Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

4o Μάθημα - αντικείμενα



















1ο μέρος:
- Συζήτηση - σχολιασμός αντικειμένων

2ο μέρος:
- εκφώνηση 1ης άσκησης εξαμήνου


 ΑΣΚΗΣΗ για την επόμενη φορά (coursework for next time):

Με βάση ένα χρηστικό αντικείμενο του παρόντος που θα επιλέξετε κάντε την παράκατω άσκηση. Φανταστείτε πως είστε ένας μουσειολόγος του μέλλοντος, σε έναν τόπο, χρόνο και πολιτισμό τελείως διαφορετικό από τον δικό μας (π.χ. το 2200). Γράψτε ένα σύντομο κείμενο (50-70 λέξεις) που θα λειτουργούσε ως λεζάντα, προκειμένου να εκθέσετε το αντικείμενο αυτό στο μελλοντικό σας μουσείο. Περιγράψτε σύντομα και περιεκτικά το αντικείμενο, τη λειτουργία και -κυρίως- τη θέση του σε έναν μακρινό πολιτισμό του παρελθόντος σαν αυτόν της Ευρώπης του 2013...
Αποκοπείτε από το σημερινό πολιτισμικό πλαίσιο και προσπαθήστε να μεταφερθείτε στο μακρινό μέλλον. Μη θεωρείτε δεδομένο ό,τι ισχύει σήμερα σε επίπεδο κουλτούρας, συνηθειών, δραστηριοτήτων και τρόπου σκέψης των ανθρώπων.  

Θυμηθείτε: μην περιγράψετε το μελλοντικό κόσμο στον οποίο ζείτε. Απευθύνεστε σε ανθρώπους που ήδη ζουν στον ίδιο μελλοντικό κόσμο. Θεωρείστε δεδομένο τον κόσμο αυτό και περιγράψτε τη θέση του αντικειμένου-εκθέματος στο μακρινό παρελθόν του 2013! Ένα παρελθόν που δε γνωρίζουν οι επισκέπτες του μουσείου σας!

Αναρτήστε το κείμενό σας στα σχόλια (comments) αναφέροντας το αντικείμενο διερεύνησης και το όνομά σας. Προσκομίστε το κείμενο μαζί με το αντι-κείμενο (ή μια φωτογραφία του) στο επόμενο μάθημα.


35 σχόλια:

  1. TUPPER , Μέσω αποθήκευσης τροφίμων.
    (Πρώιμη τεχνολογική εποχή , 21ος αιώνας , πλαστικό)

    Τα "Tupper" χρησιμοποιούνταν από τον άνθρωπο του 21ου αιώνα ως δοχεία αποθήκευσης τροφίμων και βρώσιμων προϊόντων.
    Χρησίμευαν στην αποθήκευση αυτών των προϊόντων ώστε να διατηρούνται σε μεγάλο βάθος χρόνου, καθώς μπορούσαν να τοποθετηθούν-λόγο του υλικού από το οποίο ήταν φτιαγμένα-στον καταψύκτη* ένα μέσο διατήρησης το οποίο χρησιμοποιούσαν οι λαοί ανά τον κόσμο τότε, σε αντίθεση με τους προηγούμενους αιώνες όπου χρησιμοποιούσαν μεθόδους αποξήρανσης και πάστωσης των βρώσιμων αγαθών.
    Ειρήνη Βλάχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλειδί,(καθαρεύουσα-κλείς)

    Το κλειδί ήταν ένα όργανο κατασκευασμένο από ορείχαλκο,σίδερο ή από κάποιο άλλο σκληρό υλικό με αντοχή και ελάχιστο βάρος και το σχήμα του διέφερε ανά την χρησιμότητα του. Το χρησιμοποιούσαν για να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν αντίστοιχα ανοίγοντας ή κλείνοντας την πόρτα. Η πόρτα ,αντικείμενο παρόμοιο με το σημερινό, ποικιλομορφούσε σε σχήμα και σε υλικό και έφερε μέσα της την κλειδαρότρυπα ,κατασκεύασμα υποδοχής του κλειδιού. Φημολογείτε ότι είχε και άλλες χρησιμότητες, μια από αυτές η χάραξη πάνω σε διάφορες επιφάνειες.
    Αμπεριάδης Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΑΧΑΙΡΙ: Εργαλείο με κοφτερή λεπίδα και λαβή.
    (Μεταμοντέρνα και σύγχρονη εποχή).

