευή που δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το πρωτόγονο λειτουργικό της σύστημα διότι δεν διασώθει.
ΑπάντησηΔιαγραφή"χάρτης-πλοηγός"
Βελβελίδη Ολυμπία |
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος | 3ο εξάμηνο
Πρόκειται για ένα αντικείμενο του 21ου αιώνα σε σχήμα κρανίου.Το αντικείμενο αυτό έχει ένα σκληρό περίβλημα από υαλοβάμβακα (fiberglass) και στο εσωτερικό του μια μαλακή ίσως ηχομονωτική επένδυση. Οι άνθρωποι εκείνης της εποχής το φορούσαν ως προστατευτικό κεφαλής καθώς είναι πολύ ανθεκτικό, παρέχει προστασία στο πρόσωπο με διασφάλιση ορατότητας μέσω μιας διαφανούς επιφάνειας στην πρόσοψη του. Έχουν βρεθεί κι άλλα τέτοια αντικείμενα σε ποικίλα μεγέθη και χρώματα.
《Κράνος》
Ευσταθία Κουτλή_2ο έτος_3ο εξάμηνο_αεμ 6667
ΑπάντησηΔιαγραφήAUTOMOBILE X ΑΡΧΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ.
Στο έκθεμα αυτό παρουσιάζεται το αρχικό προσχέδιο του έλικα ιπταμένου αυτοκίνητου που αργότερα θα αποτελούσε έμπνευση για το AUTOMOBILE X. Στον 21ο αι η χρήση του περιορίζεται σαν παιχνίδι φαντασίας για παιδιά, καθώς εκείνη την εποχή λόγω της έλλειψης τεχνογνωσίας ένα ιπτάμενο μέσο μεταφοράς φάνταζε αδύνατο. Ενάμιση αιώνα αργότερα ο δημιουργός της εταιρείας «DRIVE HIGH» και σχεδιαστής αμαξιών Scott McCorskery επηρεασμένος από αυτό δημιουργεί το πρώτο μοντέλο ιπτάμενου αυτοκινήτου.
"FIDJET SPINNER"
Καβουρίδου Αικατερίνη | 2ο έτος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στον 21ο αιώνα. Προορίζονταν για προσωπική χρήση και όχι ομαδική, κάτι που μας δίνει μια γενικότερη αίσθηση της κοινωνικής ζωής εκείνη την περίοδο. Έχοντας διάφορες μορφές, είτε μικρά που έμπαιναν στο εσωτερικό του αυτιού είτε μεγαλύτερα που κάλυπταν ολόκληρο το πτερύγιο εμποδίζοντας κάθε εξωτερικό ήχο, ο καθένας μπορούσα να βρει αυτά που του ταιριάζουν καλύτερα. Χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για να μπορούν οι άνθρωποι να ακούνε "μουσική", έναν συνδυασμό ακανόνιστων μελωδιών από όργανα που παρήγαγαν ήχο σε συνδυασμό με φωνητικά στοιχεία, που αποτελούσε τη δημοφιλέστερη μορφή ψυχαγωγίας σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Πιθανολογείται ότι η ευρεία χρήση τους οφείλεται στην ανάγκη των ανθρώπων της εποχής για απομόνωση λόγω της πυκνής κατοίκησης των μεγάλων κοινοτήτων.
[ακουστικά]
Κιφοκέρη Άννα, 2ο έτος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΛΑΤΡΕΙΑΣ
Πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο μέσο συναλλαγής το οποίο ήταν πολυζήτητο, δημοφιλές και πολύ ποθητό απο 90% του πληθυσμού της γης. Φτιαγμένο από ευτελή υλικά αλλά με επιτήδειο σχεδιασμό. Το ένα από τα υλικά ήταν επεξεργασμένο προϊόν της φύσης που ονομαζόταν "χαρτί" και το δεύτερο από ορυκτό μέταλλο. Μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είχε υπό την κατοχή του μεγάλες ποσότητες από αυτά τα μεταλλικά στοιχεία, πράγμα το οποίο του προσέδιδε κύρος και δύναμη. Ενώ η μειονότητα, ο φτωχός κόσμος χρησιμοποιούσε το "χαρτί", από το οποίο δεν βρέθηκαν πολλά δείγματα καθώς αλλοιώθηκε ή καταστράφηκε κατά το πέρας του χρόνου λόγο της απλότητας του υλικού, για αυτό το λόγο δεν είχε ιδιαίτερη αξία. Ιστορικά αρχεία αναφέρουν ότι έγιναν και πόλεμοι για την απόκτησή του.
(χρήμα)
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΡαφαήλ Δόλγερας, 3ο έτος
Το παρακάτω πλαστικό ορθογώνιο παραλληλόγραμμο αντικείμενο διαθέτει ενσωματωμένο μετρητή μονάδων. Έχει ανακαλυφθεί επίσης πως από το αντικείμενο αυτό προεξέχουν δύο καλώδια εκ των οποίων το πρώτο καταλήγει σε μία στρογγυλή αντλία σε σχήμα και μέγεθος αυγού η οποία πιέζοντάς την διαδοχικά βοηθάει στο να φουσκώσει ο αεροθάλαμος στον οποίο καταλήγει το δεύτερο καλώδιο, αφού τοποθετηθεί γύρω από τον βραχίονα και πάνω από τον αγγόνα. Ένα ακόμη καλώδιο οδηγεί σε ένα ακουστικό το οποίο τοποθετείται μέσα στον αεροθάλαμο.Τέλος η συσκευή περιέχει μία βαλβίδα η οποία βοηθάει στην είσοδο-έξοδο του αέρα.
Τη συσκευή αυτή μπορούσε κανείς εύκολα να την προμηθευτεί καθώς υπήρξε ένα αντικείμενο χαμηλού κόστους, το οποίο εκτός από από τους δημόσιους χώρους νοσηλείας, υπήρχε σχεδόν σε κάθε σπίτι!
"Πιεσόμετρο"
Καραβασίλη Κωνσταντίνα, 2ο έτος
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ χρήση του είναι πολύ συγκεκριμένη σε αντίθεση με σήμερα, που με συσκευή ίδιου τύπου μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα πράγματα. Τα παιδιά το θεωρούσαν παιχνίδι χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του χρήση. Κάθονταν και περιέστρεφαν το πάνω μέρος του ξεκινώντας απο τυχαίους αριθμούς, ακούγοντας τον χαρακτηριστικό ήχο που έκανε η συσκευή αυτή. Το μόνο αρνητικό που είχε για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, ήταν οτι βρισκόταν μόνο μέσα στα σπίτια και σε περιορισμένη έκταση. Παρόλο που σήμερα το θεωρούμε κατι "ασήμαντο" αλλά και ταυτόχρονα δεδομένο, κάποτε θεωρούνταν μια απο τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του ανθρώπου.
•Ενσύρματο τηλέφωνο
Γιώργος Μιχαλόπουλος
ΑπάντησηΔιαγραφή4ο έτος, 3168
Πρόκειται για μηχανισμό-αντικείμενο καθημερινής χρήσης. Το συγκεκριμένο βρέθηκε στη Βαρσοβία. Παρόμοια ευρήματα έχουν βρεθεί τοποθετημένα σε επιφάνειες σε όλο τον κόσμο, πράγμα που δηλώνει την ευρεία χρήση τους. Χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και τα τέλει του 21ου. Η χρήση του περιοριζόταν συνήθως στο να φέρνει και να κρατά πιο κοντά συγγενικές επιφάνειες . Εξάρτημα που βοήθησε πρακτικά την ένδυση και τη μεταφορά της εποχής. Αποτελείτε από οδοντωτά τμήματα που επισυνάπτονται κατασειρά με τη χρήση βραχίονα. Τα υλικά κατασκευής που έχουν παρατηρηθεί είναι συνήθως μέταλλο και πλαστικό.
«Φερμουάρ»
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφή4ο έτος
Πρόκειται για μία φορητή συσκευή αποθήκευσης, τύπου NAND μεγέθους μικρότερου από 3.5 ίντσες η οποία ζυγίζει λιγότερο από 60 γρ . Αποτελείται από μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος, προστατευμένη μέσα σε μια μεταλλική, πλαστική ή άλλη εύκαμπτη θήκη, γερή αρκετά ώστε να μεταφέρεται (χωρίς πρόσθετη προστασία) στην τσέπη ή μπρελόκ. Η χωρητικότητα κυμαίνεται από 8 GB εώς πάνω από 512GB . Μερικές επέτρεπαν 1 εκατομμύριο εγγραφές/διαγραφές και διατήρηση αποθηκευμένων δεδομένων έως 10 χρόνια. Πρόσφεραν πιθανά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες φορητές συσκευές αποθήκευσης. Είχαν συμπαγέστερη μορφή, λειτουργούσαν ταχύτερα, φύλασσαν μεγαλύτερο μέγεθος δεδομένων, ήταν ανθεκτικές και λειτουργούσαν πιο αξιόπιστα λόγω της έλλειψης κινούμενων μερών( όπως οι δισκέτες και άλλοι τύποι δίσκων). Στη σημερινή εποχή (3200) έχει δείξει την εξέλιξη του στην κοινωνία αφού συνδέοντας το στον υπολογιστή μεταφέρει η αφαιρεί πληροφορίες μέσω Bluetooth με το τσιπ που έχουμε εμφυτευμένο στον εγκέφαλο μας, γεμίζοντας μας γνώση χωρίς προσπάθεια και αποστήθιση.
< USB STICK >
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΥΛΟΥ
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο ΕΤΟΣ
_________________
Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό πλαστικό αντικείμενο επιπέδου ορθογώνιου σχήματος που δεν ξεπερνά τα 8.5 cm σε μήκος και 5.5 cm σε πλάτος, πιθανόν κατασκευαζόταν σε διάφορα χρώματα. Στην ανακάλυψη του έφερε χρωματιστές γραμμές πάνω του (πιθανόν να ήταν όλο βαμμένο, μα από το ξηρό περιβάλλον όπου είχε βρεθεί φθάρηκε).
Η επιφάνεια του καλυπτόταν από διάφορα ανάγλυφα σύμβολα (νούμερα), γεγονός που μας ωθεί στα τρία ακόλουθα συμπεράσματα.
Πρώτο συμπέρασμα ότι το χρησιμοποιούσαν στα μαθηματικά,δεύτερο συμπέρασμα για να υπολογίζουν την ώρα (ίσως με μια μέθοδο που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη) και τρίτο συμπέρασμα, το πλαστικό επίπεδο αυτό αντικείμενο, θα μπορούσε να ήταν κάποιο εργαλείο γλυπτικής λόγω των ανάγλυφων συμβόλων που έφερε πάνω στην επιφάνεια του, δηλ. να δημιουργεί διάφορα ανάγλυφα μοτίβα σε αγγεία και σκεύη.
*πιστωτική κάρτα
Βίβιαν Σαχανίδου
ΑπάντησηΔιαγραφή3ο έτος, 3346
Αυτό το μικρό αντικείμενο (εργαλείο, όπως θα ονομάζονταν τότε), βρέθηκε σε χώρο όπου οι άνθρωποι του 21 αιώνα κάλυπταν κάποιες αναγκαίες και μη για την επιβίωση τους συνήθειες όπως ανάπαυση, χαλάρωση, τροφή, καλλωπισμός κ.α.… Ήταν οι λεγόμενες οικείες. Το αντικείμενο αυτό είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι και έχει 2 σκέλη ενωμένα μεταξύ τους στην κορυφή, αλλά με αυξανόμενο άνοιγμα μέχρι τα άκρα. Έχει μήκος 9 εκατοστά και το πλάτος διαφέρει για κάθε τμήμα του. Στο πάνω μέρος είναι 6 χιλιοστά και στο μέσο -που είναι η λαβή- αυξάνεται στα 8 χιλιοστά και έχει τραχεία επιφάνεια για να παρέχει σταθερότητα και ακρίβεια στη χρήση του. Τα λεία χρυσωμένα τελειώματά του έχουν πλάτος 3ων χιλιοστών και πάχος 1ος χιλιοστού. Τα άκρα είναι ακόμα πιο λεπτά και έχουν μικρή κλίση προς τα μέσα. Το αντικείμενο αυτό αποτελούσε «εργαλείο καλλωπισμού» και χρησίμευε στην αποτρίχωση του προσώπου κυρίως στην περιοχή των φρυδιών. Επινοήθηκε στον ελλαδικό χώρο χιλιετίες πριν, κατά τους προϊστορικούς χρόνους και με σχετικά μεγάλη εξέλιξη ως προς τον τύπο, τα κατασκευαστικά υλικά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χρησιμοποιήθηκε μερί και το 2019.
~τσιμπιδάκι φρυδιών~
Μαρία Παπαϊωάννου
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος
ΑΕΜ:3479
Ξύλινο Τραπέζι.
Πριν απο την τραγική κατάληξη της οικολογικής καταστροφής ,το ξύλο ήταν συνηθισμένο υλικό για την κατασκευή χρηστικών αντικειμένων που εξυπηρετούσαν λειτουργίες όπως στατικές σε δημόσιους χώρους.Το συγκεκριμένο για το οποίο γίνεται ενημέρωση,συνηθισμένο σε ορθογώνιο σχήμα εν κατόψι(συνήθως) με μια κύρια επιφάνεια,η οποία απήχε απο το έδαφος μέσω στηριγμάτων ,ώστε να μικρύνει την απόσταση για την πρόσληψη των αντικειμένων ή ώστε να επιτευχθεί μια ευκολότερη επαφή με αυτά.Το αντικείμενο χρησιμοποιήθηκε εώς και το 2050.
Παπαδόπουλος Θεόφιλος
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτος 3500μ.χ. ο Νικ επισκέπτεται το μουσείο Global language. Κοιτάζει ένα αντικείμενο και διαβάζει.
« Το αντικείμενο της σειράς 628Β έχει διαστάσεις 20 επί 30 εκατοστά σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Φέρει εσωτερικά 15 λεπτές επιφάνειες, εκτιμάται ίσες έφερε και περισσότερες σε αριθμό. Εικάζεται ότι επιφάνειες ήταν χρώματος άσπρου ενώ το υλικό κατασκευής του παραμένει άγνωστο . Οι επιφάνειες φέρουν σε σειρά διάφορα σύμβολα. Ανακαλύφθηκε στη θέση Πανεπιστήμιο στην περιοχή Θεσσαλονίκης Βόρεια της Ελλάδος. Ανακαλύφθηκε το 3450.μ.χ . Οι μέχρι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για να αποτυπώνουν και να διατηρούν τις σκέψεις τους. Το αντικατέστησε το tablet που είναι ο πρόδρομος του σημερινού ευρέως διαδομένου speaking language tablet
Το συγκεκριμένο αντικείμενο. χρονολογείται γύρω στο 2017 Μ.Χ και η χρήση του πρέπει να άρχισε το 1500μχ και το χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι μέχρι το 2600μχ όποτε αντικαταστάθηκε πλήρως από το tablet.
Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να αποκρυπτογραφήσουν πλήρως τα σύμβολα .
Επίσης ερευνάτε ό τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αποτύπωναν τα σύμβολα στις επιφάνειες του καθώς και ο τρόπος που χρησιμοποιούσαν για την αποτύπωση τους.
Τετράδιο
Δοξάκη Δήμητρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντικείμενο μαύρο με κυκλικό σχήμα. Το υλικό του μας είναι άγνωστο, κάποιο είδος συνθετικού. Ίσως ήταν χρηστικό ή απλά διακοσμητικό αντικείμενο, ελαφρύ χωρίς μεγάλη αξία. Σε όλη την επιφάνειά του φέρει ελικοειδείς χαραγμένες αύλακες, πιθανολογούμε ότι μέσω αυτών μεταφέρονταν κάποια κωδικοποιημένα μηνύματα, δεν έχει βρεθεί ο τρόπος αποκωδικοποίησης τους. Στο κέντρο και των δύο πλευρών υπάρχουν υπολείμματα χαρτιού που ίσως αναγράφονταν πληροφορίες για τη χρήση του.
Δίσκος βινυλίου.
