Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

2ο Μάθημα _ Η γλώσσα των πραγμάτων






















α' μέρος:
Διάλεξη με τίτλο: "Η γλώσσα των πραγμάτων"

Η διάλεξη περιλαμβάνει δύο μέρη:
1ο : ο σχεδιασμός ως γλώσσα επικοινωνίας
2ο : οπτικές του design
____________________________


το κείμενο της διάλεξης σας έχει αποσταλλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο


β' μέρος:
παρατήρηση και σχολιασμός αντικειμένων / Εκφώνηση 1ης άσκησης εξαμήνου
























ΑΣΚΗΣΗ για την επόμενη φορά (1η άσκηση εξαμήνου):

Με βάση ένα χρηστικό αντικείμενο του παρόντος που θα επιλέξετε κάντε την παράκατω άσκηση. Φανταστείτε πως είστε ένας μουσειολόγος του μέλλοντος, σε έναν τόπο, χρόνο και πολιτισμό τελείως διαφορετικό από τον δικό μας (π.χ. το 2200). Γράψτε ένα σύντομο κείμενο (50-70 λέξεις) που θα λειτουργούσε ως λεζάντα, προκειμένου να εκθέσετε το αντικείμενο αυτό στο μελλοντικό σας μουσείο. Περιγράψτε σύντομα και περιεκτικά το αντικείμενο, τη λειτουργία και -κυρίως- τη θέση του σε έναν μακρινό πολιτισμό του παρελθόντος σαν αυτόν της Ευρώπης του 2013...
 Αποκοπείτε από το σημερινό πολιτισμικό πλαίσιο και προσπαθήστε να μεταφερθείτε στο μακρινό μέλλον. Μη θεωρείτε δεδομένο ό,τι ισχύει σήμερα σε επίπεδο κουλτούρας, συνηθειών, δραστηριοτήτων και τρόπου σκέψης των ανθρώπων.  

Θυμηθείτε: μην περιγράψετε το μελλοντικό κόσμο στον οποίο ζείτε. Απευθύνεστε σε ανθρώπους που ήδη ζουν στον ίδιο μελλοντικό κόσμο. Θεωρείστε δεδομένο τον κόσμο αυτό και περιγράψτε τη θέση του αντικειμένου-εκθέματος στο μακρινό παρελθόν του 2014! Ένα παρελθόν που δε γνωρίζουν οι επισκέπτες του μουσείου σας!

Αναρτήστε το κείμενό σας στα σχόλια (comments) αναφέροντας το αντικείμενο διερεύνησης και το όνομά σας. Προσκομίστε το κείμενο μαζί με το αντι-κείμενο (ή μια φωτογραφία του) στο επόμενο μάθημα.


19 σχόλια:

  1. Λάμπα
    Γυάλινη σφαίρα που χρονολογείται από το 1879. Χρησιμοποιούνταν για το φωτισμό οποιασδήποτε κατοικίας, δωματίου, διαδρόμου και γενικότερα οικοδομήματος. Λειτουργούσε με την ηλεκτρική ενέργεια και πολύ συχνά κρέμονταν από οροφές ακόμα και σε δωμάτια με φυσικό φωτισμό. Εικάζεται ότι αλλάζονταν χειροκίνητα καθώς διαθέτει αυλακώσεις στο κάτω μέρος, που προδίδουν τον αρχαίο βιδωτό τρόπο συναρμολόγησης .Ο χρόνος ζωής της ήταν μικρός αλλά χρησιμοποιούνταν ευρέως. Δεν κατατάσσεται σε είδος πολυτελείας.

    Σοφία Καρασαββίδου 3021

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στηθοσκόπιο
    Ιατρικό όργανο για την ακρόαση των εσωτερικών ήχων του ανθρώπινου σώματος. Εφευρέθηκε το 1816 απο τον Γάλλο φυσικό Ρενέ Λονέκ. Δυο όψεων εργαλείο, με κώδωνα και διάφραγμα. Το κάτω μέρος του σωλήνα ενώνεται με το κεφάλι -στηθοσκόπιο- και το άνω με τις binaural σωλήνες. Είναι κατασκευασμένο απο ένα είδος άκαμπτου υλικού και μέταλλο, ελαφρύ σε βάρος. Στη δεκαετία του 90' θεωρούνταν σύμβολο του επαγγέλματος του γιατρού.