    Ατσάλινο εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε και σαν πολεμικό όπλο, από την παλαιολιθική εποχή. Μεταγενέστερα εξελίχθηκε σε χρηστικό αντικείμενο σχεδιασμένο για τον τεμαχισμό τροφίμων. Χρησιμοποιήθηκε ευρύτερα με την μαζική παραγωγή του.Απαραίτητο περιουσιακό στοιχείο που πρόσθετε κοινωνική αξία στην οικογένεια που το κατείχε, καθώς η χειρολαβή του ήταν εξαιρετικά διακοσμημένη και σκαλισμένη με το οικόσημο του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Ανάλογα με την χρήση τους τα μαχαίρια ονομάστηκαν μαχαίρια φαγητού, ψωμομάχαιρα, κρεατομάχαιρα, σουγιάδες, νυστέρια κ.ά.
    Βουτυρή-Τσουματίδου Στέλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Σταχτοδοχείο
    Γυάλινο σκέυος υποδοχής υπολειμμάτων από την καύση
    θρυμματισμένων φύλλων καπνού, τα οποία βρέθηκαν συσκευασμένα σε
    χάρτινα ραβδία εγγύς του δοχείου. Επιθηλιακά κύτταρα του στομάτικού βλεννογόνου
    στην επιφάνεια των ραβδίων υπόδηλώνουν τη χρήση του καπνού: με την αργή κάυση του εισπνέονταν από το υποκείμενο, για λόγους που ακόμη διερευνούνται. Τα εντυπώματα στο χείλος λειτουργούσαν ως στηρίγματα του ραβδίου κατα τη διάρκεια της καύσης και στο εσωτερικό του δοχείου απορρίπτονταν τα παράγωγα της διαδικασίας.
    Ελευθερία Τόλιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποδηλατο
    Μεσο μεταφορας κατασκευασμενο απο διαφορες μορφες μεταλλου(σκελετος)και καουτσουκ για τα λαστιχα της ροδας.Ήταν παλιο μεσο μεταφορας το οποιο μετακινουνταν με την μυικη ανθρωπινη δυναμη .Επιπροσθετα τονιζεται και ως μεσο εκγυμνασης του αναβατη εξωτερικα αλλα και εσωτερικα.Πιο συγκεκριμενα η κινησα του ποδιου ηταν σχετικη με την κυκλικη εμπροσθια τροχια .Ποικιλες χρησεις του αντικειμενου μεταβλητες σε σχεδιασμο αναλογα με τις αναγκες χρησης(απο καθημερινη χρηση εως ολυμπιακο αθλημα).
    Τζορτζινα Κακοσιμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης 2213 μ.Χ:

    Βελόνι (ονομασία αντικειμένου αντί εικόνας):
    Μεταλλικό αντικείμενο για τη συνένωση υφασμάτων με σκοπό την κατασκευή ενδυμάτων και όχι μόνο. Από τη μικρή οπή στη μια του άκρη περνούσε η κλωστή ενώ η άλλη μυτερή άκρη τρυπούσε το ύφασμα επιτρέποντας στην κλωστή να περάσει μέσα από αυτό και με διαδοχικές κινήσεις από τη μία προς την άλλη μεριά να συνδέσει δύο διαφορετικά κομμάτια. Ανάλογα με το πάχος του υφάσματος διαφοροποιούταν και το μέγεθός του. Σε διασωθείσες πηγές αναφέρεται ως «βελόνι».