Τσιναρίδου Σταυρούλα, 2ο έτος
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αντικείμενο που θα περιγραφθεί δεν υπήρχε πριν 2000 χρόνια. Ο φιλόσοφος Seneca ανακάλυψε πως τα αντικείμενα φαίνονται μεγαλύτερα μέσα σε ένα μπολ με νερό. Τον 11 αιώνα επεξεργάστηκαν κομμάτι ορυκτού κρυστάλλου φτιάχνοντας μια κυρτή πέτρα που την τοποθετούσαν πάνω στα αντικείμενα. Αργότερα δύο διάφανα κρυστάλλινα ή και γυάλινα αντικείμενα που το σχήμα τους δεν είχε γωνίες και έμοιαζαν με διόπτρες τοποθετήθηκαν μπροστά απ' τα μάτια με την βοήθεια ενός ξύλινου αντικειμένου που στηρίζονταν στην μύτη και στα αφτιά. Στην συνέχεια την θέση τους πήραν δύο καμπυλωτές διαφάνειες ελαστικές που τοποθετούνταν στις κόρες του ματιού. Ενώ πλέον δεν χρειάζεται κανένα αντικείμενο για τους μύωπες και τους πρεσβύωπες.
Γυαλιά Μυωπίας
Αντικείμενο που βρέθηκε πολλάκις σε ανασκαφές σε νομό της Ελλάδος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜελετητές δρομολογούν την ύπαρξή του γύρω στον 20ο - 21ο αιώνα.
Αποτελεί κάποιου είδους τροχό κυκλικού σχήματος που περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα.
Περιμετρικά αποτελείται απο ένα λάστιχο μετρίου πάχους με προεξοχες ενώ στο εσωτερικό συναντάμε ακτίνες.
Πιθανή χρησιμότητα είχε στη κεραμική και κυρίως στη δημιουργία αγγείων λειτουργώντας ως βάση.
Βέβαια χάρη στο τοποθεσία εύρεσής του, αλλά και στις προαναφερόμενες προεξοχές, σημαντικό ποσοστό ερευνητών εικάζουν πως μπορεί να ήταν και όργανο γυμναστικής για ανακούφιση της πλάτης ή και ψυχαγωγίας με τη μορφή ακροβατικής.
“Ρόδα αυτοκινήτου”
Λίνα Μπουμπούση 2ο έτος 3ο εξάμηνο
Μάριο Τσότα 2ο Έτος 3ο Εξάμηνο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το αντικείμενο ήταν ένα χειροκίνητο εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για την κοπή μαλακών έυκαμπτων υλικών.
Αποτελείται απο δύο κινητά σκέλη, σιδερένια η ατσάλινα, τα οποία είναι ενωμένα στην μέση απο έναν σταθερό σύνδεσμο.
Στο πίσω μέρος των σκελών υπάρχουν δύο λαβες οι οποίες βοηθάνε στον χειρισμό του αντικειμενου, ενώ στο μπροστινό μέρος τους διαμορφόνονται σε λεπίδες, συνήθως λίγο η μέτρια ακονισμένες.
"Ψαλίδι"
Μαρία Παπαϊωάννου 2ο έτος 3ο εξάμηνο
ΑπάντησηΔιαγραφή(ΑΝΑΝΕΩΣΗ)
Βιβλίο
Χρησιμοποιουταν πριν από την τεχνολογικη εξυπηρετηση των υπολογιστων στην αναγνωση κειμενων.Το εσωτερικο διαμορφωνοταν ως εξης:διαδοχικα φυλλα τα οποια ηταν φτιαγμενα από φυτικες ινες οι οποιες ειχαν υποστει συμπιεση . τα φυλλα αυτά ηταν για λογους πρακτικους κλεισμενα σε προστατευτικο εξωφυλλο από άλλο υλικο συνηθως και εκλειναν μεσα τους κειμενα,λεξεις ,αριθμους,γραμμες,συμβολα και αλλα, γραμμενα με γραφιδες από ανθρωπους του παρελθοντος.το μεγεθος ηταν ποικιλο και επηρεαζε το βαρος του όπως επισης ηταν και ευαλωτο σε περιπτωση βρεξιματος με αποτελεσμα ζαρωματος και καταστροφης του χειρογραφου περιεχομενου.ολα αυτά βεβαια πρωτου φτασει σε κατασταση εξαρσης η καταχρηση ξυλιας ,όμως, αργοτερα σταδιακα απαγορευτηκε η χρηση του στον τομεα της εκπαιδευσης και στα επαγγελματα με την αντικατασταση των γραπτων κειμενων σε μονιτορ με χρηση πληκτρολογιων.
τριανταφυλλιά κεμερίδου
ΑπάντησηΔιαγραφή4ο έτος
βιομηχανικός σχεδιασμός 1
coca cola
Ενα μεταλλικό κυλινδρικό κόκκινου χρώματος αντικείμενο όπου το χαρακτηριστικό του λογότυπο σίγουρα θα το έκανε αρκετά δημοφιλές την εποχή του,καθώς και το επιβλητικό χρώμα του προσδίδει την επαναστατική του ιδιότητα.Στην επάνω πλευρά του μεταλλικού κουτιού υπάρχει ένας περίπλοκος μηχανισμός που όταν ανοιχτεί έρχεσαι σε επαφή με το περιεχόμενο. Ένα καφέ υγρό που οι αντιδράσεις του με συγκεκριμένα υλικά mentos δημιουργούν μια εκρηκτική ιδιότητα. Σύμφωνα με την ανώδυνη εκρηκτική αυτή ιδιότητα χρησιμοποιούνταν σε εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες για το τότε καθεστώς.
Το αντικειμενο που εκτιθεται ειναι φτιαγμενο απο ξυλο αλλες φορες απο αλουμινιο η πλαστικο.Η γενικη εντυπωση που μας δινει ειναι η αποτυπωση των πραγματων η ληψη μιας στιγμης της καθημερινοτητας αλλες φορες ειναι επιτοιχια η και οχι .Αλλα με διακοσμητικο ρολο.Το σχημα του κυμαινεται απο τα γεωμετρικα σχηματα οπως ειναι το τετραγωνο η το ορθογωνιο παραλληλογραμμο κτλπ .Το χρωμα του διαφερει αναλογα απο το υλικο κατασκευης του οπως για παραδειγμα η μεταλικη υφη που του δινεται απο το αλουμινιο αλλα σε γενικες γραμμες καλυπτεται απο την χρωματικη παλετα .Το μεγεθος καθοριζεται απο το εσωτερικο της αποτυπωσης και της εικονας που προβαλει.Σε οτι αφορα την διασταση την οποια κυμαινεται. Το αντικειμενο αυτο βρεθηκε σε μια παλια κατοικια του 21ο αιωνα .Τα συναισθηματα που μας προκαλει δεν καθοριζονται τοσο με το αντικειμενο αλλα με αυτο που απεικονιζει .Πλεον το αντικειμενο εχει εκλειψει καθως ολα εχουν προβει στην εξελιξη και προβαλονται μεσω της ψηφιακης τεχνολογιας
ΑπάντησηΔιαγραφήΜικρή φορητή συσκευή σε μέγεθος τσέπης,αρκετά ανθεκτική.Πέρα από τη βασική λειτουργία της, την χρησιμοποιούσες και για τα παιχνίδια της.Και ναι το πρώτο φιδάκι(παιχνίδι) είναι πλέον στην τσέπη σου.Βοήθησε αρκετό κόσμο με το γνωστό call me back διότι δεν είχες ποτέ χρήματα για κάρτα.Τη θέση του πήραν άλλες συσκευές που με την σειρά τους έχουν εκλείψει γιατί πλέον η επικοινωνία γίνεται με τηλεπάθεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήnokia 3310
Καλούσης Χαράλαμπος 5ο έτος
Μαρία Κυνήγου 2ο ετος 3ο εξαμηνο
ΑπάντησηΔιαγραφήΓυαλια ορασεως
Προκειται για ενα αντικειμενο με το οποιο ανθρωποι με προβληματα ορασης μπορουσαν να δουν καθαρα.Αποτελειται απο δυο βραχιονες που ακουμπανε στα αυτια,ενα κυριο σκελετο που πλαισιονει τους φακους και ενα διαζωμα που τους ενωνει και στηριζει την κατασκευη στην μυτη.Μπορουν να παραχθουν απο ποικιλα υλικα οπως ξυλο,μεταλλο και πλαστικο ενω οι φακοι ειναι αποκλιστηκα γυαλινοι,ειδικα περιεργασμενοι ωστε να ανταποκρινονται στις απαιτησεις της παθησης του καθενως.Τα γυαλια ορσεως ειναι ενα αντικειμενο ελαφρι,μικρο,πρακτικο και καλλαισθητο αλλα και σωτηριο για πολλους ανθρωπους ανα τον κοσμο
Λουκία Στυλιανού
ΑπάντησηΔιαγραφήέτος 6
εξάμηνο 11
"κουτάλι"
Ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ευκολότερη κατανάλωση του φαγητού. Χρησιμοποιείται συνήθως για την κατανάλωση, αλλά και το ανακάτεμα, τροφών που είναι σε υγρή μορφή, όπως την σούπα ή το γιαούρτι. Η χρήση του όμως είναι συνιθισμένη και για τροφές σε στέρεα κατάσταση, όπως τα δημητριακά ή το παγωτό.Μπορούν να φτιαχτούν κουτάλια από διάφορα υλικά. Η χρήση μετάλλων όπως ο ανοξείδωτος χάλυβας, το ασήμι, ο χρυσός, ο κασσίτερος ή ο χαλκός είναι πλέον η πιο διαδεδομένη, μαζί με το πλαστικό και τα κεραμικά είδη. Κουτάλια όμως έχουν κατασκευαστεί ανά τους αιώνες και από ξύλο, ελεφαντόδοντο, σχιστόλιθο, κόκκαλο, κρύσταλλο, γυαλί ή μπρούντζο. Στα ελληνικά το κουτάλι αποδίδεται και ως "κοχλιάριο" από την λέξη κοχλίας, που είναι το ελικοειδές κέλυφος του σαλιγκαριού.
Σπυριδάκη Δήμητρα
ΑπάντησηΔιαγραφή4ο έτος
κλασσική νοικοκυρά
http://cosmopoliti.com/wp-content/uploads/2015/08/233-1024x882.jpg
χρησίμευε στην τακτοποίηση του σπιτιού περιλαμβάνοντας το μαγείρεμα, το πλύσιμο των ρούχων τη γενική καθαριότητα και την τεκνοποίηση
Καλλιάρας Θωμάς
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος
Πρόκειται για αντικείμενο "ηλεκτρονικής μορφής"(ανακριβής χρονολογίας) που διευκόλυνε την πλοήγηση μιας εξίσου ηλεκτρονικής μηχανής.Το κυρίως σώμα του αποτελείται από ένα σταθερό στέλεχος από πλαστικό,πάνω στο οποίο είναι προσαρμοσμένα δύο κουμπιά και μια ροδέλα κύλισης.Ωστόσο πέρα από αντικείμενο ,υπήρξε και "σύμβολο" σε πειραματικές έρευνες και επιστημονικές μελέτες.
(ποντίκι ηλεκτρονικού υπολογιστή)
Κοτσίρας Αναστάσιος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΕΜ:3028
4ο έτος
"Γυαλιά οράσεως"
Το συγκεκριμένο αντικείμενο το χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι όπου είχαν προβλήματα όρασης. Αποτελείται από ένα ενιαίο σκελετό με δύο εντοιχισμένους κάθετους βραχίονες που ακουμπάνε στο πάνω μέρος των αυτιών, για την στήριξή του, στο πρόσωπο του εκάστοτε ανθρώπου στο ύψος των ματιών του. Τα κύρια υλικά κατασκευής του ήταν κυρίως το μέταλλο και το πλαστικό. Αποτελούσε ένα απαραίτητο και αναπόφευκτο καθημερινό αντικείμενο για τη ζωή του εκάστοτε παθόντα.
Σπυριδούλα Γραμμένου
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΕΜ:3121
4ο έτος
"Πιγκάλ"
Αντικείμενο που χρονολογείται από την περίοδο της πρωθυπουργίας του Τσίπρα, 21ο αι. μ.Χ. Πρόκειται για μια βούρτσα που χρησίμευε στον καθαρισμό των δοντιών, αλόγων της προεδρικής φρουράς. Αποτελείται από μια χρυσή μακρόστενη λαβή που καταλήγει σε μια τριχωτή κεφαλή, συνήθως φτιαγμένη από γουρουνότριχες. Αργότερα η κεφαλή αυτή αντικαταστάθηκε από πλαστικές τρίχες λόγω έλλειψης χοίρων. Αντίστοιχες βούρτσες βρέθηκαν σε πολλές περιοχές της Αττικής κυρίως στο Κολωνάκι την Εκάλη και τη Νέα Φιλοθέη.
Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η ύπαρξή του σε άλλες περιοχές του σύμπαντος.
Αφάρογλου Φιλιώ
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος
"Πλαστική Σακούλα"
Ένα απο τα πιο επιβλαβή για το περιβαλλον αντικείμενα , μαζικής παραγωγής που κατασκεύασε ο άνθρωπος. Χρησιμοποιούταν απο το 1950 περιπου, για την μεταφορά αντικειμένων και προιόντων απο αγορές. Είχε συνήθως δύο χειρολαβές για να μπορεί κάποιος να την κρατάει με το ένα χέρι, χωρίς να αδειάζει το περιεχόμενο. Παρόλη την τοξικότητά της, το 2018, μετά απο σχεδόν 60 χρόνια χρήσης της, εφαρμόστηκε νόμος στην Ελλάδα -σε πολλές αλλες χώρες είχε ήδη εφαρμοστεί- που καθιστούσε την υποχρεωτική χρέωση της, με σκοπό την μείωση της ασκοπης και συνεχόμενης χρήσης της. Το υλικό της είναι τόσο ανθεκτικό στον χρόνο,που παρόλη την φαινομενικά λεπτή συστασή της, σώζονται εκατομμύρια κομματια ως σήμερα, αν και έχει απαγορευτεί η παραγωγή και χρήση της δια νόμου σε όλο τον κόσμο.
Aναστάσιος Ιωάννου
ΑπάντησηΔιαγραφή3ο ετος
"Σκουλαρήκια"
Στα παραπάνω μικρά σε μέγεθος μεταλλικά αντικείμενα διαφορετικού σχεδίου το καθένα όπως και υλικού,η χρήση τους ήταν να φοριούνται ως αξεσουάρ με επώδυνη διαδικάσια, καθώς ήταν απαραίτητη η εισχώρηση του αντικειμένου μέσα στο δέρμα,με αποτέλεσμα να διαπεράσει εξ'ολοκλήρου επιφάνειες όπως τον λοβό ή τον χόνδρο του αυτιού έτσι ωστε να σταθεροποιηθεί πάνω τους.Σύμφωνα με ευρύματα οι έρευνες έδειξαν ότι το αντικείμενο στον λοβό παρατηρήθηκε κυρίως στο γυναικείο φύλο.Ο αρχαιολόγος Christofer Ronald υποσηρίζει ότι τα αντικέιμενα αυτά χρησιμοποιούνταν ως υποδήλωση των τότε κοινωνικών τάξεων,για παράδειγμα όσα ήταν φτιαγμένα από κίτρινο μέταλλο φορούσαν οι πλούσιοι,όσα ήταν απο "σίδηρο"ήταν για τους απόρους και τα ευρύματα πρώιμου ανοξείδωτου ατσαλιού υπολογίζεται ότι φορούσε ο "μέσος" άνθρωπος.Έρευνες έδειξαν ότι άνθρωποι με πολιτική ισχύ δεν επιτρέπονταν να φορούν οποιοδήποτε αξεσουάρ για να μην επιδυκνυουν την οικονομικη του θεση.