    Ελένη Μπάρμπα 3048

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποντίκι (Η/Υ)

    Περιφερειακή μονάδα η οποία χρησιμοποιείται για χειροκίνητη πλοήγηση σε περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αποτελείται από πλαστικό εργονομικό σώμα με προσαρμοσμένα δύο ή περισσότερα κουμπιά και συνήθως μια ροδέλα, καθώς και από ένα ενσωματωμένο μηχανισμό. Η σύνδεσή του με τον υπολογιστή γίνεται είτε μέσω καλωδίου USB είτε μέσω ασύρματου δικτύου Bluetooth. Η πρώιμη μορφή του αντικειμένου εμφανίζεται το 1965. Από τη δεκαετία του ‘80 και μετά αποτελεί αναπόσπαστη μονάδα του σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή και χρησιμοποιείται ευρέως.

    Σοφία Στραβέλα 5529

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατσαβίδι
    Εργαλείο χειρός που χρησιμοποιείται για την περιστροφή κοχλιών(βιδών).Εφευρέθηκε το 1744.Ένα χαρακτηριστικό κατσαβίδι αποτελείται από μια κυλινδρική λαβή και έναν μεταλλικό άξονα,τον βραχίονα.Στην άκρη της κεφαλής είναι η κόψη του που εφαρμόζει στην κεφαλή της βίδας.Υφίστανται τα κατσαβίδια ίσιας κεφαλής και σταυροειδούς κεφαλής.Τέλος με την εξέλιξη της τεχνολογίας βγήκε και σε ηλεκτρονική μορφή.

    Πηνελόπη Ακριτίδου 2983

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκτυπωτής

    Κατασκευάστηκε στα μέσα του 1900 και χρησιμοποιήθηκε ευρέως το 1980. Εμφανισιακά οι πλείστοι εκτυπωτές είναι σε σχήμα ορθογώνιο και είναι κατασκευασμένοι από πλαστικό. Το εσωτερικό τους αποτελείται από κυλινδρικά μηχανικά κομμάτια για να επεξεργάζονται και να αποτυπώνουν κείμενα , εικόνες πάνω σε χαρτί ανάλογα με την κατηγορία τουs. Λειτουργούσαν με ηλεκτρική ενεργεία και οι εντολές εκτυπώσεις λαμβάνονταν μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αποτελούσε χρηστικό αντικείμενο αφού ήταν απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινότητα των ανθρώπων όπως οι εργαζόμενοι σε γραφεία , φοιτητές ακόμα και για οικιακή χρήση. Το 2014 υπήρχαν και οι φορητοί εκτυπωτές που ήταν πολύ μικροί στο μέγεθος.

    Μαρία Αλεξάνδρου 2984

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κρίκος κλειδιών
    http://pacoartcenter.gr/images/P/2514.jpg

    Ο κρίκος είναι ένα μεταλλικό, συνήθως, αντικείμενο, στρογγυλό, διαμέτρου 2cm-3,5cm. Χρησιμεύει στην συλλογή διαφόρων κλειδιών σε ένα αντικείμενο, ώστε να μη χάνονται. Υπάρχει η δυνατότητα να ενώνονται πολλοί κρίκοι μεταξύ τους, ώστε το σύμπλεγμα να διαχωρίζει τα κλειδιά ανά κατηγορίες π.χ. σπιτιού, εργασίας, ποδηλάτου.
    Ο κρίκος χρησιμοποιείται ευρέως, λόγω της απλής, λιτής, μορφολογίας του, φθηνό ως προς το υλικό κατασκευής του, και κυρίως λόγω της χρηστικής του ικανότητας στην περισυλλογή των κλειδιών που είναι απαραίτητα στη καθημερινότητα του ανθρώπου του 20ου αιώνα.