    Ελλάδα Αχεριώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλαμάκι
    Λεπτός, πλαστικός σωλήνας, καλαμένιος στην αρχαιότητα και στην πορεία πλαστικός έκανε την κατανάλωση ενός ποτού πιο εύκολη και διασκεδαστική, προστατεύοντας ταυτόχρονα από μικροοργανισμούς του στομίου του μπουκαλιού. Το σχήμα του ήταν από απλό ως σπειροειδές και συχνά διέθετε μυτερή άκρη για να τρυπά τη συσκευασία του ποτού που συνόδευε. Ήταν ένα ευκολόχρηστο καθημερινό αντικείμενο, διαδεδομένο στις καταναλωτικές κοινωνίες του 21ο αι., όπου πλήθος τροφίμων πωλούνταν συσκευασμένες.

    Ελένη Σαμαντζοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κινητό
    Το πιο διαδεδομένο μέσο επικοινωνίας του 21ου αιώνα. Φορητή συσκευή που λειτουργούσε με ηλεκτρικό ρεύμα συσορευμένο σε επαναφορτιζόμενη μπαταρία στο εσωτερικό της . Χειροκίνητη λειτουργία για πληκτρολόγιση του κωδικού (αριθμού) που αντιστοιχούσε στην συσκευή που καλούσανε. Η επικοινωνία γινόταν με εφαρμογή στο αυτί και η φωνή περνούσε μέσω μικροφώνου το οποίο βρήσκετε εσωτερικά στην συσκευή. Ποικιλομορφεί σε σχεδιασμό ανάλογα με την χρονολογία και την χρήση του.

    Νικος Τσικουρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαρτί
    Υλικό το οποίο χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι κυρίως για την τύπωση κειμένων και εικόνων, αλλά και για την δημιουργία χειρόγραφων κειμένων. Το χαρτί εφευρέθηκε γύρω στο 105 μ.Χ. από τους Κινέζους , προέκυψε από την πολτοποίηση διαφόρων υλικών αποτελούμενων από φυτικές ίνες. Υπήρχαν πάρα πολλά και διαφορετικά είδη χαρτιών καθώς και πολλές διαφορετικές ποιότητες, για διαφορετικές χρήσεις. Στην τότε εποχή συναντάμε χαρτιά για γραφή εκτύπωση καθώς και σχέδιο. Τέλος το χαρτί ήταν πολύ συνηθισμένο υλικό για την κατασκευή συσκευασιών. Ήταν από τα υλικά με την μαζικότερη παραγωγή καθώς και κατανάλωση τον 21ο αιώνα.
    Καραβασίλης Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρολό Χαρτί Υγείας
    Το 1857, ο Joseph Gayetty είχε την επαναστατική ιδέα να κατασκευάσει και να λανσάρει στην αγορά ένα απαλό απορροφητικό χαρτί τυλιγμένο σε ρολό για την προσωπική υγιεινή του ανθρώπου. Συνήθως σχεδιαζόταν με πολλαπλές στρώσεις χαρτιού και ανά τακτά διαστήματα χαραγμένο σε οριζόντια γραμμή για να μπορεί να κοπεί σε οποιοδήποτε πιθανό σημείο. Τον 21ο αιώνα οι κατασκευαστικές εταιρείες ήταν εκατοντάδες και υπήρχε πληθώρα από αυτό στην αγορά σε διάφορους χρωματισμούς και τυπωμένα σχέδια.

    Θανάσης Τριανταφυλλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "κουτάλι"
    υλικο: ατσάλι
    βαρος: 33gr
    ημερομηνια κατασκευης: α' μισό του 21ου αι.μ.Χ
    Εικάζεται πως χρησιμοποιούνταν για την προσκομιση των εδωδών στη στοματική κοιλότητα, όταν ακόμα η πρόσληψη των απαραίτητων βιταμηνων, ιχνοστοιχείων και λοιπών θρεπτικών ουσιων, που σημερα προσλαμβάνουμε ενδοφλέβια, εκτελούνταν και μεσω ,στερεής μορφής, μιγματων.
    Η χρηση του δεν περιοριζόταν στη βαθια, εξέχουσα κεφαλή του, όπου τοποθετούνταν η τροφή, αλλα και το υπολοιπο μερος λειτουργουσε ως λαβη, εξου και η μερικη κλιση του μακροστενου σκέλους.
    Ο εργονομικός σχεδιασμός του, επέτρεπε τη χρήση σε υγρής μορφής εδωδιμα μίγματα και το υλικο κατασκευής του επιδεχονταν χρησης σε ακραιας θερμοκρασίας βρωσιμα προϊόντα.