Μπουτάση Ευαγγελία Ναταλία
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ανεμιστήρας"
Μεταλλικό Αντικείμενο ελικοειδής μορφής.Παρόμοια ευρύματα βρεθηκαν σε ποικίλα μεγέθη.Υπολογίζεται ότι ήταν εξάρτημα κάποιου μεγαλύτερου συνόλου ,ίσως μηχανής και αυτό κρίνοντας απο τα τοτε "Μεταφορικά Θαλάσσιας Επιφάνειας".Το συγκεκριμένο εύρυμα όμως λόγω της ελαφρότερης κατασκευής του(δεν θα μπορουσε να υποστηρίξει μεγάλη μηχανή) είναι μοναδικό στοιχείο στο είδος του, οδήγησε σε νέες έρευνες.Λόγω του ότι η εισοχές για άλλα εξαρτήματα ήταν βιδωτές αποφάνθει ότι απο μόνο του ήταν μια αυτόνομη συσκευή.Ετσι,ο έλικας αυτός στηριζόταν ψηλά και ενεργοποιούνταν με ηλεκτρισμό -πρώιμη πηγή ενέργειας και τροφοδότησης- με αποτέλεσμα να δημιουργεί ρεύματα αέρα και σκοπό να ψύχει άλλες συσκευές ή ακόμη και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Ελευθερια Γκεκα
ΑπάντησηΔιαγραφή7 Φεβρουαρίου 2018
5ο Έτος
Α.Μ.3001
«Μανταλάκια» Εργαλεία που χρησίμευαν για σταθεροποίηση βρεγμενων ρούχων η στεγνών. Η αρχική τους μορφή ήταν ξύλινη με μεταλλικά στη μέση λίγο αργότερα πλαστικά με μεταλλικά στηρίγματα , (αποτελούνταν από δυο πλαστικά η ξύλινα όπου τα υποστήριζε ένα μεταλλικό σίδερο) η χρήση ήταν εύκολη με πίεση στο άνω μέρος άνοιγε κρατούσε τα ρούχα πάνω σε σύρμα και υπό βαστούσε τα υφάσματα-ρούχα από τον αέρα , για την αποφυγή ρήξης κάτω επίσης έτσι αερίζονται κ φρεσκάρονται με αυτόν τον τρόπο. Την τότε χρονική περίοδο έτος 2000 με 2017 περίπου η γυναίκα που χρησιμοποιούσε τα εργαλεία αυτά λέγονταν «νοικοκυρά» στο τέλος της εργασίας τα αποθηκεύε σε κουτί κ τα ξανά χρησιμοποιούσε κ άλλες φορές αυτή η διαδικασία γινόταν ξανά κ ξανά
Κατερίνα Βαρβούτη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξάμηνο 6ο
Βιομηχανικός Σχεδιασμός Ι
Ρολό καθαρισμού ρούχων
Επίμηκες αντικείμενο με λαβή χειρός και περιστρεφόμενο αυτοκόλλητο κυλινδρικό ρολό. Χρονολογείται περίπου στα μέσα του 20ου αιώνα. Χρησίμευε ώστε να αποσπά τα χνουδωτά στοιχεία από τα ρούχα, κυρίως παλτό, όπως και από λοιπές επιφάνειες, όπως καναπέδες, καρέκλες κλπ.
Η εφαρμογή του ήταν εύκολη και απλή με το σύρσιμο του περιστρεφόμενου κυλίνδρου πάνω στην επιφάνεια του ρούχου. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κύλινδρος, αποτελούνταν από αυτοκόλλητη επιφάνεια, η οποία ανανεώνονταν όποτε αυτή καλύπτονταν πλήρως από τα ανεπιθύμητα στοιχεία, με ένα μόνο τράβηγμα, αποκαλύπτοντας την επόμενη επιφάνεια καθαρή και έτοιμη για άμεση χρήση.
Από εκτενείς έρευνες, του ίδιου αλλά και παρόμοιων μορφών αντικειμένων, αποκαλύφθηκε ότι ο κύλινδρος αποτελούνταν μεν από αυτοκόλλητα φύλλα, που κάλυπταν όμως με ακρίβεια την περιοχή του κυλίνδρου. Υπήρχε δε και μια εγκοπή, που σκοπό είχε να διευκολύνει με ένα απλό τράβηγμα την απομάκρυνση του χρησιμοποιημένου φύλλου.
Η χρήση του ρολού καθαρισμού ρούχων, βρέθηκε να αναφέρεται και σε διάφορα αρχαία site καταστημάτων και διαφημιστικά περιοδικά της εποχής, σε διάφορα σχέδια και χρώματα αλλά και ονομασίες, όπως αποχνουδωτής ρολό. Είχε ευρεία χρήση, καθώς η εφαρμογή του ήταν γρήγορη και αποτελεσματική.
ΜΠΟΜΠΑΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή9 σεπτεμβριου 2018
βιομηχανικοσ σχαιδιασμοσ 1
(φιλμ)
Ειναι ενα μακροστενο λεπτο φιλο πλαστικου συνηθωσ σε καφεγκρι αποχροσεις με τετραγονες τριπουλες στισ ακρεσ ,καθως αυτες το βοηθαν οστε να ξετιλιγει ευκολοτερα . Eιχε χρισημοποιηθει κυριοσ για να αποθανατιζει τις ομορφες στιγμες κι ομως το μηκος του ειναι σχαιδον οσο το μικρο μας δαχτυλο και το σχημα του ειναι κυλινδρικο για να χωραει μεσα στο μαυρο κουτι οπου ανηκει !
ΤΣΑΚΙΡΟΥΔΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή25/10/2018
2865
Βιομηχανικός Σχεδιασμός Ι
"ΠΡΟΣΟΧΗ! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ
Πρόκειται για προκατακλυσμιαίο εύρημα και χρονολογείται περί το 2020. Αποτελείται από ένα ελλειπτικό πλαίσιο πολυαιθυλένιου (ΡΕ) πάνω στο οποίο εφάπτεται ένα συρμάτινο πλέγμα που λειτουργεί ως αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος με το πάτημα ενός κουμπιού. Η κατασκευή διαθέτει λαβή πολυαιθυλενιου η οποία καταλήγει σε ρευματολήπτη που προσαρμόζεται σε πρίζα ηλεκτρικού ρεύματος. Κατασκευάστηκε από την εταιρία CHINA . Το αντικείμενο δίχασε την επιστημονική κοινότητα όσον αφορά τη χρήση του. Φαινομενικά ομοιάζει στον γνώριμο αποκρουστήρα αντισφαίρισης (βλ. αρχαία αθλήματα) αλλά πιθανότατα πρόκειται για παραπλανητικό αυτοφορτιζόμενο φονικό όπλο ή εργαλείο βασανισμού μέσω ηλεκτροσόκ. Άβυσσος το μυαλό των αρχαίων!"
(Ηλεκτρική ρακέτα - μυγοσκοτώστρα)
Αφροδίτη Ακριτίδου
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΜ 3096
Βιομηχανικός σχεδιασμός Ι,άσκηση 1η
Το συγκεκριμένο εργαλείο χρονολογείται γύρω στον 20ο αιώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου, οι άνθρωποι εκείνης της εποχής βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αναγκαιότητα της χρήσης του. Αποτελείται από δυο κομμάτια γυαλί, τα οποία συγκρατούνται από ένα πλαίσιο, το οποίο, σύμφωνα με τις έρευνες μας, καταλήγει να στερεώνεται στα αυτιά. Καθένα από τα δύο αυτά κομμάτια κατασκευαζόταν με τέτοια χαρακτηριστικά ώστε να διορθωθούν οι διαθλαστικές ανωμαλίες του κάθε ματιού και να βελτιωθεί η όραση του ανθρώπου. Πιστεύεται πως αποτελούν πρόγονο των σημερινών eye-chip που τοποθετούμε στα μάτια για την προστασία από τον ήλιο και για ορατότητα με μεγαλύτερη ευκρίνεια. Σε αντίθεση βέβαια με τα σημερινά eye-chip, δεν έχουμε δείγματα φωτογραφικής δυνατότητας του εργαλείου αυτού.
"Γυαλιά Οράσεως"
Έφη Λαμπρίδου
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσκηση 1η
Μεταλλική συσκευή που σκοπό είχε το καθάρισμα των υλικών που τοποθετούσαν στο εσωτερικό της οι άνθρωποι.Είχε διάφορα προγράμματα λειτουργίας όπως για παράδειγμα πρόγραμμα για ευαίσθητα υλικά,πρόγραμμα για πολύ λερωμένα,πρόγραμμα ελαφρύ και πρόγραμμα για πολύ δύσκολες περιπτώσεις.
Παρόλο τον όγκο της,οι δυνατότητες της περιορίζονταν μόνο στον καθαρισμό και σε κάποια πιο εξελιγμένα μοντέλα και στο στέγνωμα των υλικών. Η ευχή βέβαια όλων ήταν η ανακάλυψη μιας μηχανής η οποία θα καθάριζε, θα στέγνωνε,θα σιδέρωνε και θα δίπλωνε,κάτι το οποίο έχουμε όλοι πλέον στα σπίτια μας.
"Πλυντήριο ρούχων"
Αποστολάκη Στυλιανή ΑΜ 3234
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΥΦΙΚΟ
Απολιθωμένο ένδυμα το οποίο βρέθηκε σε ναυάγιο και χρονολογείται περίπου 80 χρόνια πρό του μεγάλου πετρελαϊκού πολέμου.
Χαρακτηριστικά: Μακρύ, λευκού χρώματος και ιδιαίτερα βαρύ, διόλου εύχρηστο κατά το περπάτημα.
Χρήση: Εικάζεται ότι είχε τελετουργικό χαρακτήρα, αγνώστου μεχρι στιγμής σκοπού και καθώς έχει διασταυρωθεί από άλλες πηγές οτι συνοδευόταν από τις άγνωστες έως τώρα λέξεις -ΓΑΜΟΣ, ΜΟΝΟΓΑΜΙΑ,ΕΙΔΥΛΛΙΟ, ΕΡΩΤΑΣ- εκτιμάται πως όταν αυτές αποκωδικοποιηθούν θα έλθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του πιθανώς ταφικού αυτού εθίμου στην κουλτούρα των αρχαίων προγόνων μας.
Κατέρη Μαρία
ΑπάντησηΔιαγραφή3ο εξάμηνο
ΑΕΜ: 6789
Άσκηση 1
Λεφτά(χαρτονοσμισμα 10€)
Κομμάτι χαρτιού το οποίο είχε ρόλο αξιογραφου γραμματιου ή υποσχετικης πάνω στο οποίο αναγραφόταν το ποσό του νομίσματος. Χρησιμοποιουταν στις συναλλαγές ως χρήμα αξίας ίσης με την ονομαστική του αξία . Η δημιουργία του και η έκδοση του γινόταν από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών .
Το παραπάνω αντικείμενο χρονολογείται στις αρχές του 21ου αιώνα και εκδοθηκε από τράπεζα της Ελλάδος.
Η οικονομική του αξία ανέρχεται στην τωρινή οικονομια σχεδόν στα 2 OFT.
ΜΑΚΓΟΝΗ ΣΟΥΖΑΝΑ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ. 'ΚΑΝΤΗΛΙ'... Αντικείμενο που πιθανότατα αντικαθιστούσε την προσωπική οικιακή εκκλησία , τοποθετούνταν στο κεντρικότερο σημείο του σπιτιού ( αναφορικά κοντά στο νεροχύτη της τότε κουζίνας ). Μέσα στο να'ί΄σκο αυτό μινιατούρα τοποθετούνταν μικρό δοχείο με λάδι ή ποτήρι με σχετικό φιτίλι όπου με στιγμιαία προσευχή δοξαζόταν αστραπιαία και τελετουργικά κυρίως ο θεός της εποχής (εικάζεται πως ήταν Τριαδικός την εποχή εκείνη).Απαραίτητο σε κάθε σπίτι ..Γραπτά ευρήματα κάνουν λόγο για κυλινδρική μορφή του αντικειμένου λόγω της εκκλησιαστικής προσομοίωσης .Σε τοπικές κοινωνίες μάλιστα η μη κατοχή του θρησκευτικού αυτού συμβόλου ήταν σχεδόν καταδικαστέα . Σε συνδιασμό με εικαστικές προσομοιώσεις του θεού της εποχής αποτελούσε το ιερό σημείο της οικίας. Η Χρήση αυτού έδιωχνε κακές ενέργειες και κακόβουλους εξωτερικούς εισβολής...'το μάτι' όπως το αποκαλούσαν...Η τελετουργία γινόταν συχνότερα στις γιορτές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπύρος Μαυρουλιας
ΑπάντησηΔιαγραφή3ο εξάμηνο
ΑΕΜ 3628
Άσκηση 1η
Αντικείμενο ευρείας χρήσης, τόσο από άνδρες όσο Και από γυναίκες. Το υλικό του αποτελούνταν από ανόργανη ύλη ,κυρίως σίδηρο η ατσάλι και υπήρχε μεγάλη ποικιλία από σχέδια, μεγέθη και βάρη. Έφερε κυρίως κυλινδρυκο σχήμα με δυο εκατερωθεν διογκούμενες απολήξεις στα άκρα . Το συναντούμε κατεξοχήν στους λατρευτικούς ναούς , όπου ανθρώποι διαφορετικής ηλικιας και φύλου το χρησιμοποιούσαν ως μέσω της θρησκευτικής τους κατάνυξης μπροστά στις μεγάλες γυάλινες αντανακλωμενες επιφάνειες , όπου έρχονταν σε επικοινωνία με το Υπέρτατο Ον ,μέσω ενδυνάμωσης της ίδιας τους της εικόνας .
Βαρακι γυμναστηριου
Σπύρος Μαυρουλιας
ΑπάντησηΔιαγραφή3ο εξάμηνο
ΑΕΜ 3628
Άσκηση 1η
Αντικείμενο ευρείας χρήσης, τόσο από άνδρες όσο Και από γυναίκες. Το υλικό του αποτελούνταν από ανόργανη ύλη ,κυρίως σίδηρο η ατσάλι και υπήρχε μεγάλη ποικιλία από σχέδια, μεγέθη και βάρη. Έφερε κυρίως κυλινδρικο σχήμα με δυο εκατερωθεν διογκούμενες απολήξεις στα άκρα . Το συναντούμε κατεξοχήν στους λατρευτικούς ναούς , όπου ανθρώποι διαφορετικής ηλικιας και φύλου το χρησιμοποιούσαν ως μέσο της θρησκευτικής τους κατάνυξης μπροστά στις μεγάλες γυάλινες αντανακλωμενες επιφάνειες , όπου έρχονταν σε επικοινωνία με το Υπέρτατο Ον ,μέσω της ενδυνάμωσης της ίδιας τους της εικόνας .
Βαρακι γυμναστηριου
Μποτου Αννα
ΑπάντησηΔιαγραφή3ο εξάμηνο
Άσκηση 1η
Το συναντάμε σε διάφορα σχημάτα που σε κάθε περίπτωση, από τη μια πλευρά-άκρο καταλήγει σε ένας είδος πιεσμένου αυλου , ώστε να προσαρμόζει στο σημείο από όπου γίνεται η χρήση. Αποτελείται από μία πηγή ενέργειας , τη θήκη του που περιέχει και το κύκλωμα ελέγχου της τάσης, μια ηλεκτρική αντίσταση, το δοχείο της ρευστή ύλης(πιθανολογειται γλυκερίνη) που λειτουργεί και ως θάλαμος μετατροπής του σε αέρια φάση στην κρίσιμη θερμοκρασία των 50-60 βαθμών. Για την έναρξη ή το κλείδωμα της συσκευής, υπάρχει ένας χειροκίνητος διακόπτης ή ένας αισθητήρας, που αναλαμβάνει αυτόματα την έναρξη και την παύση. Η χρήση του θεωρειται σχετικά ακίνδυνη και μπορεί να προσφέρει ευχαρίστηση η ακόμα και ηδονή.
