Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

7ο μάθημα | ιταλικό design


1ο μέρος:

Προβολή του ντοκιμαντέρ για την ιστορία και το σχεδιασμό της Vespa (Piaggio)
Συζήτηση - σχολιασμός με αφορμή το ντοκιμαντέρ. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν τα εξής:
- κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές συνθήκες που οδήγησαν στη γέννηση της Vespa
- στοιχεία τεχνολογικής και τυπολογικής καινοτομίας του αντικειμένου
- η έννοια του φύλου στο βιομηχανικό προϊόν

2ο μέρος:

Μέσα από πολυάριριθμα παραδείγματα χαρακτηριστικών αντικειμένων και σχεδιαστών, παρουσιάστηκαν οι τάσεις και τα ρεύματα στο ιταλικό design από το 60 μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων εξετάστηκαν:
- το ιταλικό κίνημα του anti-design
- radical design
- studio Alchimia (Alessandro Mendini)
- studio 65
- το κίνημα Memphis (Ettore Sottsass)
- η ανάδυση του μεταμοντέρνου κινήματος στην αρχιτεκτονική και το design



Ακομη, μελετήθηκε ο πολυσύμαντος ρόλος των σχεδιαστικών οίκων της Ιταλίας στην παγκόσμια σχεδιαστική σκηνή, από τη γέννηση και την περίοδο της ακμής τους μέχρι την πρόσφατη σταδιακή τους αποκαθήλωση. Μελέτες περιπτωσης:
- Italdesign Giugiaro
- Bertone
- Pininfarina

__________________________

διαβάστε για:

- τα 5 αντικείμενα που καθόρισαν το κίνημα radical design εδώ
- την παρακαταθήκη του radical design που συνεχίζει ως critical design, στο κείμενο της Paola Antonelli "States of Design 04: Critical Design" εδώ
- για την τρέχουσα έκθεση "Storie: il Design Italiano" στην Triennale του Μιλάνο εδώ
- για την έκθεση "SuperDesign" με αντικείμενα του ιταλικού radical design στη γκαλερί R & company της Νέας Υόρκης εδώ

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

6o μάθημα | Dieter Rams



Dieter Rams - Μια εμβληματική μορφή του γερμανικού design

- Προβολή του ντοκυμαντέρ "Who is Mr. Braun?"
- Συζήτηση - Παρατηρήσεις
- Παρουσίαση των 10 αρχών του καλού design κατά τον Dieter Rams
- Η επιρροή του Dieter Rams στη δουλειά του Jonathan Ive

___________________________________

Οι 10 αρχές του καλού design κατά τον Dieter Rams εδώ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Δύο διαλέξεις του Juhani Pallasmaa

Θέμα: Δυο διαλέξεις του Juhani Pallasmaa_21 & 22 Νοεμβρίου 2018


Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, στις 19:00, ο Juhani Pallasmaa θα δώσει διάλεξη στην αίθουσα Μωρίς Σαλτιελ Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τίτλο:

Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ: Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Δείτε εδώ το περιεχόμενο της διάλεξης και πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση:


____________________________________________________


Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, στις 19:00, ο Juhani Pallasmaa θα δώσει διάλεξη στο αμφιθέατρο Π. Παναγιωτόπουλος της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, με τίτλο:

TWELVE THEMES IN MY DESIGN WORK
-  interplay of thought and form


"Θεράπευσα την αρχιτεκτονική για πενήντα χρόνια (1962-2012), εργάστηκα στον αστικό και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στον σχεδιασμό εκθέσεων και προϊόντων, καθώς και στη γραφιστική. Συνεργάστηκα με πολυάριθμους καλλιτέχνες. Καλύπτω μια κλίμακα σχεδιασμού από ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο Ελσίνκι μέχρι το αναμνηστικό χρυσό μετάλλιο για τον ύμνο της Φινλάντια του Γιαν Σιμπέλιους και προωθητικό υλικό για το νέο άρωμα που δημιούργησε πρόσφατα μια διεθνής εταιρεία αρωμάτων. Από τη δεκαετία του 1970, άρχισε να με απασχολεί όλο και εντονότερα το γράψιμο κι έτσι, μόλις ολοκλήρωσα τον κύκλο της δουλειάς μου ως σχεδιαστή, αφοσιώθηκα πλήρως στη συγγραφή και στις διαλέξεις. Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί πάνω από 60 βιβλία μου και πάνω από 400 άρθρα μου σε τριάντα γλώσσες. Γράφω ωστόσο με τον ίδιο τρόπο που έκανα τα σκίτσα μου για το σχεδιαστικό μου έργο, αυθόρμητα και συνειρμικά, χωρίς δηλαδή να δομώ εκ των προτέρων τις σκέψεις μου. Η γραφή είναι για μένα μια διαδικασία εξερεύνησης, όπως ακριβώς και το ελεύθερο σκίτσο του προσχεδίου στην αρχιτεκτονική: Δεν ξέρεις εκ των προτέρων πού θα σε βγάλει. Θεμέλιο της μεθόδου μου είναι να αφουγκράζομαι τους ίδιους τους τρόπους με τους οποίους σκέφτομαι και εργάζομαι και να συντονίζομαι μαζί τους και το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα αναπάντεχο δώρο, αλλά και έκφραση της συνειδητής μου πρόθεσης. Με άλλα λόγια, ο σχεδιασμός απλώς έδωσε τη θέση του στη συγγραφή ως νοητική διεργασία, αφού και στις δύο περιπτώσεις νιώθω ότι ασκώ αρχιτεκτονικό έργο, αρχιτεκτονική των λέξεων και των μορφών αντίστοιχα. Όπως είπε ο Βιτγκενστάιν: “Η φιλοσοφία και αρχιτεκτονική μοιάζουν: Και οι δυο μας εμπλέκουν στην επεξεργασία του ίδιου μας του εαυτού.”