    Χαριζάνη Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  12. Γυαλιά οράσεως
    Υλικό: Πλαστικό, Γυαλί, μέταλλο
    Διαστάσεις: 14.00cm x 14.00cm x 4.00cm
    Προέλευση: Ιταλία
    Χρονολογία: 2012
    Χρησιμοποιήθηκαν έτσι ώστε να βοηθήσουν σε διάφορες παθήσεις των οφθαλμών και πρωτοεμφανίστηκαν τον 14ο αιώνα. Αποτελούνται από δύο κομμάτια γυαλιών, ένα για το κάθε μάτι, ειδικά κατασκευασμένα για να επιλύουν συγκεκριμένα προβλήματα όρασης. Τα κομμάτια αυτά τα συγκρατεί ένας σκελετός συνήθως μεταλλικός ή πλαστικός τον οποίο στήριζαν στην περιοχή της μύτης και των αυτιών. Ο ρόλος των γυαλιών δεν ήταν μόνο ιατρικός αλλά αποτελούσε και ένα αξεσουάρ που άλλαζε σύμφωνα με την μόδα και την εποχή.

    Ανδρικοπούλου Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρολόι
    Χρονολογείται κοντά στην αρχή της χιλιετίας μας. Είναι ένας μηχανισμός καταγραφής του χρόνου. Ασυνήθιστο ακόμη και για την εποχή του διότι τα ευρείας χρήσης ήταν είτε μηχανικά που καταδείκνυαν τον χρόνο με περιστροφή λεπτών βελονών είτε ψηφιακά. Στο συγκεκριμένο περιστρέφονται οι πλευρές που το αποτελούν και ορίζεται ο χρόνος από ένα σταθερό σημείο, λειτουργούσε με συσσωρευμένη ενέργεια σε μεταλλικούς κυλίνδρους που ονομάζονταν μπαταρίες. Ακόμη παλιότερα ο χρόνος καθοριζόταν σύμφωνα με τις σκιές από το φως του ήλιου.
    ΖΩΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. A needle for hand sewing – long, slender object with a hole, called the eye for looping thread and ended with a sharp tip. Needles were made of high carbon steel wire. This tool were kept in an special etui to avoid losing them.
    With the needle people learned to sew clothes and lots of other things like curtains, tablecloths, napkins and ect.
    Needles were used mostly by women. Over the centuries invented a thousands of different stitches and patterns.
    Anna Terefenko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Button - small element used to fastener clothing such as jackets or pants. Mostly circular made of plastic, metal or other materials.Attached to a single piece of fabric allows to connect it with another piece by moving through a hole in the fabric or loop. Buttons started to sew clother in the 13 century. An alternative to the buttons were snaps and clips.
    Agnieszka Nowak

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελβετικός Σουγιάς.
    Μεταλική μπάρα με αναδιπλώμενα εκ του εσωτερικού, σιδερένια, άγνωστης χρήσης, αντικειμενα. Η λαβή του μαρτυρά πως χρησιμοποιούνταν στην παλάμη του χεριού.Οι μεταλικές προεκτάσεις στο εσωτερικοό του πιθανολογείται πως λειτουργούσαν ως κλειδιά σε ειδικα διαμορφωμένες πόρτες, κάτι αντίστοιχο με τα σημερινά δακτυλικά αποτυπώματα. Το μικρό του μέγεθος και το χαμηλό του βάρος επέτρεπε την εύκολη μεταφορά, αλλα υπήρχε ο περιορισμός μεταφοράς 11 κλειδιών αφού μετά το μέγεθος του γινόταν απαγορευτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πιστολάκι
    Πλαστικό αντικείμενο εξωτερικά, με χειρολαβή. Στο εσωτερικό του υπάρχει ειδικός μηχανισμός που ενεργοποιείται με τοποθέτηση του καλωδίου του σε πηγή ηλεκτρισμού. Παράγει θερμό αέρα για ξεπάγωμα τροφήμων που καταψύχονταν για προστασία από μικροοργανισμούς. Επίσης χρησιμοποιήθηκε από θυλικά για εξάτμιση νερού από εκκρίσεις πρωτεινών επικαλημμένα από κερατίνη που υπήρχαν στην κεφαλή.
    Τσαντεκίδου Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φωτογραφική μηχανή
    Tο συγκεκριμένο αντικείμενο που βρέθηκε στον πλανήτη γη, φημολογείται ότι χρησιμοποιούνταν από τα ανθρώπινα όντα για να απεικονίσουν αυτό που υπήρχε στο γύρο περιβάλλον τους. Αρχαιολόγοι μελετούν ακόμα για την χρησιμότητα που μπορεί να είχε το άγνωστης προελεύσεως αυτό αντικείμενο , καθώς η λειτουργία του ταυτίζεται με τη σημερινή απλή οπτική αποτύπωση της εικόνας. Μόνο που τότε οι άνθρωποι το έκαναν χειροκίνητα, με το πάτημα ενός κουμπιού!
    Ήτανε επίσης δυνατό, με κάποια τεχνική να μεταφέρουν την εικόνα αυτή σε μια λεπτή επιφάνια από άγνωστο υλικό!