Άσκηση 1η
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία Παπαδήμου
Τετράποδο έπιπλο, με προέκταση για υποστήριξη της πλάτης. Το συγκεκριμένο μοντέλο από αλουμίνιο και πλαστικό, χρονολογείται στο 2017. Η χρήση του ήταν ευρεία, από λαούς που θεωρούσαν ότι υπερείχαν έναντι των υπολοίπων. Η αντίληψη αυτή είχε τις ρίζες της στην αρχαία χρήση του εν λόγω αντικειμένου από ανώτερα διοικητικά στελέχη, τα επονομαζόμενα «βασιλιάδες». Σε βαθιά γραφειοκρατικούς πολιτισμούς, όπως ο ελληνικός στις αρχές του 21ου αι., η αναζήτησή του είχε αναχθεί σε εθνικό σπορ, και η κατάκτησή του αποτελούσε στόχο ζωής για πολλούς. Η χρήση του απαγορεύθηκε λόγω ανεπανόρθωτων βλαβών στις αρθρώσεις και στον εγκέφαλο. Έκτοτε υιοθετήθηκε το κάθισμα με αυτόνομη υποστήριξη της πλάτης (στάση «οκλαδόν») και για τους γενετικά αδύναμους χορηγείται δωρεάν παγκοσμίως το κατάλληλο βιοτεχνολογικό εμφύτευμα από την ηλικία των έξι μηνών.
(Η καρέκλα)
Καπετάνου Δημήτριος - Γ Εξάμηνο
ΑπάντησηΔιαγραφή1η Άσκηση
Κόφτης Πούρων
Εργαλείο της τότε εποχής με διπλή χρήση.
Ως πρώτη ερμηνεία, εικάζεται ότι με τον ειδικά σχεδιασμένο μηχανισμό του τεμάχιζε την τροφή της εποχής, σε μια περίοδο που η τροφή βρίσκονταν σε στερεή μορφή και πρόκυπτε από την καλλιέργεια του εδάφους της γης. Η Γη ήταν ένας πλανήτης που οι άνθρωποι έπρεπε να τον επεξεργάζονται πολύ για την επιβίωσή τους και η τροφή που τους παρείχε χρειάζονταν επιπλέον επεξεργασία για να είναι έτοιμη προς κατανάλωση. Έτσι το εργαλείο αυτό κατασκευάστηκε για να τοποθετούνται στο κεντρικό κυκλικό μέρος μόνο συγκεκριμένα ¨λαχανικά¨ όπως τα αποκαλούσαν, π.χ: καρότα, φρέσκα κρεμμύδια, αγγούρια. Εμπνευσμένο σχεδιαστικά από τη διαδικασία της σύλληψης κατέληγε συχνά το αντικείμενο αυτό να χρησιμοποιείται ως σατυρικό στοιχείο. Όσον αφορά στη χρήση του, τοποθετούσαν τα δυο τους δάχτυλα στους ακριανούς κύκλους και έτσι η πίεση που ασκούσαν αυτοί στον κεντρικό κύκλο κομμάτιαζε ομοιόμορφα τη στενόμακρη τροφή. Τα είδη των λαχανικών που προαναφέρθηκαν καταναλώνονταν συχνότερα από τα υπόλοιπα γι’ αυτό και η κατασκευή του είχε κριθεί απαραίτητη και φρόντιζαν ώστε να μη λείπει από κανέναν οργανωμένο οικιακό εξοπλισμό.
Ως δεύτερη ερμηνεία πιθανολογείται από λιγότερους ερευνητές να αποτελεί αντικείμενο εκγύμνασης των δακτύλων τα οποία τοποθετούνταν στους 2 κύκλους στην άκρη και ασκούσαν πίεση προς το κεντρικό ώστε να αποφύγουν μελλοντικά αρθριτικά ή προβλήματα στις κλειδώσεις.
Άσκηση 1η.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιομηχανικός Σχεδιασμός 1
Γιουβανάκη Ελενη
2ο έτος,3ο εξάμηνο
Αναπτήρας
Το αντικείμενο χρονολογείται απο τον 19ο αιώνα και μετά. Το συναντούσες σε διάφορα μεγέθη, αλλα και χρωματισμούς. Πιο συγκεκριμένα ήταν μια φορητή συσκευή η οποία αποτελούνταν απο ένα μεταλλικό ή πλαστικό δοχείο το οποίο ήταν γεμάτο με ένα εύφλεκτο υγρό ή υγραέριο. Πατώντας ενα μικρό, συνήθως κουμπί, οπου βρισκόταν στην κεφαλή του απελευθέρωνε το υγρό που εμπεριείχε, ενω γυρνώντας έπειτα τον μεταλλικό τροχό που βρισκόταν ακριβώς πάνω απο το κουμπί δημιουργούσε σπίθες οι οποίες σε συνδιασμό με το εύφλεκτο υγρό παρήγαγαν φλόγα. Το αντικείμενο αυτο ηταν εύχρηστο και μπορούσαν να το αγοράσουν απο περίπτερα αλλα και καταστήματα της τότε εποχής. Ήταν πρακτικό και διευκόλυνε τους ανθρώπους κατα την περίοδο του 21ου αιώνα ενώ τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνταν κυρίως απο καπντιστές
Βιομηχανικός σχεδιασμός
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσκηση 1
Δέσποινα-Κωνσταντίνα Βασιλείου
Έτος 2 εξάμηνο 3
"Τηλεόραση"
Το αντικείμενο πρόκειται για ένα ηλεκτρικό προϊόν μη επαναφορτιζόμενο, σε τετράγωνο ή και ορθογώνιο σχήμα με μεγάλη ποικιλία σε μεγέθη. Πιστεύετε, συμφωνα με έρευνες, οτι ηταν μέσο ενημέρωσης και διασκέδασης. Για να λειτουργήσει χρειαζοταν ένα τηλεχειριστήριο το οποίο το έλεγχε απο απόσταση χωρίς να χρειάζεται κάποιος να πάει κοντά του για να του δώσει κάποια εντολή. Μέσα του το "κουτί" αυτό είχε πολλών ειδών θεματικές ενότητες που τότε χαρακτηρίζονταν ως "κανάλια" στα οποία μπορούσες να βρεις πληροφορίες για άπειρα πράγματα όπως την συγκυρία της εποχής, τα νέα των διασήμων ακόμα και μαγειρική. Δεν ήταν τόσο διάσημο στους εφήβους, χρησιμοποιούνταν ήτε από μικρές ήτε από μεγάλες ηλικίες. Αντικαταστάθηκε από το ίντερνετ που έπιανε λιγότερο χώρο και έχει πολλές περισσότερες και πολύπλευρες πληροφορίες για ένα θέμα στις μέρες μας δεν βρίσκονται τέτοιες συσκευές πουθενά πέρα από μουσεία και μαγαζιά με αντίκες.
Industrial Design 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυφροσύνη Βυζοβίτου 2ο Έτος, Γ' Εξάμηνο 3619
Αντικείμενο: Ομπρέλα
Αντικείμενο ευρείας χρήσης με λαβή ξύλινη ή μεταλλική και μηχανισμό μεταλλικό που ξεδιπλώνει ακτινωτά. Πανί με διαφορετικές υφές και αντοχή, ίχνη του οποίου βρέθηκαν να αγκαλιάζουν τις ακτίνες για άγνωστους λόγους. Η ξεδίπλωση των μεταλλικών ακτινών καθίστατο εφικτή με το πάτημα κομβίου ή υποστήριξη με τις άκρες των δακτύλων. Αιχμηρές άκρες που το καθιστούσαν άκρως επικίνδυνο. Βρέθηκε κατά ομάδες και εντός των οικιών αλλά κυρίως στις εισόδους αυτών.
Καρακώστα Βασιλική
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος Γ εξάμηνο
Το gps (global positioning system) ,Παγκόσμιο σύστημα στιγματοθέτησης είναι ένα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης , κινητού ή ακίνητου χρήστη, το οποίο βασίζεται σε ένα πλέγμα εικοσιτεσσάρων δορυφόρων της γης εφοδιασμένων με ειδικές συσκεύες εντοπισμού.Παρέχει ακριβείς πληροφορίες για τη θέση ενός σημείου και την κατεύθυνση της κινησής του.Συνήθως το χρησιμοποιούν επαγγελματίες οδηγοί στα αυτοκίνητα και φορτηγά και σε εξοπλιστικά προγράμματα του στρατού.
Ελπίδα ΧαΪδοπούλου ΑΜ3217
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχαία σφεντόνα, που χρονολογείται πολύ πριν το 2018,φτιαγμένη με βαμβακερό η σύνθετο υλικό, με δύο ρυθμιζόμενα λουριά στις άκρες ,και δυο μεγάλες θέσεις στις οποίες τοποθετούνταν οι πέτρες για να εκτοξευθούν.
(ΣΤΗΘΟΔΕΣΜΟΣ)
Μαρκέλα Ιακώβου
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος,3ο εξάμηνο.
Άσκηση 1.
Υπήρχαν πολλά είδη τέτοιων ευφερέσεων.Το πιο απλό...τύπου.."σημάδεψε..και πάτα το κουμπί".Μα κάποιες φορές αυτές οι εφευρέσεις μπορούσαν να γίνουν αρκετά περίπλοκες.Με αυτό ο κάθε άνθρωπος,ακόμη και αρχάριος,μπορούσε να καταγράψει και να αποτυπώσει εικόνες και στιγμές.Ήταν ένα μέσω για τους ανθρώπους να "αποθηκεύουν" τις αναμνήσεις τους.Όλα πάνω της είναι αναγκαία!Χωρίς τα απαραίτηατα εξαρτήματα θα ήταν ημιτελής.Σημαντικό είναι να πούμε ότι για την ανακάλυψη της χρειάστηκαν σπουδαίς μελετες πάνω στη λειτουργία του ματιού και γενικά στο οπτικό σύστημα!
Αντικείμενο}Φωτογραφική Μχανή
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεωργίου Γεώργιος, δεύτερο έτος, τρίτο εξάμηνο
Άσκηση 1:
Χαρτονόμισμα
Το χαρτονόμισμα ήταν ένα είδος αξιόγραφου, γραμμάτιου, ή υποσχετικής στην οποία ο εκδότης ανάγραφε το ποσό και το είδος του νομίσματος το οποίο θα κατάβάλε στον κομιστή. Εκδίδόταν συνήθως από πιστωτικά ιδρύματα όπως είναι οι τράπεζες και γι αυτό ηταν ευρέως γνωστό και ως τραπεζογραμμάτιο.Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση χαρτονομισμάτων έγινε στην Κίνα τον 7ο αιώνα μ.Χ Αντικαταστατό του σήμερα είναι η γνωστή σε εμάς πιστωτική κάρτα.
Πιλάλη Γεωργία , ΑΕΜ : 3187
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντικείμενο : Καλαμάκι.
Λεπτό σωληνάκι, από πλαστικό. Αντικείμενο καθημερινής χρήσης, που η εφεύρεσή του αποσκοπούσε στην διευκόλυνση της κατανάλωσης ροφημάτων, από την στοματική κοιλότητα. Αντίστοιχα αντικείμενα βρέθηκαν κατά τόπους σε όλο τον κόσμο, και σε ακτές ωκεανών, γεγονός που υποδηλώνει την μαζική παραγωγή και την παγκόσμια χρήση του, κυρίως στον 21 αιώνα. Σύμφωνα με έρευνες, συναντάμε ποικιλομορφία αντικειμένου, καθώς ανακαλύφθηκαν αντίστοιχα ευρήματα με διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά ή κατασκευαστικό υλικό. Μερικά είναι φτιαγμένα από χαρτί, κάποια από ανοξείδωτο χάλυβα, άλλα λυγίζουν στο επάνω μέρος και φέρουν την ονομασία ''σπαστά''. Διαφορές συναντάμε επίσης στο χρώμα, στο μέγεθος, ακόμη και στο σχήμα, χαρακτηριστικά που συμβάλουν διαφορετικά στην λειτουργία του, δηλαδή στην χρήση αναρρόφησης.
Βιομηχανικός σχεδιασμός
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσκηση 1
Μακρή Κωνσταντία
Έτος 2 Εξάμηνο Γ
ΑΜ 3546
Κέρμα
Στρογγυλλό μεταλλικό κομμάτι δύο όψεων.Το πιθανότερο
είναι να χρησιμοποιούνταν σαν κάποιο μέσο συναλλαγής
καθώς στη μία όψη του αναγράφονται αριθμοί.Ωστόσο,
το τέλειο σχήμα του και οι λεπτομέρειες υποδηλώνουν ότι
ίσως το χρησιμοποίησαν σαν κλειδί το οποίο τοποθετούσαν
σε ειδικές υποδοχές για πρόσβαση σε καλά προστατευμένους
χώρους.Ακόμα το γεγονός ότι βρέθηκαν πολλά τέτοια
αντικείμενα συγκεντρωμένα μέσα σε συγκεκριμένους χώρους
(πιθανόν ναούς),μας κάνει να πιστεύουμε ότι ίσως τελικά ήταν
αντικείμενο που προσφερόταν σε ευχαριστήριες τελετές προς
το θεό.
Industrial Design
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσκηση 1
Popiashvili Tinatini 3579
Έτος 2 Eξάμηνο 3
"ΝΥΧΟΚΟΠΤΗΣ"
Συνήθως μεταλλικό αντικείμενο, συναντιόταν σε διάφορα μεγέθη από 6 έως 10 cm.
Δύο λεπτές, μακρόστενες, μεταλλικές πλάκες, η μια πάνω στην άλλη, ενωμένες μεταξύ τους από τη μία άκρη, ενώ στην άλλη άκρη οι πλάκες είναι απομακρυσμένες και τα στόμια λυγισμένα η μία προς την άλλη. Από την μεριά του ανοίγματος διαπερνάει κάθετα κυλινδρικό λεπτό καρφί από κάτω προς τα πάνω και στην πάνω μεριά συνδέεται με άλλη μια πλάκα η οποία λειτουργεί σαν μοχλός ώστε να ασκεί δύναμη και να κλείνουν τα στόμια το ένα προς το άλλο.
Το αντικείμενο αυτό χρησιμοποιούνταν για να κόβουνε τα νύχια οι άνθρωποι το 2018.
Αντικείμενο προσωπικής περιποιησης στην κοινωνία όπου υπερβολικά μεγάλα και απεριποίητα νύχια θεωρούνταν ένδειξη προσωπική παραμέλησης.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΌΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΤΟΣ2_ΕΞΑΜΗΝΟ3
ΒΟΓΙΑΤΖΉ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΆΣΚΗΣΗ 1
"ΦΑΚΟΙ ΕΠΑΦΉΣ"
Πρόκειται για μια ημικυκλική λεπτή μεμβράνη με διάμετρο περίπου 1cm. Είναι μαλακή και ελαστική που όμως με το πέρασμα του χρόνου γίνεται δύσκαμπτη. Συνήθως την συναντούμε διάφανη , όμως υπάρχει και σε διάφορα χρώματα. Σύμφωνα με τις έρευνες έχουν βρεθεί υπολείμματά DNA από υγρό ματιων- δάκρυ. Συνεπώς καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι από τον 19ο αιωνα μέχρι και το 2018 χρησιμοποιούσαν το αντικείμενο τοποθετώντας το πανω στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Υποθέτουμε πως χρησιμοποιουνταν από όσους είχαν προβλήματα όρασης, αντικαθιστώντας την χρήση γυαλιών.
Σκαρίμπας Αλέξανδρος
ΑπάντησηΔιαγραφή5ο έτος , 9ο εξάμηνο
Α.Μ.: 3439
Πρόκειται για δισκοειδούς σχήματος αντικείμενο με διάμετρο γύρω στα 35 εκατοστά, πάχος περίπου 1,5 χιλιοστό που χαρακτηρίζεται από μικρή οπή στο κέντρο. Κατασκευασμένο από εύθραυστη πλαστική ύλη ελαφριάς μορφής βρέθηκε σε πληθώρα σε οικίες του 20ου και 21ου αιώνα σε χώρους που χρησιμοποιούνταν είτε ως αποθηκευτικοί, είτε ως χώροι συγκεντρώσεων.Πιθανολογείται ότι χρησιμοποιούνταν για την αναπαραγωγή ηχητικού και ενδεχομένως οπτικού υλικού τοποθετούμενο σε κάποια συσκευή αναπαραγωγής.