Νωρίς συνειδητοποίησα ότι στο σχεδιαστικό μου έργο επανέρχομαι κάθε τόσο σε ορισμένα μοτίβα και θέματα, συνδυάζοντας και παραλλάσσοντάς τα. Δεν πρόκειται τόσο για μορφολογικές κατευθύνσεις, όσο για προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις, συχνά από την πρώιμη παιδική μου ηλικία. Για τη διάλεξή μου επέλεξα δώδεκα θεματικούς άξονες:
τη [συνεχόμενη] γραμμή, την οπή, τον κύκλο, την αψίδα  /
την άρθρωση, την αφή, την ύλη-χρώμα /
το φως, το τοπίο, το κλιμακοστάσιο, τον κίονα /
τον χρόνο

Τα ονόματα θα μπορούσαν να είναι και διαφορετικά, το θέμα όμως είναι ότι δεν πρόκειται για αισθητικά μοτίβα ή προκαταλήψεις σχετικά με την ορολογία, αλλά για εμπειρικές και υπαρξιακές κατηγορίες της μνήμης.
Εξάλλου, τα σχέδιά μου έχουν θέμα τον κόσμο, τα απέραντα μυστήρια και τα μυστικά του."

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή

O Juhani Pallasmaa έχει γράψει πάνω από 60 βιβλία μέσα από τό πολυαισθητηριακό και υπαρξιακό βίωμα της τέχνης και της αρχιτεκτονικής. Διετέλεσε πρύτανης του Ινστιτούτου Design στο Ελσίνκι, καθηγητής και κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ελσίνκι (νυν Πανεπιστήμιο του Aalto) και διευθυντής του Μουσείου Φινλανδικής Αρχιτεκτονικής στην ίδια πόλη. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και προσέφερε μαθήματα, διαλέξεις και εργαστήρια σε πολυάριθμα πανεπιστήμια σε Ευρωπη, Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, Αφρική, Ασία και Αυστραλία. Έχει βραβευθεί και τιμηθεί τόσο για το συγγραφικό όσο και για το αρχιτεκτονικό του έργο στη Φινλανδία και το εξωτερικό. Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Pritzker από το 2008 ως το 2014  και αναγορεύθηκε πέντε φορές επίτιμος διδάκτωρ στην πολεοδομία, την αρχιτεκτονική, τις τέχνες και την τεχνολογία.

Η διάλεξη θα γίνει στ' αγγλικά.


Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

5ο μάθημα | ανάλυση 4 σχεδιαστικών projects























 Παρουσίαση τεσσάρων ενδεικτικών σχεδιαστικών projects με ανάλυση της διαδικασίας σχεδιασμού: συνθετικές αρχές, λειτουργικοί και εργονομικοί παράγοντες, επιλογή υλικών, μέθοδοι κατασκευής.

1. Σχεδιασμός του εξωτερικού κελύφους της φοιτητικής Formula ART (Aristotle Racing Team) από φοιτητές του εργαστηρίου του μαθήματος, το έτος 2010-11. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

2. Σχεδιασμός Αυτόματης Μονοκέφαλης Κεντητικής Μηχανής για λογαριασμό της Husqvarna VIKING ( υπεύθυνος design: Γ.Λιαμάδης σε συνεργασία με την Compucon S.A.)

3. Σχεδιασμός εξοπλισμού μεταφερόμενης αίθουσας πειραμάτων και επιδείξων για το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ από το διδάσκοντα Γ.Λιαμάδη. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

4. Σχεδιασμός πρωτοτύπου αυτοκινήτου Aletis στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλιας Konver. Σύμπραξη Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), TWT GmbH, Pininfarina Spa (υπεύθυνος design: Γ.Λιαμάδης)

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

4ο μάθημα | Objectified



1o μέρος:
- Προβολή του ντοκυμαντέρ: "Objectified"



2ο μέρος:
Συζήτηση. Σχολιάστηκαν ζητήματα όπως:

  • ιδεολογία και εκδημοκρατισμός του design (democratization of design)
  • ο ρόλος του designer ως διαμορφωτή κουλτούρας (the designer as culture generator)
  • συναισθηματικός σχεδιασμός (emotional design)
  • βιώσιμος / οικολογικός σχεδιασμός (sustainable design)
  • η λειτουργία (ρόλος) του εννοιολογικού σχεδιασμού (conceptual design)
  • εθνική ταυτότητα και πολιτισμική λειτουργία του αντικειμένου (national identity and cultural context in design)