Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

5o Μάθημα _ 4 σχεδιαστικά projects























 Παρουσίαση τεσσάρων ενδεικτικών σχεδιαστικών projects με ανάλυση της διαδικασίας σχεδιασμού: συνθετικές αρχές, λειτουργικοί και εργονομικοί παράγοντες, επιλογή υλικών, μέθοδοι κατασκευής.

1. Σχεδιασμός του εξωτερικού κελύφους της φοιτητικής Formula ART (Aristotle Racing Team) από φοιτητές του εργαστηρίου του μαθήματος, το έτος 2010-11. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

2. Σχεδιασμός Αυτόματης Μονοκέφαλης Κεντητικής Μηχανής για λογαριασμό της Husqvarna VIKING ( υπεύθυνος design: Γ.Λιαμάδης σε συνεργασία με την Compucon S.A.)

3. Σχεδιασμός εξοπλισμού μεταφερόμενης αίθουσας πειραμάτων και επιδείξων για το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ από το διδάσκοντα Γ.Λιαμάδη. Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ

2. Σχεδιασμός του πρωτοτύπου οχήματος της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛ.Β.Ο.) Aletis (υπεύθυνος design: Γ.Λιαμάδης σε συνεργασία με την Pininfarina και την TWT)

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

4ο Μάθημα _ Objectified



1o μέρος:
- Προβολή του ντοκυμαντέρ: "Objectified"

2o μέρος:
- Συζήτηση



Σχολιάστηκαν ζητήματα όπως:

  • ιδεολογία και εκδημοκρατισμός του design (democratization of design)
  • ο ρόλος του designer ως διαμορφωτή κουλτούρας (the designer as culture generator)
  • συναισθηματικός σχεδιασμός (emotional design)
  • βιώσιμος / οικολογικός σχεδιασμός (sustainable design)
  • η λειτουργία (ρόλος) του εννοιολογικού σχεδιασμού (conceptual design)
  • εθνική ταυτότητα και πολιτισμική λειτουργία του αντικειμένου (national identity and cultural context in design)

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

3o Μάθημα _ Μουσειολόγος του Μέλλοντος | Le bic Cristal



α΄ μέρος:
ανάγνωση των κειμένων σας στο πλαίσιο της άσκησης "ο Μουσειολόγος του μέλλοντος" (1η άσκηση εξαμήνου) σε μορφή παιχνιδιού-γρίφου. Σχολιασμός / συζήτηση. Όσοι δεν παραδώσατε το κείμενο της άσκησης, θα πρέπει να το ετοιμάσετε και να το αναρτήσετε όπως προβλέπεται στην εκφώνηση για την επόμενη φορά.

β΄μέρος: 
προβολή του ντοκιμαντέρ "Le Bic Cristal" της σειράς "Design" της Arte France, με θέμα το στυλό διαρκείας Bic. Η προβολή έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας σας για την τελική άσκηση του εξαμήνου, ως δείγμα ανάλυσης ενός αντικειμένου-ορόσημου στην ιστορία του design.

_______________________________

παρακολουθείστε το ντοκιμαντέρ στον παραπάνω σύνδεσμο

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

2ο Μάθημα _ Η γλώσσα των πραγμάτων






















α' μέρος:
Διάλεξη με τίτλο: "Η γλώσσα των πραγμάτων"

Η διάλεξη περιλαμβάνει δύο μέρη:
1ο : ο σχεδιασμός ως γλώσσα επικοινωνίας
2ο : οπτικές του design
____________________________


το κείμενο της διάλεξης σας έχει αποσταλλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο


β' μέρος:
παρατήρηση και σχολιασμός αντικειμένων / Εκφώνηση 1ης άσκησης εξαμήνου
























ΑΣΚΗΣΗ για την επόμενη φορά (1η άσκηση εξαμήνου):

Με βάση ένα χρηστικό αντικείμενο του παρόντος που θα επιλέξετε κάντε την παράκατω άσκηση. Φανταστείτε πως είστε ένας μουσειολόγος του μέλλοντος, σε έναν τόπο, χρόνο και πολιτισμό τελείως διαφορετικό από τον δικό μας (π.χ. το 2200). Γράψτε ένα σύντομο κείμενο (50-70 λέξεις) που θα λειτουργούσε ως λεζάντα, προκειμένου να εκθέσετε το αντικείμενο αυτό στο μελλοντικό σας μουσείο. Περιγράψτε σύντομα και περιεκτικά το αντικείμενο, τη λειτουργία και -κυρίως- τη θέση του σε έναν μακρινό πολιτισμό του παρελθόντος σαν αυτόν της Ευρώπης του 2013...
 Αποκοπείτε από το σημερινό πολιτισμικό πλαίσιο και προσπαθήστε να μεταφερθείτε στο μακρινό μέλλον. Μη θεωρείτε δεδομένο ό,τι ισχύει σήμερα σε επίπεδο κουλτούρας, συνηθειών, δραστηριοτήτων και τρόπου σκέψης των ανθρώπων.  

Θυμηθείτε: μην περιγράψετε το μελλοντικό κόσμο στον οποίο ζείτε. Απευθύνεστε σε ανθρώπους που ήδη ζουν στον ίδιο μελλοντικό κόσμο. Θεωρείστε δεδομένο τον κόσμο αυτό και περιγράψτε τη θέση του αντικειμένου-εκθέματος στο μακρινό παρελθόν του 2014! Ένα παρελθόν που δε γνωρίζουν οι επισκέπτες του μουσείου σας!

Αναρτήστε το κείμενό σας στα σχόλια (comments) αναφέροντας το αντικείμενο διερεύνησης και το όνομά σας. Προσκομίστε το κείμενο μαζί με το αντι-κείμενο (ή μια φωτογραφία του) στο επόμενο μάθημα.