[Βινύλιο]
Τσαλμπούρη Ελευθερία
ΑπάντησηΔιαγραφή5ο έτος 9ο εξάμηνο
ΑΕΜ: 2959
"Τηλεόραση"
Πρόκειτε για ένα αντικείμενο που κοσμούσε όλα τα σπίτια της εποχής. Πολλές φορές μάλιστα και ξεχωριστά το κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Μαρτυρίες λένε ότι μέσω αυτού πραγματοποιούνταν η ενημέρωση του κόσμου για τα γεγονότα όμως μόνο σύμφωνα με συγκεκριμένες ιδέες που εξυπηρετούσαν τα λεγόμενα "κανάλια". Πιθανολογείται ότι ο κόσμος το λάτρευε και πίστευε όλες τις πληροφορίες που του έδινε. Άλλοι πάλι είχαν όνειρο να δουλέψουν σε αυτό όπως φαίνεται από λίγα video που έχουν σωθεί.
Άννα Καρνή
ΑπάντησηΔιαγραφή5ο Έτος 9ο εξάμηνο
3235
"???"
Τμήμα συστήματος εισχώρησης σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Το κάθε βοηθητικό εργαλείο έδινε την δυνατότητα εισχώρησης στον μοναδικό χώρο μέσω της ταύτισης του με το αρνητικό του σχήμα και του γυρίσματος αυτού.
Μετά από κάθε περιστροφή και αξιοποιώντας την δύναμη της ροπής απελευθερωνόταν το εμπόδιο που μέχρι τότε δεν επέτρεπε την εισχώριση και δινόταν στον χρήστη πρόσβαση στο περιβάλλον.
Αναστασία Χάλη
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος, 3ο εξάμηνο
ΑΕΜ: 3634
«Καλώδιο»
Επίμηκες αντικείμενο που έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελείται από περιπλεγμένους μεταλλικούς αγωγούς πλαισιωμένους από μαλακό πλαστικό μονωτικό υλικό. Η εύκαμπτη φύση του του επέτρεπε να χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε τεχνολογική κατασκευή και σχεδόν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.Το αντικείμενο αυτό έφτασε να είναι ο «σύνδεσμος» του ανθρώπου με την τεχνολογία της τότε εποχής, μεταφέροντας φορτία υψηλής η χαμηλότερης τάσης και προσφέροντας στους χρήστες του διάφορες τεχνολογικές ανέσεις, από απομακρυσμένη επικοινωνία και πληροφορίες μέσω μεταβίβασης δεδομένων έως γρήγορη μετακίνηση. Φημολογείται ότι οι προσωπικές κατοικίες των ανθρώπων έφτασαν να είναι τελικά κυριολεκτικά πνιγμένες από τέτοιου είδους αντικείμενα.
Βιομηχανικός σχεδιασμός
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσκηση 1
Παπαδόπουλος Αλέξανδρος
ΑΕΜ:3180
"Κλειδί"
Μικρό σιδερένιο αιχμηρό αντικείμενο όπου η κάτω όψη του είχε διαφορετικό μοτίβο στο καθένα.Τα παλαιότερα και πιό σπάνια χρονολογούνται γύρω στον 15ο αιώνα ενώ τα πιο σύγχρονα αλλά και σε μεγάλο αριθμό βρέθηκαν τον 21ο αιώνα. Χρησιμοποιούνταν πιθανόν για την κοπή μικροαντικειμένων, μπόρει και να ήταν μέρος από σουγιά. Ωστόσο βρέθηκε να εφαρμόζει σε εγκοπές οι οποίες ήταν στο μεγεθός του. Σύμφωνα με αυτό θα μπορούσε να ανοίγει πόρτες ασφαλείας.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσκηση 1
Ευλαβή Μαρία
ΑΕΜ 3622
"Πληκτρολόγιο"
Πλαστικό αντικείμενο σε ορθογώνια διάταξη με εξώγλυφα πλαστικά τετράγωνα πάνω στα οποία υπάρχουν ένα ή δύο σύμβολα. Αυτά αφορούν γράμματα μιας ή δύο αρχαίων γλωσσών, αριθμούς της αρχαιότητας και κάποιες ακόμα άγνωστες σημειολογίες. Συμβατό για επικοινωνία με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Εικάζεται ότι η χρήση του αφορούσε την ηλεκτρονική γραφή ή το παίξιμο μουσικής.
Το εν λόγω αντικείμενο το συναντάμε σε κάθε σπίτι της εποχής αυτής. Έχει ξύλινη ή πλαστική λαβή και στην άκρη της λαβής υπάρχει μέσης σκληρότητας σιλικόνη σε σχήμα μισής σφαίρας, κοίλης εσωτερικά. Δύο είναι οι πιθανές χρήσεις του αντικειμένου:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ) Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή το συγκεκριμένο αντικείμενο χρησίμευε ως αντικείμενο σερβιρίσματος μικρών ατομικών χωνευρικών γλυκισμάτων μετά από κάθε γεύμα της οικογένειας. Είχε μακριά λαβή για να διευκολύνεται η μεταφορά του από χέρι σε χέρι. Εικάζεται οτι η προσφορά των γλυκισμάτων αποτελούσε ένα είδος ιεροτελεστίας απαραίτητης μετά από κάθε γεύμα.
Β)Μία άλλη πιθανή εκδοχή για την χρησιμότητα του αντικειμένου είναι πως το χρησιμοποιούσαν ως ένα τρόπο απόφραξης των σωληνώσεων. Πιθανότατα λειτουργούσε δημιουργώντας πίεση από τον αέρα που εγκλωβίζονταν μεσα στη βεντούζα, ο οποίος διοχετευόταν μέσα στις σωληνώσεις και πίεζε οποιοδήποτε αντικείμενο είχε κολλήσει σε αυτές. Έπειτα από εργαστηριακά πειράματα που έγιναν από έμπειρη ομάδα ερευνητών, αποδείχθηκε πως 5 έως 10 πιέσεις ήταν αρκετές για την απόφραξη των σωληνώσεων.
(Βεντούζα απόφραξης σωληνώσεων)
Μαρία-Ευφημία Δημόκα
2ο έτος,3ο εξάμηνο
Βιομηχανικός σχεδιασμός
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσκηση 1
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ
5o έτος,9o εξάμηνο
AEM 3238
"Στυλό"
Μέσο με το οποίο γράφανε πάνω σε μία επιφάνεια, συνήθως πάνω σε χαρτί. Το αντικείμενο διαθέτει εσωτερικά ένα σωληνάριο που μέσα σ΄αυτό βρίσκεται παχύρρευστο μελάνι το οποίο κολλά πάνω σε μια μικρή μεταλλική μπίλια που βρίσκεται στην άκρη γραφής. Καθώς το αντικείμενο αυτό κινείται πάνω στο χαρτί, η μπίλια κυλά και αφήνει το μελάνι που υπάρχει πάνω της ως αποτύπωμα, ενώ την ίδια στιγμή νέο μελάνι κολλά πάνω της από τη μέσα πλευρά.
Δούναβη Κατερίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓ εξάμηνο
μανταλάκι
Μικρό αντικείμενο αποτελούμενο από δύο υλικά,μια μεταλλική κυλινδρική έλικα η οποία συνδέει δύο πανομοιότυπα, μακρόστενα,πεπλατισμένα πλαστικά ή ισως και ξύλινα κομμάτια,δημιουργώντας μια δαγκάνα.Πιθανώς χρησιμοποιούνταν για τη συνένωση ή τη στερέωση λεπτών αντικειμένων,όπως για παράδειγμα καλωδίων.Επιπλέον,υπάρχουν εικασίες πως θα μπορούσε να χρησίμευε και ως αξεσουάρ για τα μαλλιά και τα ρούχα.Τέλος,σε παλαιότερους ακόμα χρόνους ενδεχομένως να αποτελούσε εργαλείο παραϊατρικών πρακτικών ή και βασανιστηρίων.
"Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας (Ελλάδα)"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρμόδιος έκδοσης του δελτίου ταυτότητας αποτελεί υπάλληλος της αστυνομικής αρχής . Το δελτίο αυτό είναι διαστάσεων 6.5χ11 εκατοστών του μέτρου και φέρει μοναδική αρίθμηση η οποία απαρτίζεται από δύο από τα κεφαλαία γράμματα Α, Β, Ε, Ζ, Η, Ι, Κ, Μ, Ν, Ο, Ρ, Τ, Υ και Χ καθώς και από εξαψήφιο αριθμό. Φέρει πρόσφατη φωτογραφία ιδιοκτήτη.Δελτίο
ειδικής επεξεργασίας.Μετά την συμπλήρωση των στοιχείων ενσωματώνεται σε διαφανή
πλαστική ύλη. Παραδίδεται στον αιτούντα, αφού αυτός υπογράψει για την παραλαβή. Αποτελεί το συνηθέστερο έγγραφο ταυτοποίησης του, από δημόσιους φορείς .Το 2005 αφαιρέθηκαν για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων ή/και γιατί δεν είναι απαραίτητα για τον σκοπό της ταυτοποίησης του προσώπου τα εξής στοιχεία:
επάγγελμα
θρήσκευμα (Αντίθεση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας -2000μχ)
διεύθυνση κατοικίας
ονοματεπώνυμο συζύγου
δακτυλικό αποτύπωμα του δείκτη του δεξιού χεριού
χρώμα ματιών και μαλλιών
Το δελτίο ίσχυε για δεκαπέντε (15) έτη.
Γκρίτζου Σταματία
3ο εξάμηνο,2ο έτος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή3ο εξαμηνο
Το χρησιμοποιουσαν κυριως αυτοι που λεγοταν "ανδρες"για το κοψιμο των τριχων που φυτρωναν σε ολα τα μερη του σωματος, συνηθως για το κατω μερους του προσωπου τα γενια .Υπαρχουν πληροφοριες οτι μια παρομοια διαφορετικου χρωματος χρησιμοποιουσαν και οι γυναικες.Για λογους αγνωστους μεχρι σημερα οι γυναικες επαιρναν κρυφα για προσωπικη τους χρηση τις ανδρικες .Την εποχη εκεινη για λογους παλι αγνωστους πολλοι συνηθιζαν να μην κοβουν τα γενια τους ,αν ηταν ενας μικρος αριθμος αυτους τους ελεγαν εκκεντρικους αν ομως ηταν πολλοι τοτε λεγονταν μοδα,μια τετοια μοδα ειχαμε περιπου τη δεκαετια 2020.Σημερα χαρις το ΠΠΕΕΕ(προληπτικος προγραμματισμος ελεγχου εξωτερικης εμφανισης)σε μας αυτη η συσκευη ειναι τελειως αχρηστη.
ΕΛΣΑ ΜΠΟΜΠΟΛΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΕΜ 2440
Αποθηκευτικό χάρτινο εύρημα ορθογώνιου σχήματος. Βρέθηκε άδειο με κάποια ίχνη ξερού χόρτου. Φημολογείται πως το χόρτο αυτό το ρουφούσαν οι άνθρωποι τυλίγοντας το σε χαρτί. Για να πάρουν όλες τις ουσίες του το έκαιγαν,ο καπνός που έβγαινε προκαλούσε εφορία κ τους ανακούφιζε από την ατέλειωτη μοναξιά τους,η μυρωδιά του ήταν έντονη μεθυστική κ για κάποιους ενοχλητική. Επίσης το χόρτο αυτό έκανε κακό στην υγεία τους ,το παράδοξο είναι πως όσο περισσότερο γνώριζαν τις κακές συνέπειες του τόσο περισσότερο το ρουφούσαν πιθανώς να είχαν δηλητηριαστεί από μια αρρώστια που προκαλούσε αυτό το χόρτο που την ονόμαζαν εξάρτηση.
Κωνσταντινα κεχαγιογλου
ΑπάντησηΔιαγραφή3ο εξάμηνο
Ήταν ένα μικρό αντικείμενο το οποίο το χρησιμοποιούσαν για διασκέδαση και για να κάνουν κόλπα με αυτό όπως επίσης ήταν και αντιαγχολυτικο. Αυτό με μια δικη μας κινηση στροβιλιζοταν γύρω από τον εαυτό του και έκανε ελάχιστο θόρυβο λόγω της τριβής των ρουλεμάν. Ήταν φτιαγμένο συνηθως από πλαστικό και ανάμεσα στο πλαστικό υπήρχαν και 3 μικρά ρουλεμάν
Fidget spinner
Μακρύς μεταλλικός κύλινδρος για τη συγκράτηση και μεταφορά υγρών σε μορφή πάστας. Xρονολογείται γύρω στο 2019 και χρησιμοποιούνταν από όλες τις κοινωνικές τάξεις ως συσκευασία φαρμακευτικών ή καλλυντικών υγρών,υγρών χρωμάτων αλλά και τροφής.Ο Γιούρι Γκαγκάριν στο πρώτο διαστημικό ταξίδι μετέφερε σε αυτά την τροφή του όπως πατέ συκωτιού, αντζουγόπαστα, μουστάρδα,σως σοκολάτας κ.α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα έχει αντικατασταθεί με τη γνωστή σε όλους πελίνα.
Σωληνάριο
Στεφανίδου Δήμητρα 10/2018
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΦωτιάδης Φώτης
Πρόκειται για αντικείμενο ευρείας χρήσης στο οποίο αποτυπωνόταν γραπτό κείμενο ή εικόνες. Ήταν κατασκευασμένο από μαλακό και εύκαμπτο, αλλά ανθεκτικό υλικό (χαρτί), πάνω στο οποίο ήταν μόνιμα τυπωμένο το κείμενο ή η εικόνα, ενώ ταυτόχρονα μπορούσε κανείς να προσθέσει γραπτά σχόλια χρησιμοποιώντας ειδικό εργαλείο, το μολύβι. Ήταν φορητό, η λειτουργία του δεν απαιτούσε σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα και χρησιμοποιούνταν ως βασική πηγή πληροφοριών και γνώσης.
Αντικείμενο κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα το οποίο περιλαμβάνει επιμέρους μικρότερα μεταλλικά εξαρτήματα για καθημερινή χρήση. Πιθανολογείται πως εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κεντρική Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα επιμέρους τμήματα του χρησιμοποιούνταν ενδεχομένως για τον καθαρισμό ή και την προστασία των ανθρώπων της εποχής. Κάποια από τα κομμάτια του συγκεκριμένου αντικειμένου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και επικίνδυνα, καθώς προκαλούσαν τραυματισμούς με τη λεία επιφάνεια τους ή με τη σπειροειδή τους μορφή. Μεταγενέστερες εκδοχές του στις αρχές του 21ου αιώνα περιλαμβάνουν επιμέρους εξαρτήματα, όπως ψηφιακό ρολόι, ψηφιακό αλτίμετρο, δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων mp3. Συναντάται σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, και φέρει συνήθως το σύμβολο του σταυρού στην άνω πλευρά του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλβετικός σουγιάς
Παπαζώτου Κατερίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιομηχανικός σχεδιασμός 1
Μεγάλο,λευκού-κυρίως-χρώματος,ωοειδές αντικείμενο,με μια επίσης ωοειδούς σχήματος οπή στο κέντρο.
Κατασκευασμένο εξ'ολοκλήρου από ένα ευτελές για την εποχή εκείνη υλικό,το πλαστικό.
Χρησιμοποιούνταν για τον καλωπισμό των ανθρώπων καθώς φορούνταν στο λαιμό ως κόσμημα.
Το υλικό κατασκευής αλλά και η υπερπληθώρα των ευρημάτων,το καθιστούν μη σπάνιο εύρημα.
Μερίδα ερευνητών υποθέτουν ό,τι δεν πρόκειται για ένα απλό κόσμημα αλλά ένα αντικείμενο που ήταν συνδεδεμένο με κάποια τελετουργία,πιθανώς θρησκευτικού περιεχομένου.