    Δήμητρα Αναστασιάδου 2985

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΗ ΚΑΦΕΤΙΕΡΑ

    Οικιακή μηχανή παρασκευής ροφήματος (καφέ ή τσαγιού) που φιλτράρει το προς παρασκευήν ρόφημα με την προς τα κάτω μηχανική (πιθανόν χειροκίνητη) πίεση του εμβόλου με το φίλτρο εντός του δοχείου, διαχωρίζοντας τους κόκκους του ροφήματος από το τελικό προς σερβίρισμα υγρό, έπειτα από ανάμειξή τους. Προαπαιτούταν η θέρμανση του νερού.
    Η πολυπλοκότητα της διαδικασίας αλλά και η παρατηρημένα ατελής διήθηση οδηγούν στο συμπέρασμα πως αποτελούσε προσωρινή ή φορητή λύση αντικατάστασης κάποιας αντίστοιχης τότε ηλεκτρικής συσκευής.

    Παναγιώτης Τσολακάκης 2853

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. BOOK LIGHT

    Χρηστικό αντικείμενο για τους “εραστές” του έντυπου βιβλίου.
    Ευρώπη 2013, σε μία εποχή κατά την οποία οι άνθρωποι περάσανε από τη μυρωδιά του χαρτιού και της μελάνης στην οθόνη του υπολογιστή, το BOOK LIGΗΤ αποτελούσε απαραίτητο αντικείμενο για όσους ήθελαν να διαβάσουν έντυπα βιβλία σε χώρους με μειωμένο φωτισμό. Τοποθετούνταν ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου φωτίζοντας επαρκώς την κάθε μία από αυτές με μία led λάμπα.

    Σουφλερός Πέτρος, 3074

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντικείμενο: Καλώδιο

    Το αντικείμενο αυτό το χρησιμοποιούσαν ευρέως πριν 100 χρόνια. Ήταν μία κατασκευή που σκοπό είχε την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος ή μηχανικών δυνάμεων. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνταν δύο ή περισσότερα σύρματα, συνήθως πλεγμένα το ένα γύρω από το άλλο. Στην ηλεκτρολογία, καλώδιο ονομάζεται ένας μονωμένος αγωγός που χρησιμοποιείται για την μεταφορά ηλεκτρικού φορτίου, ενώ στην μηχανική ονομάζονται εύκαμπτα στοιχεία που μπορούν να φέρουν φορτία.

    Τζένη Φαλιαρίδου 3088

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αντικείμενο: Μολύβι

    Χρηστικό αντικείμενο, κυλινδρικού σχήματος με σύνηθες μήκος περίπου 15-18 εκατοστά και διάμετρο 0,8, το οποίο περιβάλλεται εξωτερικά από ξύλο ή πλαστικό και στο εσωτερικό του κλείνει μια λεπτή ράβδο γραφίτη, υλικό το οποία όταν τρίβεται πάνω σε άλλη επιφάνεια αφήνει το ίχνος του. Το κόστος του ήταν πολύ χαμηλό και συνήθως χρησιμοποιούνταν σε συνδυασμό με ένα άλλο εύκαμπτο αντικείμενο τη «σβήστρα ή γόμα» (βλ. έκθεμα 107) το οποίο μπορούσε να αφαιρέσει τον αποτύπωμα του γραφίτη. Χρησιμοποιούνταν ευρέως και αποτελούσε βασικό εργαλείο μαθητών, τεχνιτών, αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνών του 21ο αιώνα.

    Χρύσογλου Χαρούλα 3091

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αντικείμενο: Φορητός Φακός

    Δουλειά μου ήταν να δίνω φως με το πάτημα ενός κουμπιού. Όταν όλες οι άλλες φωτεινές πηγές αποτυγχάναν , η λύση ήμουν εγώ.
    Είχα διάφορα σχήματα και χρώματα. Αποτελούμουν πάντοτε όμως, από ένα πλαστικό περίβλημα, μια λυχνία και την πηγή ενέργειάς μου, τις μπαταρίες - που συνήθως είχαν πεπερασμένη χρονική διάρκεια. Ζούσα σε όλες τις κατοικίες λόγω του χαμηλού κόστους αλλά και της εύκολης χρήσης μου.
    Τη θέση μου πήραν μικροσκοπικές φωτεινές πηγές, που λειτουργούσαν με άλλα είδη ενέργειας, αλλά και τα λεγόμενα κινητά τηλέφωνα του 21ου αιώνα.
    Έπαψα να δίνω το φως μου τον 22ο αιώνα, 4 αιώνες αφότου εφευρέθηκα.

