Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

πρόγραμμα εξετάσεων

Οι παρουσιάσεις στο πλαίσιο των εξετάσεων για το Βιομηχανικό Σχεδιασμό 1 θα γίνουν σε δύο ημέρες (αντί της μιας αναγραφόμενης στο πρόγραμμα)

ΔΕΥΤΕΡΑ 4/2, 15:00-19:00 (για τα επίθετα που αρχίζουν από Α έως και Κ)
ΤΡΙΤΗ 5/2, 15:00-19:00 (για τα επίθετα που αρχίζουν από Λ έως και Ω)

Η ώρα προσέλευσης είναι στις 15:00 ακριβώς (και όχι οποιαδήποτε ώρα μεταξύ 15:00 και 19:00)

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

13ο μάθημα | Mon Oncle

Προβολή της ταινίας του Jacques Tati "Mon Oncle" ("O Θείος μου").



Μέσα από την ιστορία της σχέσης ενός μικρού αγοριού με το θείο του, ο Tati παρουσιάζει το παλιό και το νέο Παρίσι, σε μια δεικτική σάτυρα του μοντερνισμού, όπως αυτός εκφράζεται στην αρχιτεκτονική, τα βιομηχανικά αντικείμενα και το σύστημα αξιών της μπουρζουαζίας.

Aκολούθησε σύντομη συζήτηση-σχολιασμός της ταινίας, με έμφαση στα σημεία που άπτονται του μαθήματος. Μεταξύ άλλων τέθηκαν τα εξής:
-  αρχιτεκτονική και design στις ταινίες του Jacques Tati
-  κριτική του μοντερνισμού στον κινηματογράφο του Tati
-  μουσική, φως και χρώμα στο λεξιλόγιο του σκηνοθέτη
-  ο λειτουργικός, κοινωνικός και σημειολογικός ρόλος των αντικειμένων στην ταινία "Mon Oncle"

ηλεκτρονική αξιολόγηση μαθήματος

Σας ανακοινώνω ότι σύμφωνα με τη Γραμματεία, το σύστημα για την ηλεκτρονική αξιολόγηση του μαθήματος είναι ανοικτό από τη Δευτέρα 21 Ιανουρίου μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2019. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του συνδέσμου qa.auth.gr με τα στοιχεία του ιδρυματικού σας λογαριασμού (e-mail).

Η ηλεκτρονική αξιολόγηση των μαθημάτων από τους φοιτητές είναι μία διαδικασία που βοηθά στη βελτίωση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών διαδικασιών. Είναι σύντομη και απλή αφού στην πλειόνοτητά της αφορά τυποποιημένες ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και προαιρετικά γραπτά σχόλια στο τέλος. Ο θεσμός της ηλεκτρονικής αξιολόγησης έχει συμβάλλει ιδιαιτέρως εποικοδομητικά στο μάθημα του Βιομηχανικού Σχεδιασμού: οι θετικές αξιολογήσεις των προηγούμενων ετών αποτέλεσαν ισχυρό επιχείρημα και κίνητρο για την έμπρακτη στήριξη των Πρυτανικών Αρχών το διάστημα 2010-14 στη δημιουργία των υποδομών του χώρου διεξαγωγής του μαθήματος.

Για τους λόγους αυτούς, θα συνιστούσα να διαθέσετε λίγο χρόνο για την αξιολόγηση του μαθήματος. 

_______________

οδηγίες:  Οι φοιτητές/τριες με την είσοδό τους στο Σύστημα (qa.auth.gr) μεταφέρονται στην προσωπική τους σελίδα όπου εμφανίζονται τα ερωτηματολόγια των μαθημάτων του τρέχοντος εξαμήνου στα οποία είναι εγγεγραμμένοι.

ΣημείωσηΗ ΜΟ.ΔΙ.Π. βεβαιώνει ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία των φοιτητών και φοιτητριών που θα συμμετάσχουν στην αξιολόγηση. Κανένας διδάσκοντας ή οποιοσδήποτε άλλος υπηρεσιακός παράγοντας τόσο του Τμήματος / Σχόλης όσο και του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να μάθει τι έχει απαντήσει κάθε φοιτητής ή φοιτήτρια αλλά ούτε ποιοι φοιτητές/τριες συμμετείχαν στις αξιολογήσεις των μαθημάτων. Οι διδάσκοντες λαμβάνουν ενημέρωση μόνο για τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των αξιολογήσεων και δεν έχουν πρόσβαση στα πρωτογενή δεδομένα.

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

12o μάθημα | σχεδιάζοντας για τις αισθήσεις

Porky Hefer, human nests from "Heart of Lightness", now on display in R&Company, NY





























"ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ:
υλικότητα και αισθητηριακή αντίληψη των αντικειμένων"

Η καθολική ηγεμονία της όρασης που ξεκινά από την οφθαλμοκεντρική αντίληψη της γνώσης και της αλήθειας στην Αρχαία Ελλάδα και κορυφώνεται στη σύγχρονη δυτική κοινωνία του θεάματος, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ανισότιμη συμβολή των αισθήσεων στην αντίληψη των πραγμάτων γύρω μας.