    Μουδιώτης Αλέξανδρος
    ΑΜ: 2759

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φωτογραφική Μηχανή
    Βρέθηκε στις πρόσφατες ανασκαφές στην Λεμεσό. Είναι ένα βαρύ πλαστικό αντικείμενο αποτελούμενο από δύο κομμάτια. Το πρώτο έχει διάφορα κουμπιά και μία μικρή οθόνη και το δεύτερο έχει σχήμα μακρόστενου κυλίνδρου. Ο κύλινδρος έχει πτυχές γύρω-γύρω κάνοντας μας να σκεφτούμε πως ίσως περιστρεφόταν. Πιθανολογείται πως το αντικείμενο αυτό ήταν ο μόνος τρόπος που είχαν οι άνθρωποι τότε για την αποθήκευση και αποτύπωση μελωδιών, εικόνων ή ακόμη και βίντεο όπου και αν πήγαιναν.

    Παναγιώτου Αγγέλα ΑΜ 2760

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. νομιζω αυτο το βιντεο ειναι καλο παραδειγμα

    http://www.tsekouratoi.gr/2013/11/video_16.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πιρουνι
    Το πιρουνι η αλλιως περονιον, ειναι ενα κουζινικο σκευος. Χρησιμοποιηθηκε στο παρελθον απο τους ανθρωπους ωστε να εξυπηρετησει και να βοηθησει στην καταναλωση της τροφης. Αποτελειται απο μια λαβη και καποιες αιχμες στην ακρη του. Το υλικο απο το οποιο ειναι φτιαγμενο μπορει να ειναι μεταλλο η πλαστικο. Τα κομματια της τροφης καρφωνοται στις αιχμες και με τη βοηθεια της λαβης ο ανθρωπος μπορει να φερει την τροφη στο στομα. Αναλογα με το ειδος του φαγητου, τα πιρουνια χωριζονται σε κατηγοριες (πιρουνια κρεατος, σαλατας κλπ.)

    Βουλγαρης Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μια ενδιαφέρουσα και περίεργη για τα σημερινά δεδομένα ανακάλυψη που έγινε το 2300 ήταν τα βιβλία φτιαγμένα από χαρτί. Αντικαταστάθηκαν από τα πολύ πιο οικονομικά και εύχρηστα ηλεκτρονικά βιβλία γύρω στο 2055-57. Σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα χάρτινα βιβλία δεν παρείχαν ήχο εικόνα και βίντεο στον χρήστη τους. Το τελευταίο βιβλίο που δημιουργήθηκε χρονολογείτε το 2050 λίγο πριν τα ηλεκτρονικά βιβλία γίνουν ευρέως γνωστά σε όλες τις χώρες.