(κάθισμα τουαλέτας)
Σταμάτη Σπυριδούλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΒιομηχανικός Σχεδιασμός 1, 6ο έτος 11ο εξάμηνο
"Σφραγίδα"
Αντικείμενο που χρονολογείται περίπου στο 2016μ.Χ. με ανάγλυφη παράσταση συνήθως από γράμματα, αριθμούς, σχέδια ή συνδυασμό των παραπάνω, η οποία μελανωνόταν και με την εφαρμογή πίεσης άφηνε το αποτύπωμα της πάνω στο έγγραφο.Η εφαρμογή της σφραγίδας παράλληλα με την υπογραφή πιστοποιούσε την γνησιότητα του εγγράφου.Η σφραγίδα αποτελούταν από τον κορμό και το ανάγλυφο μέρος.Το υλικό κατασκευής του κορμού ήταν συνήθως ξύλο ή μέταλλο ή πλαστικό και το ανάγλυφο μέρος ελαστικό ή μέταλλο.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστίνα Γιασεμίδου
2ο Έτος,3ο εξάμηνο
"Φωτογραφική μηχανή"
Πρόκειται για ένα αντικείμενο,συνήθως ορθογώνιο,που μοιάζει σαν ένα κουτί το οποίο "κουβαλά" μαζί του όλες τις εικόνες που έχεις δεί, τους τόπους που έχεις επισκεφτέι και έχεις λατρέψει και τους ανθρώπους που έχεις αγαπήσει.Είναι και θα είναι ο μόνος τρόπος να μείνει μια ανάμνηση αιώνια,ο μόνος τρόπος να ξαναπλησιάσει κανείς το συναίσθημα της στιγμής.
ΛΕΑΝΤΡΟ ΝΤΑΤΣΙ 2ο έτος 3ό εξάμηνο
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΥΑΛΙΑ
Το αντικείμενο αυτό τοποθετείται χρονολογίκα στο μακρυ παρελθόν του 21αιώνα,ένα εξαιρετικά χρήσιμο και σε άπειρες περιπτώσεις απαραίτητο εργαλείο.Η χρήση του βελτίωνε την όραση οταν υπήρχαν διαθλαστικές ανωμαλίες στα μάτια,καθώς τα προστάτευε και απο το έντονο φώς.Το εξής εργαλείο αποτελείται απο δύο κομμάτια γυαλί ένα για κάθε μάτι,τα οποία συγκρατούνται απο ένα πλαίσιο που στεραιώνει στα αύτια.Τέτοιου τύπου αντικείμενα βρέθηκαν σε όλο τον πλανήτη γή,γεγονώς πού μας ξεκαθαρίζει την δημοφιλές χρήση του.
Χρήστος Σιδηρόπουλος
ΑπάντησηΔιαγραφή4ό έτος 7ό εξάμηνο
Η δημιουργία αυτή χρονολογείται περίπου τον 21αιώνα, η οποία απεικονίζει συνήθως ανθρώπινες μορφές σε πόλλα διαφορετικά μεγέθη.Το υλικό κατασκευής ποικίλει σε πλαστικό, φελιζόλ, πολυεστέρα ακόμη και άνθρακα με υδρογόνο.Τετοιού είδους κατασκευάσματα έχουν βρεθεί και ώς τμήματα ανθρώπινου σώματος ακόμη και ζώων,χωρίζονται επίσις σε κατηγορίες όπως αφαιρετικού,ακέφαλου,ρεαλιστικού και ανάγλυφου τύπου.Υπήρξε ως το βασικό δόμημα της αγοράς,βρίσκονταν πάντα σε κοινή θέα και οι άνθρωποι της εποχής άλλαζαν αδιάκοπα την ενδυμασία αυτής της ανθρώπινης αντιγραφής.
"Κούκλα βιτρίνας" (Μανεκέν)
Πρόκειται για μια οικιακή συσκευή που σκοπό είχε το καθάρισμα ρούχων και υφασμάτων. Τοποθετώντας τα ρούχα στο εσωτερικό της συσκευής μέχρι να γεμίσει.Η συσκευή αποτελείτε από διάφορα εξαρτήματα εσωτερικά και το πιο σημαντικό οι διακόπτες επιλογής προγράμματος και ρύθμιση της θερμοκρασίας ανάλογα με την ανάγκη των ρούχων
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεωργιάδου Μαρία
Γ'εξάμηνο
"Πλυντήριο "
Το εύρημα αυτό χρονολογείται περίπου τον 21ο αιώνα, ενώ φαίνεται να χρησιμοποιείται ήδη από τον 11ο αιώνα. Πρόκειται για έναν πλαστικό ή μεταλλικό σκελετό όπου εφαρμόζονταν οι "αναγνωστικοί λίθοι". Χρησιμοποιούνταν κυρίως για τους εγγράμματους με αδύναμη όραση για τη διευκόλυνση τους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση τους δεν περιορίζονταν μόνο για αυτόν το σκοπό,είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούνταν και για την προστασία των ματιών από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η εύρεση τέτοιων αντικειμένων σε διάφορα σχήματα, μεγέθη ή χρώματα μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι χρησιμοπούνταν κι ως μέσον καλλωπισμού ή πιθανόν ως σύμβολα status.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασιλική Χατζημανώλη
Γ' εξάμηνο
"Γυαλιά οράσεως"
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική συσκευή που χρονολογείται περίπου τον 21ο αιώνα. Η χρήση της αφορούσε κυρίως την καταχώρηση των αγαθών και τη άθροιση των τιμών τους. Ακόμα λειτουργούσε και ως μέσο υπολογισμού των οικονομικών δεδομένων της κάθε εμπορικής ή βιομηχανικής εταιρίας του τότε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛένα Δάογλου
Γ' εξάμηνο
"Ταμειακή μηχανή"
Το αντικείμενο κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα και φαίνεται να χρησιμοποιούταν μέχρι και τον 21ο. Διαθέτονταν σε 3 μεγέθη και 2 πάχη, λεπτό και παχύ. Ήταν προϊόν που βρισκόταν σε κάθε σπιτικό αλλά και εργασιακό χώρο, καθώς ήταν χρήσιμο στην οργάνωση των μικροαντικειμένων. Έρευνες όμως δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών, καθώς και αρκετών αντρών το χρησιμοποιούσαν στον καλλοπισμό του μαλλιού τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧριστίνα-Φοίβη Δουλδούρα
Γ'εξάμηνο
"Λαστιχάκι
Το συγκεκριμένο αντικείμενο χρησιμοποιούνταν μάλλον σε τελετουργείες και γιορτές, κυρίως στην περιοχή της Ασίας. Στον κυλινδρικό θάλαμο τοποθετούνταν νερό, ενώ από επάνω σε ένα κατασκεύασμα με αναμμένα κομμάτια ξύλου βάζανε ένα αρωματικό παρασκεύασμα. Από τον σωλήνα που συνδεόταν με τον θάλαμο νερού ρουφούσαν τους καπνούς που παράγονταν από την καύση και φιλτράρονταν στο νερό. Οι τελετουργίες στις οποίες γινόταν η χρήση αυτού του σκεύους ήταν κυρίως όμοιες με τα αρχαιοελληνικά συμπόσια,αν και οι ιστορικοί πιστεύουν ότι γινόταν και χρήση στην καθημερινή ζωή. Από κάποια στιγμή και μετά η χρήση του σκεύους αυτού έγινε ευρέως γνωστή και σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧατζησάββα Χριστίνα
Γ' εξάμηνο
Ναργιλές
Αυτοκινητο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο που βλέπουμε ειναι μόρφη αυτοκινήτου που χρησιμοποιουσαν οι πρόγονοι μας.
Υπηρχε χώρος να συνταξιδέψουν πάνω απο 2 άτομα , σε αντιθεση με τα ατομικά σημερινά όχηματα μεταφοράς μας.
Όπως βλέπουμε μπορούσε αυτο το τόσο μεγαλο όχημα να κυκλοφορήσει και στους δρόμους της πόλης , σε αντίθεση και παλι με σήμερα που ειναι απαγορευμενη η κυκλοφορία του στους αστικούς δρόμους.
Λειτουργούσε με καύσιμο , ενω σημερα ειναι άκρως επικίνδυνη η χρήση για το περιβαλλον.
Παρασκευη Γιαπανη
Α.Ε.Μ. 3012
Νικος Πρεδαρης Γ'εξαμηνο
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο Αντικείμενο αυτό εικάζεται ότι κατασκευαστηκε το μακρινό 1870, παρόλα αυτά η μορφή την οποία έχουμε χρησιμοποιούνταν στα μέσα του 21 αιώνα.Λόγω της εποχής η στοματική υγιεινή δεν γινόταν τον με τον τρόπο που γίνετε σήμερα ,ανταυτου τότε με αυτό εδώ το μακρόστενο αντικειμένο που στην κορυφή του έχει τρίχες πλαστικές καθάριζαν τα δόντια τους τοποθετοντας μια ειδική αλοιφή πάνω αυτο με τα χρονια ομος σταματησε και ειρθε στην ζωη μας η τεχνολογια του αυτοματου καθαρισμου
ΝΙΚΟΑ ΠΡΕΔΑΡΗΣ
2ο ετος
οδοντοβουρτσα
αεμ 5686
ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος 3ο εξάμηνο
ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ
Μεταλλικό ή Ξύλινο ή ακόμα και πλαστικό εξάρτημα με τέσσερις φαρδιές ακτίνες που περιστρέφονταν γύρα από τον άξονα τους και μείωναν την θερμοκρασία του δωματίου ή του χώρου όπου χρησιμοποιούνταν. Ιδιαίτερα δημοφιλές στα ζεστά και τροπικά μέρη του πλανήτη κατά τον εικοστό αιώνα. Ήταν ιδιαίτερα εύχρηστο καθώς ήταν φορητό και τοποθετούνταν εύκολα σε όλους τους χώρους του σπιτιού ή της επιχείρησης. Ο μηχανισμός του φορτίζονταν είτε με ηλεκτρισμό απευθείας από την πρίζα, είτε με μπαταρίες, κάτι που επέτρεπε και την χρήση του σε υπαίθριους χώρους.
ΤΕΡΖΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΜ 7786
Γκούζος Μάριος 2° έτος 3° εξάμηνο
ΑπάντησηΔιαγραφήΗλεκτρική θερμάστρα
Η ηλεκτρική θερμάστρα αποτελούσε συσκευή καθημερινής χρήσης κατα τον 20° και 21° αιώνα. Σκοπός της ήταν η θέρμανση εσωτερικών κυρίως χώρων κατα τους χειμερινούς μήνες. Η συσκευή λειτουργούσε με τη βοήθεια οριζόντιων αντιστάσεων,στις οποίες λόγω της κίνησης των ηλεκτρονίων αναπτυσσόταν θερμότητα, η οποία μεταφερόταν στο περιβάλλον ζεσταίνοντας τον χώρο.
Η χρήση τους εγκαταλήφθηκε κατα τα τέλη του 21ου αιώνα λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας και της ξεπερασμένης τεχνολογίας τους.
Σαϊνίδου Φωτεινή-Ηλέκτρα ασκηση 1 "Το δαχτυλίδι " Παραδοσιακά φτιάχνονταν από μετάλλο όπως χρυσό,ασημί,χαλκό,μπρούτζο. Αποτελεί αντικείμενο καλλωπισμού δηλώνει κοινωνική θέση και οικογενειακή κατάσταση ανάλογα σε ποιο δάχτυλο του χεριού έχει φορεθεί. Χρονολογειται από την αρχαιότητα έως και σήμερα καθώς τότε λειτουργούσε ως σύμβολο κοινωνικής τάξης και έχει βρεθεί σε πολλούς τάφους της αρχαιότητας ανάμεσα σε διάφορα κτερίσματα. Η χρήση του δεν περιορίζεται στο φύλο διότι και τα δύο φύλα το φορούν. Εχει κυλινδρικό σχημα,ενώ σήμερα τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται ποικίλουν όπως ξύλο,πλεξιγκλας,ύφασμα,κεραμικά, σμαλτο. Επίσης το σχήμα ποικίλει εκτός από κυλινδρικό πλέον μπορεί να δημιουργηθεί σε διάφορα σχήματα τα οποία να ταιριάζουν και να στέκονται στα δάχτυλα. Ακόμα μπορεί να διακοσμηθει με πολύτιμους η ημιπολύτιμους λιθους και μαργαριτάρια. Αποτελει ενα διαχρονικό αντικείμενο και έχει μεγάλη εξέλιξη ανα τους αιώνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗΛΙΑΣ ΤΣΙΟΦΑΣ 3ο έτος
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αναπαράσταση του συγγεκριμένου σχετικά ογκώδους και κυκλικού σχήματος, που θυμίζει τεράστιο βαθύ πιάτο, και το υλικό του αποτελείται από ένα ελαστικό πλαστικό, στερεό υλικό. Το οποίο έχει βρεθεί σε αντίστοιχη χρονική περίοδο (2016), μας αποκαλύπτει ότι πρόκειται για αντικείμενο καθημερινής χρήσης. Αφού έχουν βρεθεί παρόμοια αντικείμενα διάφορων χρωμάτων και μεγεθών σε πολλά σημεία του πλανήτη.
(πλαστικη λεκανη ρουχων)
Ταμπακη Αρτεμη 2ο ετος
ΑπάντησηΔιαγραφή"Τασακι"
Μικρο σκεβος,συνηθως επιτραπεζιο,στρογγυλο ή σε διαφορα σχηματα,οχι κατι συγκεκριμενο,με μικρα κοιλωματα.Το υψος του δεν ξεπερνα τα 10-15 εκατοστα.Το υλικο διαφερει καθε φορα,μπορει να φτιαχτει απο γυαλι,πορσελανη,πλαστικο,μεταλλο,ξυλο,μαρμαρο,πηλο.Στα περισσοτερα βρεθηκε η εσωτερικη επιφανεια φθαρμενη με υπολειμματα σταχτης.Θεωρειται πιθανη η χρηση του για θρησκευτικες μικροτελετες ατομικου επιπεδου.
Ράσιου Χριστίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αντικείμενο αυτό εικάζεται ότι λειτουργούσε σαν μηχανισμός αυτοάμυνας καθώς εκτείνεται χειροκίνητα και σχηματίζει μία ασπίδα. Αν και ευκολότερη στη μεταφορά από τους προγόνους της, το υλικό της είναι πολύ πιο εύθραυστο γεγονός το οποίο συνιστά ότι στοχεύει στην φυγή και όχι στην μάχη. Μία άλλη εξήγηση είναι ότι λόγω της αδυναμίας της,
δεν μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνο όπλο καθιστώντας τη πιο προσιτή στο ευρύ κοινό και την χρήση της λιγότερο επικίνδυνη σε δημόσιο χώρο.
(Ομπρέλα)
Μαρία Ζωή Καμαριωτίδου 2 ο έτος
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα αντικείμενο που ανακαλήφθηκε πρόσφατα από τους αρχαιολόγους στην περιοχή της Κριμαίας , προκάλεσε εντονο ενδιαφέρον.
Εικάζεται πως είναι ένα αντικείμενο που χρονολογείται στα βάθη των αιώνων, τότε που ο άνθρωπος αναζητούσε ένα μικρό χόρο αποθύκευσης διάφορων υλικών, πρόκειται για ένα δερμάτονο σάκο, στο εσωτερικό του του οποίου υπάρχουν ζωγραφισμένες γραμμές. Πιθανών να περιήχε διάφορα εργαλεία για την γραφή και για το σχέδιο. Κούμπωνε με μια μόνο κίνηση.Πιθανολογείται ότι ήταν πολύ διαδεδομένο καθώς βρέθηκε σε πολλά σημεία της περιοχής.
Μαρια ζωη καμαριωτι δου κειμενακι για τη " κασετινα"
ΑπάντησηΔιαγραφήΖωή Καλογιάννη 2ο Έτος
ΑπάντησηΔιαγραφή"Βάση Κινητού Τηλεφώνου"
Το αντικείμενο της προθήκης πρόκειται για σπανιότατο εύρημα. Δυστυχώς οι έρευνες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να προσδιορίσουν την λειτουργεία του μιας και ο σχεδιασμός του δεν αποκαλύπτει κάτι σαφές. Εικάζεται ότι ήταν διακοσμητικό στα σπίτια των ανώτερων κοινωνικών τάξεων αν και οι έρευνες συνεχίζονται.
Ιωάννα Γκομπέλ 2ο Έτος
ΑπάντησηΔιαγραφή«Ψαλίδι»
Το αντικείμενο αυτό χρονολογείται στις αρχές του 21ου αιώνα και αποτελείται από δύο αιχμηρά μέρη των οποίων η μια άκρη καταλήγει σε εγκοπή ακαθόριστου σχήματος που πιθανόν χρησιμοποιούταν ως λαβή. Τα δυο αυτά μέρη συνδέονται με ένα εξάρτημα το οποίο επιτρέπει μια κίνηση που παραπέμπει σε κοπή υλικών χαμηλής σκληρότητας.