Το σύγχρονο τεχνοκρατούμενο αστικό περιβάλλον, εκμηδενίζει τις ευκαιρίες απρόσκοπτης λειτουργίας των άλλων αισθητηρίων, σε σημείο πλέον η σχετική συμβολή της αφής στα βιώματά μας να έχει κατέλθει στο 1,5%, της γεύσης στο 1%, της όσφρησης στο 3,5% και της ακοής στο 11% έναντι του 83% της όρασης.

Μέσα από τη φαινομενολογική προσέγγιση παραδειγμάτων από το χώρο της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού αντικειμένου, η διάλεξη επιχειρεί να καταδείξει τη σπουδαιότητα όλων των αισθήσεων στην πρόσληψη του σχεδιασμένου περιβάλλοντος, για να καταλήξει στη διατύπωση της ανάγκης να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο των αισθήσεων στον τρόπο που σχεδιάζουμε και αντιλαμβανόμαστε το χώρο και τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν.

Ακόμη κι αν η όραση κυριαρχεί, η αρχιτεκτονική των αντικειμένων οφείλει να διακρίνεται όχι από μιαν απλά οπτική, αλλά μια αντιληπτική οργάνωση. Η βαθύτερη επιθυμία της φύσης μας να αντιλαμβανόμαστε και να βιώνουμε τα αντικείμενα μέσα από όλες μας τις αισθήσεις, υπαγορεύει στο σχεδιαστή να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη αυτή ισορροπία, δίνοντας προσοχή στην ποσότητα και ποιότητα των υφών, των ήχων και των οσμών στα αντικείμενα που δημιουργεί.








































Η παρουσίαση βασίζεται στην ομότιτλη διάλεξη του διδάσκοντα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (2008) και στην εισήγηση "Η Σημειωτική των Αισθήσεων στο σχεδιασμό των αντικειμένων καθημερινής χρήσης" στο ΧΙ Διεθνές Συνέδριο Σημειωτικής "Η Φούγκα των Πέντε Αισθήσεων: Η Σημειωτική της Σύγχρονης Αισθητητριακής Συνθήκης" (2016)

Βιβλιογραφία / Αρθρογραφία

  • Λιαμάδης Γ., “Σχεδιάζοντας για τις Αισθήσεις: υλικότητα και αισθητηριακή αντίληψη των αντικειμένων”, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, (στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος “Έρευνα, Λόγος και Τέχνη”), Απρίλιος 2008
  • Λιαμάδης Γ., "Η Σημειωτική των Αισθήσεων στο σχεδιασμό αντικειμένων καθημερινής χρήσης", ΧΙ International Conference on Semiotics “The Fugue of the Five Senses: Semiotics of the Shifting Sensorium”, organized by the Hellenic Semiotic Societyand the School of Journalism & Mass Communications of Aristotle University of Thessaloniki, Thessaloniki Concert Hall Conference Center, Thessaloniki, Greece, 14-16 Οκτωβρίου 2016

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

11ο μάθημα | προγραμματισμένη αχρήστευση



Προγραμματισμένη αχρήστευση - Βιώσιμος σχεδιασμός

α' μέρος: 
Προβολή της ταινίας ντοκυμαντέρ "The Light Bulb Conspiracy" με θέμα τη στρατηγική της προγραμματισμένης αχρήστευσης (planned obsolecence) καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν σε επίπεδο καταναλωτή και περιβάλλοντος.

 Εισαγωγή στις ένοιες της:
-  ποιοτικής αχρήστευσης
-  λειτουργικής αχρήστευσης
-  αισθητικής αχρήστευσης

Σχολιασμός / Συζήτηση



β' μέρος: 
Προβολή του ντοκιμαντέρ "Story of Stuff"

Σχολιασμός / Συζήτηση

_________________________________

Για την προγραμματισμένη αχρήστευση διαβάστε την αντίστοιχη ενότητα στις σελίδες 72-80 του βιβλίου "Πολιτισμός της Αυτοκίνησης: Design & Styling" [το απόσπασμα αυτό του βιβλίου έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό 4τροχοί (τεύχος Αυγούστου 2016)]

Ακόμη, για τις ιδεολογικές διαφορές στην προσέγγιση του σχεδιασμού και της προγραμματισμένης αχρήστευσης διαβάστε το κείμενο "Το Υποκειμενικό Τείχος των Αντικειμένων" στο blog antikeimena

Για την ιστοσελίδα της οργάνωσης Story of Stuff, με πλήρη πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το υπόλοιπο υλικό της, μεταβείτε στο σύνδεσμο www.storyofstuff.org