    Φαίδωνας Νικόλα
    ΑΜ:2974

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. καλοριφέρ < γαλλική calorifère

    Ηλεκτρική θερμαντική συσκευή που χρησιμοποιεί νερό για τη μεταφορά της θερμοκρασίας από έναν κεντρικό λέβητα στους επιμέρους χώρους που θα θερμαίνονται και διαθέτει τον κατάλληλο σχεδιασμό ώστε να αποβάλλει ευκολότερα στον χώρο την θερμοκρασία. Η βασισμένη στο πετρέλαιο κεντρική θέρμανση ξεκίνησε να υιοθετείται από το 1930 και συνέχισε να αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή θέρμανσης για όλον τον 21ο αιώνα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνταν στην αρχιτεκτονική εκείνης της περιόδου (ξύλο, οπλισμένο σκυρόδεμα κ.α.) επέτρεπαν στην εξωτερική θερμοκρασία (κρύο, ζέστη) να επηρεάζει σημαντικά την αντίστοιχη θερμοκρασία στο εσωτερικό των κτιρίων και έτσι η χρήση θερμαντικών σωμάτων ήταν απαραίτητη για κάθε οίκημα. Το εξαιρετικό αυτό εύρημα μας δίνει πληροφορίες για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι τον 20ο και 21ο αιώνα.

    Καρπούζη Θάλεια
    ΑΜ:2801

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. προφυλακτικό

    Αντικείμενο κατασκευασμένο από ελαστικό υλικό με την ονομασία "Latex" προτεινόμενο ως μέθοδος αντισύλληψης αλλά και αποφυγής μετάδοσης σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων κατά την σεξουαλική πράξη.Πλήρως εξαρτώμενο από την διαφορετική μορφολογία των ανθρώπινων μορίων, μπορούσε κανείς να το προμηθευτεί ελεύθερα στο εμπόριο σε ποικίλα μεγέθη.Το αντικείμενο ήταν τόσο ελαστικό για την αποφυγή αυτοκαταστροφής του κατά την διαδικασία της σεξουαλικής πράξης και ταυτόχρονα ευέλικτο για την εφαρμογή του στο αντρικό (ή και στο γυναικείο,ανάλογα το είδος) μόριο.
    Τόσο η αδυναμία αντοχής του αντικειμένου, όσο και η ανάγκη για τεχνολογική εξέλιξη, ώθησαν τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέων μεθόδων αντισύλληψης, μέθοδοι οι οποίες υπάρχουν και εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα (π.χ. εφαρμογή μικροτσίπ για κατά βούληση αντισύλληψη).

    Κακλιδάκης Σταύρος-Νικόλαος
    ΑΜ:2890

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Γυαλια
    Δύο κομμάτια γυαλί τοποθετιμένα πάνω σε ένα σκελετό από μέταλο ή πλαστικό. Χρησημοποιούταν από άτομα με πρόβλημα στην όραση για βλέπουν καλυτερα. Το γυαλί,ή φακός, ήταν καμπυλοτό και λειτουργούσε με την διάθλαση του φωτώς έτσι ώστε να να μπορέσει να διαβαστεί σωστά απο τα οπτικά νεύρα. Έουν βρεθεί σε διάφορα μεγέθει και σχέδια πράγμα που μας δείχνει οτι ενα μεγάλο ποσοστό του πληθησμού είχε αυτό το πρόβλημα. Επίσεις έχουν βρεθεί και γυαλιά με σκούρους φακούς τα οποία χρησημοποιούνταν για να προστατέυσουν τα μάτια τους από τον δυνατό ήλιο, τα οποία τα φορούσαν και αυτοί που δεν είχαν πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΜΠΡΙΚΙ
    Περιγραφή
    Για τη σωστή περιγραφή του συγκεκριμένου αντικειμένου το διαιρούμε σε 2 (δύο) μέρη:
    το χάλκινο ή μετέπειτα αλουμινένιο δοχείο και το χάλκινο, ξύλινο ή –μετέπειτα– πλαστικό χερούλι του. Η κατασκευή του μπρικιού γινόταν είτε ενιαία, με μια διαδικασία που ονομαζόταν «χύτεμα», είτε τμηματικά και ακολουθούσε η συγκόλληση των 2 μερών.
    Χρήση
    Λόγω του υλικού κατασκευής, το μπρίκι μπορούσε να τοποθετηθεί πάνω στη φωτιά (συχνά προερχόμενη από το γκαζάκι, βλ. παρακάτω) και να θερμάνει έως και να βράσει υγρά όπως νερό, καφές, τσάι, ρακί κτλ.
    Επίσης, οι μελετητές γλωσσολόγοι αναφέρουν ότι οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν την έκφραση «μπρίκια κολλάμε;», πιθανώς για να δηλώσουν ειρωνικά στο συνομιλητή τους ότι είναι γνώστες μιας διαδικασίας/ εργασίας και αξίζουν την εμπιστοσύνη του.