Κωνσταντίνα Καδόγλου 2ο έτος
ΑπάντησηΔιαγραφή«Μπατονέτα»
Μικρή και λεπτή γλυφίδα με βαμβάκι στις δύο άκρες της. Φαίνεται να αποτελεί ριζοσπαστική τεχνολογία της 1ης και 2ης δεκαετίας του 21ου μ.Χ. αιώνα. Δείγματα τέτοιων γλυφίδων ανακαλύφθηκαν σε πρόσφατες ανασκαφές στην Κεντρική Ελλάδα. Θεωρείται ότι χρησίμευαν σε πολλές εργασίες της καθημερινής ζωής λόγω του χρηστικού μεγέθους και σχήματός τους. Υπολείμματα ανθρώπινου κεριού που βρέθηκαν στις άκρες κάποιων γλυφίδων, δηλώνουν ότι, ίσως, σε σπάνιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούταν σε βασανιστήρια.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜωρογιάννη Νεφέλη 2ο Έτος
ΑπάντησηΔιαγραφή«Πιπίλα»
Αντικείμενο καθημερινής χρήσης που χρονολογείται στις αρχές του 21ου αιώνα. Αποτελείται από δύο μέρη, ένα κυκλικό λεπτό δισκίο με ενσωματωμένο δαχτυλίδι στο πάνω μέρος για λαβή ενώ στο κάτω μέρος του διαθέτει μια απόληξη, το πρώτο κατασκευασμένο από σκληρό πλαστικό και το δεύτερο από σιλικόνη. Δεδομένου του ότι η απόληξη είναι εύκαμπτη και καταλήγει σε στρογγυλεμένη άκρη δίνει την εντύπωση ότι πιθανότατα να χρησιμοποιούνταν ως πώμα για δοχείο αποθήκευσης υγρών με τη λαβή στο πάνω μέρος του αντικειμένου να υποστηρίζει αυτή τη θεωρία.
Μπάσδρα Μαρίτα, γ' εξάμηνο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκουστικά βαρηκοΐας
Χρονολόγηση 2000 - 2020. Πρόκειται για διμερή συσκευή αποτελούμενη από έναν κεντρικό μηχανισμό και ακουστικό. Η ακριβής χρήση της είναι άγνωστη, όμως είναι πιθανόν να τη χρησιμοποιούσαν για την ενίσχυση της ακοής σε περιπτώσεις ακουστικών προβλημάτων ή σε περιπτώσεις παρακολούθησης συνομιλιων (;). Το ακουστικό τοποθετείτο στο αυτί, ενώ ο μηχανισμός μπορούσε κατά πάσα πιθανότητα να λαμβάνει τους παραγόμενους ήχους και να αυξάνει την ένταση τους, προκειμένου να γίνουν ευκολότερα αντιληπτοί από το τύμπανο και το ακουστικό νεύρο. Ωστόσο, λόγω εύρεσης και άλλων παρόμοιων συσκευών, ενδέχεται να γινόταν και χρήση τους για αναπαραγωγή και ακρόαση μουσικής.
Α.Ε.Μ. 3709
ΔιαγραφήΧατζηπασχάλη Σοφία Μαρία 2ο έτος
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήλινο στρογγυλό σκεύος (δοχείο) με καμπύλες εσοχές στο χείλος του, 21ος αιώνας, Ευρώπη.
Πρόκειται για αντικείμενο οικιακής χρήσης. Το χαρακτηριστικό του είναι οι καμπύλες εσοχές, συνήθως μονού αριθμού σε ίση απόσταση μεταξύ τους, ολόγυρα του χείλους. Δεν έχει οριστεί ακριβώς η χρήση του, καθώς η μορφολογία του, το διαφοροποιεί από δοχεία καθημερινής χρήσης, που εντοπίζονται σε οικίες του 21ου αι., όπως μπολ, κατσαρόλα κα. Πιθανολογείται ότι έχει διακοσμητική ή και συμβολική αξία. Τα ανάλογα ευρήματα ποικίλουν σε σχήμα και υλικό κατασκευής.
ΤΑΣΑΚΙ/ ΣΤΑΧΤΟΔΟΧΕΙΟ
Βιομηχανικός σχεδιασμός Ι
ΑπάντησηΔιαγραφήΧειμερινό εξάμηνο 2019-2020
Ελένη Θεοδωρίδου Α.Μ. 3424
(κουτάλι)
Το 2200μ.Χ βρέθηκε αντικείμενο το οποίο αποτελείται από επίμηκες στέλεχος που στην κατάληξή του διαπλατύνεται σε ωοειδές σχήμα με βαθούλωμα. Χρησιμοποιούνταν από τους ανθρώπους ως εργαλείο για μασάζ. Πιάνονταν με ειδικό τρόπο: ο αντίχειρας ακουμπούσε στο κοίλο στέλεχος και τα υπόλοιπα δάκτυλα του χεριού έπιαναν το επίμηκες και εφαρμόζονταν με διαβαθμισμένη πίεση στο σώμα. Σε ανασκαφές ανά τον κόσμο, βρέθηκε πλήθος παρόμοιων αντικειμένων, με διαφοροποιήσεις σε σχέση με το υλικό κατασκευής, το χρώμα, το μέγεθος, τη διακόσμηση,…Οι διαφοροποιήσεις αυτές καταδείκνυαν την κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτισμική θέση του κατόχου αυτού του αντικειμένου. Χρησιμοποιούνταν συχνότατα και εκτεταμένα τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε ομαδικό σε διάφορες τελετές, γεγονός που μαρτυρά ότι, οι άνθρωποι του 2019μ.Χ ένιωθαν έντονη επιθυμία για στιγμές χαλάρωσης, ηρεμίας και ευεξίας.
Οικονομοπούλου Παπαχρονοπούλου Βασιλική
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ομπρέλα"
Όταν η Γαλάζια στέγη της Γης στεναχωριόταν κρυβόταν πίσω απο τα γκρίζα αφράτα σύννεφα. Τότε εκείνα φορτίζονταν με τη λύπη της και άρχιζαν να κλαίνε. Κάθε φορά που γινόταν αυτό οι άνθρωποι σαστισμένοι, άρχιζαν να τρέχουν από δω και από κει. Κάποιοι τυχεροί από αυτούς κρατούσανε στο χέρι τους ενα περίεργο μικρό αντικείμενο. Αρχικά περιβαλλόταν απο ένα περίεργο μαλακό σαν πλαστικό που ύστερα το τέντωναν και έκρυβε από κάτω ένα σιδερένιο σκελετό που λύγιζε προς όλες τις κατευθύνσεις δημιουργώντας ένα ημισφαίριο πάνω απο τα κεφάλια τους με αποτέλεσμα τα δάκρυα να μη τους αγγίζουν άλλο πια.
Γιάννης Σαγματόπουλος γ' εξάμηνο
ΑπάντησηΔιαγραφήπορτοφόλι
Πρόκειται για ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείτο στον 20ο και 21ο αιώνα μ.Χ Ήταν ένα είδος θήκης φτιαγμένη από υλικά όπως ύφασμα και δέρμα , συνήθως διπλωνε στην μέση και έκλεινε με κουμπί , αυτοκόλλητο ή το πιο γνωστό και πρακτικό τότε φερμουάρ. Στην θήκη αυτή, οι άνθρωποι τοποθετούσαν και φύλασσαν τα χρήματα τους , τα οποία ήταν φτιαγμένα από χαρτί και μέταλλο ή μικρές πλαστικές κάρτες αντί αυτών . Είναι πιθανόν ότι η θήκη αυτή ανάλογα με την ποιότητα της να δήλωνε το κοινωνικό και οικονομικό status των ανθρώπων καθώς έχουν βρεθεί μικρότερης και μεγαλύτερης αξίας τέτοιες θήκες. Ενδεχομένως να θεωρούνταν και αξεσουάρ.
Κωνσταντίνος Ξάνθης Γ΄ Εξάμηνο
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκεύος καύσης αιθέριων ελαίων
Προέλευση: Άγνωστη. Ανώνυμη δωρεά.
Υψ. 11ε., Διάμ. 7εκ.
Κεραμικό με λευκό σμάλτο.
Αρ. Ευρ. 38792
Διατήρηση: Το αντικείμενο σώζεται ακέραιο. Η επιφάνεια δεν φέρει φθορές.
Χρονολόγηση: Αρχές 21ου αι.
Περιγραφή: Κυλινδρικό σκεύος προοριζόμενο για αρωματοθεραπεία, μέσω καύσης αιθέριων ελαίων. Στο άνοιγμα της εσοχής στο κάτω μέρος τοποθετούνταν αναμμένο κερί. Η κοιλότητα στην κορυφή γέμιζε με διάλυμα νερού και ελαίου, που λόγω υψηλής θερμοκρασίας εξατμιζόταν, διαχέοντας άρωμα στο χώρο.
Το σκεύος κοσμείται με μικρά ανοίγματα με το μοτίβο νιφάδας, μέσω των οποίων περνούσε το φώς.
Υπολείμματα ροδέλαιου έχουν εντοπιστεί στην κοιλότητα και υπολείμματα κεριού και καπνού στο εσωτερικό του σκεύους.
Πλακέτα από αγνώστου προελεύσεως υλικό, στο μέγεθος της παλάμης ενός ανθρώπου, που μυρίζει ωραία, έχει καμπύλες αλλά έχει απαίσια γεύση. Εικάζεται ότι ήταν είδος παγίδας για έρποντα ζώα με σκοπό την εξόντωσή τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σαπούνι
Δήμητρα Ελιόγλου
ΑπάντησηΔιαγραφή2ο έτος, 3ο εξάμηνο
Φέρετρο
Ξύλινη (συνήθως) κασέλα ταφής,
στην οποία τοποθετούνταν ο νεκρός έπειτα από συχνά ιδιόμορφες διαδικασίες ταριχεύσεως (συντήρηση του σώματος με φορμόλη, μακιγιάρισμα και εξωτερική φροντίδα του εν λόγω προσώπου ώστε να θυμίζει το δυνατόν περισσότερο την εικόνα που είχε όσο βρισκόταν εν ζωή).
Τα φέρετρα ήταν ευρέως δεδομένα και τον 21 αιώνα. Πρόκειται για αντικείμενα χαρακτηριστικά των αρχαίων πρακτικών γύρω από τον θάνατο.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθηγητής: Γεώργιος Λιαμάδης
1η Εργασία
Χατζημπετέλης Ιωάννης
3ο Εξάμηνο σπουδών, Κατεύθυνση Ζωγραφικής 22-10-19
Πολυπροπυλένιο σε σχήμα κοίλου οβάλ με λαβή.
Χρονολογείται περίπου στο 13,7
Προτού η φυσική επιλογή οδηγήσει σε αλλαγές όπως η δυνατότητα μεταβολισμού του πλαστικού η οποία ευνοούσε την επιβίωση σε περιβάλλον με τεράστιες ποσότητες του, οι Homo Sapiens χρησιμοποιούσαν το πλαστικό για τη δημιουργία εργαλείων και σκευών. Το συγκεκριμένο χρησιμοποιούνταν κυρίως για τροφή σε υγρή μορφή.
Μικρόφωνο
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα αντικειμενο που χρησιμοποιουσαν για να ακουγεται δυνατοτερα η φωνη τους, το οποιο δούλευε φέρνοντας τη μεγαλύτερη του ακρη κοντα στο στόμα τους. Υπηρχαν ποικίλες μορφες του και η καθε μια τους χρησίμευε για διαφορετικο σκοπο, με κοινο στοχο, ητε ηταν για διάλεξη ητε για τραγουδι. Η λεπτοτερη του ακρη επεκτεινόταν πολλες φορες για να παιρνει ενέργεια αφου συνδεόταν στο ρευμα αλλα και αλλες φορες δουλευε ασύρματα. Κυριως η χρηση του γινοταν σε μεγαλους χωρους, κλειστούς ή ανοικτους.
Ίλια Ευαγγέλια Γκίνη
Γ' εξάμηνο
ΔιαγραφήΔημητριάδης Δημήτριος
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ.Μ 3266
Μεταλλικό αντικείμενο βασανιστηρίων. Χρησιμοποιούνταν για να προκαλέσει το αίσθημα του πόνου στο θύμα με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών ή την έκτιση κάποιας ποινής. Λόγο του σχήματος του είχε διάφορες πιθανές χρήσεις, που πλέον μας είναι άγνωστες, ενώ το μικρό του μέγεθος βοηθούσε στη μεταφορά του. Ωστόσο ήταν αρκετά διαδεδομένο και σαν διακοσμητικό παρά την βίαιη του φύση, καθώς συναντάτε σε όλα τα νοικοκυριά της εποχής. Τέλος, φημολογείται ότι οι χρήστες, μετά της διαδικασίας των βασανιστηρίων, χρησιμοποιούσαν το εργαλείο αυτό για το άνοιγμα κρασιών τα οποία ήταν αεροστεγώς κλεισμένα με φελλό και ακολουθούσε κάποιο είδος μυσταγωγικής τελετουργίας.
Αντικείμενο: Τιρμπουσόν.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΟΣ- Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Άσκηση 1
Ο καθρέπτης
Το αντικείμενο αποτελείται από μια λεία, επίπεδη γυάλινη επιφάνεια . Περιβάλλεται από ένα ξύλινο πλαίσιο. Η οπίσθια επιφάνεια καλύπτεται από μία στρώση σκουρόχρωμου βερνικιού για πιθανή προστασία του από τη διάβρωση, καθώς επίσης και για να εμποδιστεί η αποκόλληση του γυαλιού. Η αντανάκλαση το φωτός , σχηματίζει ψευδές είδωλο. Το συγκεκριμένο τεμάχιο χρονολογείται το 2019. Ως προς τη χρήση του, πιθανόν να το τοποθετούσαν διακοσμώντας διαδρόμους και σαλόνια σπιτιών, μεγαλώνοντας αισθητικά τον χώρο . Θα μπορούσε να χρησιμοποιούνταν και σαν επιφάνεια ζωγραφικής η πίνακας σημειώσεων .Λόγο της ιδιότητάς του να σχηματίζει ψευδές είδωλο, ενδέχεται να τον πρόσεχαν ιδιαίτερα, πιστεύοντας ότι φέρνει την τύχη των αντικατοπτρισμένων αντικειμένων
Βιομηχανικός σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυχρονίδου Αικατερίνη,2ο έτος,3ο εξάμηνο
Άσκηση 1
Τραπουλα:
Μέσα σε χαρτονένιο κουτί,ορθογώνιο τετράγωνο σε σχήμα, βρίσκεται αυτό το υλικό που το αποκαλούμε Τραπουλα. Η Τράπουλα είναι κομματάκια χαρτονιού,πάλι ίδιου σχήματος (ορθογώνιο τετράγωνο), τα οποία το κάθε ένα σημαίνει κάτι διαφορετικόκαι είχε το δικό του ρόλο σε ένα παιχνίδι. Στα χαρτόνι αυτά απεικονιζονται κάποιες μικρογραφίες, σύμβολα αλλά και νούμερα. Το αντικείμενο αυτό, το χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να περάσουν όμορφα την ώρα τους, κυρίως με παρέα. Βοηθούσε πολύ στην μνήμη, εγρήγορση και στην στρατηγική αφού σε κάθε παιχνίδι σκέφτεσαι και προσπαθείς να βγεις νικητής.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόκειται για μια μηχανή βασανιστηρίων η οποία χρονολογείται στα τέλη του 16αι μΧ. Βρεθηκε μαζι με αρχαια γυναικολογικα εργαλεία. Χρησιμοποιηθηκε κατά την διάρκεια προηγούμενων πολεμων με σκοπο την εκτελεση πρώιμων πειραμάτων ευγονικής [εξαναγκαστηκες αμβλώσεις και στειρώσεις].
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πολυθρόνα γυναικολογικής εξέτασης "
Παναγιώτα Τζαγκαρακη
Βιομηχανικός σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΧιονίδου Αικατερίνη,2ο έτος,3ο εξάμηνο
Άσκηση 1:
Τσιμπιδάκι μαλλιών
Το αντικείμενο αυτό ήταν ένα εξάρτημα για να συγκρατεί τα μαλλιά μέχρι και μικρά αντικείμενα. Αποτελούνταν από δύο λεπτά μακρόστενα στελέχη με διχαλωτό σώμα όπου εισάγονταν στα μαλλιά με τη διχάλα ανοιχτή και αφού τοποθετούνταν στην επιθυμητή του θέση η διχάλα έκλεινε. Συνήθως ήταν φτιαγμένο από μέταλλο ή πλαστικό. Κυκλοφορούσε σε πολλά χρώματα με διάφορες διακοσμήσεις. Αντίστοιχα, το εργαλείο αυτό μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως εναλλακτικό κλειδί για διάφορες κλειδαριές.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθηγητής:Γεώργιος Λιαμάδης
1η εργασία
Καζαντζή Χριστίνα
2ο εξάμηνο σπουδών, κατεύθυνση Νέων Μέσων 22-10-19
Το αντικείμενο αυτό, διαφανές στην όψη, χρησιμοποιούνταν με μεγάλη συχνότητα κατά την διάρκεια του 20ου-21ου αι. Το όνομα του, από το οποίο δεν γνωρίζουμε την ακριβή πηγή του, ήταν:μπουκάλι (συνηθέστερη ονομασία), μπουκάλα (μεγάλο μπουκάλι), μπουκαλάκι (μικρό μπουκάλι, συνήθως λιγότερο από 1L). Το "μπουκάλι" συνήθιζαν να το γεμίζουν με διάφορα πόσιμα (συνήθως) υγρά, όπως: νερό, χυμό κ.α. Ο σκοπός του "μπουκαλιού" ήταν η φύλαξη, η μεταφορά ή το σερβίρισμα των συγκεκριμένων υγρών. Επιπλέον, το κατασκευαστικό υλικό του "μπουκαλιού" ήταν το "πλαστικό" το οποίο ήταν αρκετά διαδεδομένο υλικό κατά τον 20 και 21 αι. Και αποτελούσε την ονομασία που χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει μια ευρεία ποικιλία συνθετικών ή ήμισυνθετικών οργανικών στερεών υλικών.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΔήμητρα Ματράκα Γ'εξάμηνο
Άσκηση 1: "Φρυγανιέρα"
Αντικείμενο από ανοξείδωτο ατσάλι, το οποίο αποτελείται από σίδηρο με ένα μικρό ποσοστό άνθρακα και νικελίου.
Χρονολογείται στις απαρχές του 21ου αιώνα.
Θεωρείται ως ηλεκτρική συσκευή για το ψήσιμο και το φρυγάνισμα φετών ψωμιού.
Η λειτουργία του εξηγείται με όρους θερμοδυναμικής, ηλεκτρομαγνητικού και κβαντομηχανικής.
Πιθανολογείται ότι στις διμερείς εσοχές του τοποθετούνταν οι φέτες ψωμιού και κατεβάζοντας τον μοχλό του, έκλεινε το ηλεκτρικό κύκλωμα επιτρέποντας τη διέλευση ρεύματος από τα συρμάτινα σπειράματα δίπλα στο ψωμί, με αποτέλεσμα να οδηγεί στην επιθυμητή ηλεκτρική αντίσταση του σύρματος και στην αντίστοιχη παραγωγή θερμότητας.
ΣΚΟΥΠΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σκούπα ήταν ένα ευρύτατης χρήσης εργαλείο καθαρισμού που χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα μέχρι τον 21ο αιώνα. Υπήρχαν διαφόρων ειδών σκούπες και σε διαφορετικά μεγέθη, κατασκευασμένες από ποικίλα υλικά ανάλογα με τη χρήση τους. Τις χρησιμοποιούσαν για την απομάκρυνση σκουπιδιών απο διάφορες επιφάνιες, κυρίως από δάπεδα. Τις πλείστες φορές η σκούπα συνοδευόταν από το φαράσι μέσα στο οποίο έσπρωχναν τα σκουπίδια αφότου πεταχτούν στον κάδο απορριμμάτων.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑΓΚΟΥ
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσκηση: «Το εισιτήριο ΟΑΣΘ»
Φτιαγμένο από χαρτί, χρωματισμένο με συγκεκριμένο και χαρακτηριστικό ροζ χρώμα, το εισιτήριο ΟΑΣΘ ήταν αρκετά λεπτό για να χωρέσει στη σχισμή ενός ειδικού μηχανήματος, το οποίο ήταν τοποθετημένο μέσα σε οχήματα μαζικής μεταφοράς. Ο άνθρωπος του 2019 χρησιμοποιούσε το εισιτήριο ΟΑΣΘ για να μετακινηθεί με το λεωφορείο της εποχής σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης. Σημειωνόταν με μπλέ μελάνι το οποίο επιδείκνυε τον αριθμό του οχήματος, τον αριθμό της γραμμής και την ώρα, χαρακτηριστικά χρήσιμα για την επιβεβαίωση εγκυρότητας της διαδρομής που έκανε ο επιβάτης από τον ελεγκτή, ο οποίος περιστασιακά έμπαινε σε γραμμές για ελέγχους.
Χρύσα Τσικουριδου, Γ' εξαμηνο
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφή1η εργασία
Βασιλική Ανατολού
ΑΕΜ: 3772
«Αναπτήρας»
Πρόκειται για ένα αξεσουάρ που κοσμούσε συνήθως τις αρμαθιές κλειδιών κατά την διάρκεια του 21ου αιώνα. Έχει βρεθεί κατά καιρούς σε διάφορες παραλλαγές, σχήματα, χρώματα και υλικά κατασκευής, γεγονός που αποδεικνύει τη μάλλον εκτεταμένη χρήση του. Αποτελείται συνήθως από ένα πλαστικό η μεταλλικό δοχείο, το οποίο βρεθηκε πολλες φορες να περιέχει ένα εύφλεκτο υγρό ή υγραέριο υπό πίεση. Το Γεγονός αυτο μας υποψιάζει και για μια ενδεχόμενη χρηστική λειτουργία του. Ένα μέσο ανάφλεξης θα μπορούσαμε να υποθέσουμε και ταυτόχρονως διακοσμητικό στοιχείο που συνδέεται άμεσα και με το στυλ του κάθε ανθρώπου της τότε εποχής. Ένα επιπλέον στοιχείο, που αποδεικνύει τη διαδεδομένη χρήση του είναι το γεγονός ότι έχουν βρεθεί πολλές φορητές συσκευές-αξεσουάρ αυτου του είδους με διαφημιστικές επιγραφές. Προκύπτει επομένως, πως αναφερόμαστε σε ένα αρκετά δημοφιλές αντικείμενο του 21ου αιώνα.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιδέρη Αθανασια Γ' εξάμηνο
1η εργασία : Βεντάλια
Πτυσσόμενο αντικείμενο οικιακής χρησης.
Χρησιμοποιουνταν κυρίως για το άναμμα εστιών φωτιάς σε εξωτερικούς χώρους, με σκοπό το μαγείρεμα κρεατος δηλαδη άλλων έμβιων οργανισμών ίσως και ανθρώπων. Η παλινδρομική κινηση του αντικειμένου με το χέρι δημιουργούσε ένα κύμα αέρα με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της εκάστοτε εστίας. Η χρήση γινόταν παραδοσιακά από άνδρες που κατείχαν ηγετικό ρόλο στην ομάδα. Ωστόσο οι γυναίκες χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων πιθανόν να την χρησιμοποίησαν για ανακουφιστούν από την ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες.
Αντικείμενο: Βεντάλια.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακρυγιάννης Κωνσταντίνος Γ εξάμηνο
Εργασία 1η. Θερμόμετρο.
Αντικείμενο Νο 753/8
Χρηστικό εργαλείο μέτρησης της θερμοκρασίας . Χρονολογείται στα τέλη του ιατρικού μεσαίωνα (20ος έως 21ος αιώνας) . Διασώθηκε από κατεδάφιση συγκροτήματος κατοικιών του 19ου αιώνα. Στην στενή του άκρη, περιέχει το ενεργό στοιχείο (υδράργυρος). Το υλικό αυτό με την διαστολή λόγο της θερμότητας, κινείται στον διαβαθμισμένο εσωτερικό σωλήνα δείχνοντας την θερμοκρασία. Πιθανόν να χρησιμοποιούταν για μετρήσεις θερμοκρασίας αντικειμένων, ζώων ή και ανθρώπων. Λειτουργεί μόνο με την άμεση επαφή στο σώμα και η σωστή τιμή επιτυγχάνεται μετά την πάροδο τουλάχιστον δύο (2) λεπτών.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΕργασία 1
Παπαπαναγιώτου Χρήστος
Γ' Εξάμηνο
Η επιστήμη πίσω από το παρόν αντικείμενο χρονολογείται τόσους αιώνες πριν, όσο οι αρχαίοι λαοί της Μεσοποταμίας. Μέσο χημικής αντίδρασης φανερώνεται το ανάλογο αποτέλεσμα πιθανής κύησης. Λόγω της ευκολίας των συλλήψεων που χαρακτήριζαν τους πρώτους αιώνες της χιλιετίας (καθώς και της απουσίας τεχνολογιών όπως τεχνητή μήτρα και κλωνοποίηση) το συγκεκριμένο αντικείμενο καθίστατο αναγκαίο για τις περισσότερες σεξουαλικά ενεργές γυναίκες. Η πρώιμη μορφή του συναντάται στα γυναικολογικά ιατρεία το έτος 1928 και γίνεται προσβάσιμο για οικιακή χρήση από το 1970.
Η επιστήμη πίσω από το παρόν αντικείμενο χρονολογείται τόσους αιώνες πριν, όσο οι αρχαίοι λαοί της Μεσοποταμίας. Μέσο χημικής αντίδρασης φανερώνεται το ανάλογο αποτέλεσμα πιθανής κύησης. Λόγω της ευκολίας των συλλήψεων που χαρακτήριζαν τους πρώτους αιώνες της χιλιετίας (καθώς και της απουσίας τεχνολογιών όπως τεχνητή μήτρα και κλωνοποίηση) το συγκεκριμένο αντικείμενο καθίστατο αναγκαίο για τις περισσότερες σεξουαλικά ενεργές γυναίκες. Η πρώιμη μορφή του συναντάται στα γυναικολογικά ιατρεία το έτος 1928 και γίνεται προσβάσιμο για οικιακή χρήση από το 1970.
Αντικείμενο: Τεστ εγκυμοσύνης
Βιομηχανικός σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσκηση 1
Χρήστος Κύδρος
Πιστόλι/ψεκαστήρας νερού
Ελαφρύ αντικείμενο φτιαγμένο από σκληρό πλαστικό σε σχήμα (Γ). Έχει βρεθεί σε πράσινο και πορτοκαλί χρώμα. Χρονολογείται στις αρχές του 3ου Παγκοσμίου πολέμου (2019 - 2020 μ.Χ.). Χρησιμοποιούνταν κυρίως από απλούς πολίτες για αυτοάμυνα και προστασία της ακίνητης περιουσίας τους.
Βιομηχανικός Σχεδιασμός 1
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαντά Αθανασία Γ' Εξάμηνο
Άσκηση 1η:Ακουστικά
Εύρημα που χρονολογείται το 2019,αποτελείται απο ενα μακρύ πλαστικό υλικό που περικλείει επιμηκή μεταλλικά αντικείμενα που καταλήγουν σε δύο μικρές σφαίρες με οπές που προφανώς εφάρμοζαν στο αυτί.Πιθανώς συνοδευόταν με άλλες συσκευές που παρείχαν πληροφορίες ή μουσική ή για επικοινωνία και ψυχαγωγία.Ήταν εύκολο στη μεταφορά του και στη χρήση αφου μπορούσες να το αποθηκεύσεις οπουδήποτε χωρίς να καταστραφεί λόγου του μεγέθους του και της ελαστικότητας. Οι έρευνες δείχνουν ενα μέσο μαζικής χρήσης για την μεταφορά κυρίως ήχου για προσωπική χρήση.
Το αντικείμενο αυτο χρονολογείται γύρω στον 20ο αιώνα. Κυλινδρικο, αρκετά λεπτό και μακρόστενο στην όψη του καθώς και ανοιχτό καφέ η επιφάνεια του. Όπως το παρατηρούμε διακρίνουμε πως στο εσωτερικό του αντικειμένου αυτού υπάρχει ακόμα ένα αντικείμενο διαφορετικού υλικού όμως το οποίο είναι σκουρόχρωμο και προεξέχει δημιουργώντας μια μυτερη ακρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε βάση την έρευνα το υλικό με το οποίο έχει φτιαχτεί πρέπει να είναι κάποιο είδος ξύλου, δυστυχώς όμως δεν μπορέσαμε να αναγνωρίσουμε το υλικό του εσωτερικού αντικειμένου.
Πιθανόν η χρήση του να ειναι εργαλείο καθημερινής χρήσης ή ακόμα και φονικό αντικείμενο.
Μεραχτσάκη Γεωργία
έτος 2ο Γ'εξαμηνο
Ολγα Σπυριδούλα Παπαδημα
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ανεμιστηρας"
Αυτό το αντικείμενο αποκαλούμενο ως ανεμιστήρας, είναι αγνώστου προελεύσεως
Και η κατασκευή του αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του 32ου αι.
Ήταν όπλο μαζικής καταστροφής το οποίο παρήγαγε υπερβολική ποσότητα αέρα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Η τελευταία καταγεγραμμένη φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο και αφάνισε περίπου 3/4 του πλανήτη δημιουργώντας ανεμοστροβιλο κατηγορίας 8.
Η κατασκευή του ανεμιστήρα απαγορευτικε επισήμως το 2566.
Αντρέου Γιώργος
ΑπάντησηΔιαγραφή"Μανταλάκι"
Από τότε που ανακαλύφτηκε αυτό το αντικείμενο δημιούργησε ποικίλους συλλογισμούς από διάφορους μελετητές για την προέλευση του και για το πώς χρησιμοποιόταν. Ακόμα και από το υλικό φαίνεται για πολύ παλαιό αντικείμενο, που πλέον ελάχιστα αντικείμενα κατασκευάζονται από ξύλο. Είναι συνδεδεμένο με ένα ελατήριο ουτος ώστε όταν το πιέζεις με τα δάκτυλά σου αυτό να επανέρχεται πίσω από μόνο του. Η μόνη δοκιμή που έβγαλε ένα αναλόγως λειτουργικό αποτέλεσμα είναι να κρατάει είται φυλλάδια, είται σακούλια είται ακόμα και ρούχα. Το γεγονός ότι τα ρούχα σήμερα πλένονται και στεγνόνουν αυτόματα από τη ντουλάπα δεν σημαίνει ότι γινόταν από πάντα, οπόταν πιθανόν τότε να ήταν χρήσιμα και για ρούχα. Δεν έχει ανακαλυφτεί ακόμα η ακριβής χρήση του, αλλά σήμερα πρόκειται για αντικείμενο τεράστιας αξίας και αυτό είναι που ώθησε τόσο κόσμο να μην ξέρει από ποιο μουσείο να πρωτοπάει να για να το δεί.
Καρακόλης Νίκος
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ομπρέλα"
Το αντικείμενο που βρέθηκε, χρονολογείται περίπου το 2019 και συνίσταται από έναν ευθύγραμμο μεταλλικό άξονα πάνω στην άκρη του οποίου έχουν εγκατασταθεί ακτίνες που στηρίζουν ένα ύφασμα.Με το άνοιγμα του αντικειμένου, κάνοντας μια απλή κίνηση, γίνεται πλήρης έκταση του υφάσματος, ενώ μετά τη χρήση του το επαναφέρεις, πάλι με μια απλή κίνηση στην αρχική του κατάσταση γιατί αλλιώς πιάνει πολύ χώρο.Ίσως, να χρησιμοποιούνταν ως ασπίδα για τα διάφορα καιρικά φαινόμενα όπως βροχή αλλά και ως μέσο προστασίας από τις ακτίνες του ήλιου.