    Βασίλης Βλέτσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φακός Επαφής

      Διορθωτικό, κοσμητικό ή και θεραπευτικό μέσο που το χρησιμοποιούσαν άνθρωποι με προβλήματα όρασης όπως μυωπία, αστιγματισμό, υπερμετρωπία και πρεσβυωπία. Είναι μια μικρή φακοειδής οφθαλμική πρόθεση που τοποθετείται πάνω στον κερατωειδή χιτώνα του ματιού. Χρειάζεται το βλεφάρισμα του ματιού ώστε να παίρνει το δάκρυ για να καθαρίζεται και να μην θολώνει αλλά και για να παραμένει στην θέση της.Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνταν συνήθως για την αποφυγή χρήσης γυαλιών. Οι άνθρωποι επέλεγαν να φορούν φακούς επαφής για πολλούς λόγους, συχνά λόγω της εμφάνισής τους και λόγους πρακτικότητας.

      Γιαννέζη Θεανώ
      2396

      Διαγραφή
  27. Χρησίμευε στην καθαριότητα εσωτερικών χώρων.Σύμφωνα με διάφορες πηγές του παρελθόντος λειτουργούσε με ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του μαύρου καλωδίου που υπάρχει στο πίσω μέρος. Ενεργοποιείται από το μεγάλο κουμπί στο πάνω μέρος και ήταν απλό στη χρήση, καθώς το μεταλλικό κοντάρι με το πέλμα χειροκίνητα σύλλεγε σκόνες και άλλα. Πρόσφερε γρήγορο καθάρισμα ,για την τότε εποχή, κάνοντας ένα συνεχές ενοχλητικό ήχο που ήταν υποφερτός, Επίσης οι έρευνες έδειξαν πως θεωρείται πρόγονος του σημερινού αυτόματου συλλέκτη σκόνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ

    Χρησίμευε στην καθαριότητα εσωτερικών χώρων. σύμφωνα με διάφορες πηγές του παρελθόντος λειτουργούσε με ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του μαύρου καλωδίου που υπάρχει στο πίσω μέρος. Ενεργοποιείται από το μεγάλο κουμπί στο πάνω μέρος και ήταν απλό στη χρήση, καθώς το μεταλλικό κοντάρι με το πέλμα χειροκίνητα σύλλεγε σκόνες και άλλα. Πρόσφερε γρήγορο καθάρισμα, για την τότε εποχή, κάνοντας ένα συνεχές ενοχλητικό ήχο που ήταν υποφερτός. Επίσης οι έρευνες έδειξαν πως θεωρείται πρόγονος του σημερινού αυτόματου συλλέκτη σκόνης.

    Εξαδακτύλου Γαλήνη
    2751

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φακός 1980 μ.Χ. περίπου
    Ένα αντικείμενο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να καλύπτει έκτακτες ανάγκες φωτισμού κλειστών χώρων. Μικρό σε μέγεθος συνήθως, για να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται εύκολα.Υπήρχε και σε μεγαλύτερο μέγεθος για εργασία σε χώρους όπως σπήλαια ή ανθρακορυχεία. Λειτουργούσε με μπαταρία (συσκευή που αποθήκευε χημική ενέργεια και την αποδέσμευε με την μορφή ηλεκτρισμού). Άνοιγε και έκλεινε με την χρήση ενός διακόπτη on off.

    Χαρούλα Θεοδώρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Γυαλιά
    Πρόκειται για ένα αντικείμενο που χρησιμοποιούνταν ειδικά για τη βελτίωση της όρασης όταν υπήρχε κάποιο διαθλαστικό πρόβλημα στα μάτια, π.χ. μυωπία, αστιγματισμός, υπερμετρωπία, πρεσβυωπία κ.ά.
    Το εργαλείο αυτό ήταν ένα και διόρθωνε το πρόβλημα και στα δυο μάτια άμεσα! Αποτελούνταν από δύο κομμάτια γυαλί, ένα για κάθε μάτι, που συγκρατούνταν από ένα πλαίσιο-σκελετό, του οποίου οι άκρες κατέληγαν να στερεώνονται στα αυτιά, ενώ η μέση στη μύτη.
    Έχει γνωστοποιηθεί ότι τα γυαλιά αυτά πριν 300-400 χρόνια είχαν πολλές χρήσεις, ίσως ακόμη και θεραπευτικές!
    Φημολογείται ότι ο ίδιος σκελετός είχε φτιαχτεί και με σκούρο γυαλί το οποίο βοηθούσε στην αποφυγή τύφλωσης από τον ήλιο, ενώ πιστεύεται ότι τα φορούσαν οι τυφλοί άνθρωποι γιατί τους βοηθούσαν να διακρίνουν λίγο τα πράγματα γύρω τους!
    Ακόμη, τα γυαλιά χρησιμοποιούνταν για στήριγμα των μαλλιών, κυρίως τον γυναικών, ενώ φημολογείται ότι όταν ακουμπούσε κανείς την άκρη του σκελετού στο στόμα του, τον βοηθούσαν στη σκέψη και στις γρήγορες αποφάσεις!

    Ναταλία Παπαχρήστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καθρέπτης
    <ετυμολογία: κατοπρον
    Ο καθρεπτης είναι ένα αντικείμενο που περιέχει μια επιφάνεια λεία που αντανακλά το φως σχηματίζοντας ένα ψευδές είδωλο. Η χρήση του κατα βάση είναι να φανερώνει με διαυγή τρόπο τα χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου, ενός συνόλου, μιας κατάστασης. Ο καθρέπτης ειναι ενα αντικείμενο το οποίο δεν απουσιάζει απο κανένα σπίτι ή δημόσιο κτήριο ,καλύπτοντας έτσι την ανασφάλεια του ανθρώπου για την εξωτερική του κατάσταση. Το αντικείμενο που περιβάλει τον καθρέπτη ειναι η κορνιζα η οποία μπορεί να εχει διαφορα μεγέθη και σχηματα εξαιτίας της ευκολιας κοπής και προσαρμογής στις ανάγκες του καθενός. Ετσι η κορνιζα του καθρέπτη μπορεί να είναι από οποιοδήποτε υλικό από ένα απλό μαδέρι μέχρι και ένα γλυπτό απ μάρμαρο, και έτσι ένας καθρέπτης να γίνει ένα έργο τέχνης και να περάσει στην αθανασία.
    Παρασκευή Τσιμοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Στυλό (πλαστικό, μελάνι, μέταλλο)
    Το στυλό η στυλό διαρκείας ήταν ένα εργαλείο γραφής. Αντικατέστησε, στις περισσότερες χρήσεις, την προγενέστερη πένα και το μολύβι.Mέσα στο στυλό βρίσκονταν ένα σωληνάριο με παχύρρευστο μελάνι το οποίο διοχοτεύονταν πάνω στο χαρτί (επιφάνεια γραφής) ως αποτύπωμα με τη βοήθεια μιας μεταλλικής μπάλας. Χρησιμοποιούνταν κάθετα ή πλάγια σε σχέση με την επιφάνεια γραφής. O László József Bíró θεωρείται ως εφευρέτης του στυλό.
    στραγκα ελισαβετ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ksirafaki

    To ergalio afto apotelite kiriws apo plastiko skeleto k mia lepida.palia itan ena poli xristiko antikimeno k t xrisimopoiusan toso antres oso k ginekes g apotrixwsi.den ipirxe t leizer opws twra k me afto fon tropo itan enas poli oikonomikos k grigoros tropos g na aferesi kapios trixes apo opiodipote meros t swmatos t eukola k grigora!

    Chara kontopoulou

    ΑπάντησηΔιαγραφή