    Αντωνίου Μαρία 2987

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κορδονια παπουτσιων
    Το συγκεκριμενο αντικειμενο το χρησιμοποιουσανε χρονια πριν για το δεσιμο τον παπουτσιων τους.σε εκεινη την εποχη τα παπουτσια δεν εφαρμοσαν απευθειας στο ποδι οπως σημερα άλλα χρειαζοταν κατι για να τα κραταει στο ποδι και σε αυτο βοηθουσαν τα κορδονια.δενοντας τα σε κομπους,ηταν κατασλευασμενα απο υφασμα ωστε να προσαρμοζονται ευκόλα στο σχημα του παπουτσιου. τα κορδονια βοηθούσαν την καθημερινότητα του τοτε ανθροπου παρα πολυ .
    Ρεβέκκα Πρωτοπαππά 2944

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γυαλιά μυωπίας

    Εργαλείο για την αντιμετώπιση προβλημάτων της όρασης που φοριόταν στο πρόσωπο. Αποτελούνταν από δύο ειδικά κατασκευασμένους γυάλινους φακούς, οι οποίοι περικλείονταν σε πλαίσιο ενωμένο με βραχίονες που στηρίζονταν στα αυτιά. Τα υλικά κατασκευής ποίκιλλαν. Θεωρείται πιο απαρχαιωμένη λύση ακόμα και από αυτή των βιονικών ματιών, αφού χρονολογείται από το 1730, ενώ πρώιμες μορφές του από το 1285. Με το πέρασμα των χρόνων, το εργαλείο αυτό απέκτησε και αισθητική αξία.

    Ρεντζίκα Ισιδώρα 2583

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ψυγείο

    Ηλεκτρική συσκευή όπου χρονολογείτε από το 1914 από τον Nathaniel B. Wales και χρησιμοποιούνταν για την διατήρηση προϊόντων (τροφίμων). Είχε δυο χώρους όπου δεν είχαν συγκοινωνία μεταξύ τους, συντήρηση και κατάψυξη. Είχε φωτισμό μία λάμπα. Το πλαίσιο του αντικειμένου είναι μονωτικό για την αποφυγή του θερμού αέρα. Το συναντούσαμε κυρίως σε μεγάλο μέγεθος και η λειτουργία του δεν ήταν εφόρου ζωής. Δεν θεωρούνταν είδος πολυτελείας.

    Καραμήτρος Ιωάννης 2659

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αναπτήρας

    Φορητό δοχείο, κατασκευασμένο από σκληρό πλαστικό ή μέταλλο, γεμισμένο με εύφλεκτο υλικό.
    Χρησιμοποιούνταν ως συσκευή παραγωγής φλόγας κυρίως από καπνιστές ή ως μέσο που επέτρεπε το άναμμα φωτιάς σε διάφορες οικιακές συσκευές.
    Αποτελείται από το κυρίως σώμα του που περιέχει το καύσιμο υλικό και από ένα μηχανισμό κατασκευασμένο από πλαστικά και μεταλλικά στοιχεία που επιτρέπουν την ανάφλεξη και το σβήσιμο της φλόγας.

    Ελένη Παρχαρίδου
    ΑΕΜ 2169


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. (Διόρθωση)
    Κατσαβίδι

    Εργαλείο χειρός που χρησιμοποιούνταν για την περιστροφή κοχλιών(βιδών).Κάθε σπίτι είχε κι από ένα.Εφευρέθηκε το 1744.Πρόγονοι του ήταν διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν από την αρχαία εποχή.Ένα χαρακτηριστικό κατσαβίδι αποτελούνταν από μια κυλινδρική λαβή και έναν μεταλλικό άξονα,τον βραχίονα.Στην άκρη της κεφαλής ήταν η κόψη του που έπρεπε να εφαρμόζει στην κεφαλή της βίδας απόλυτα.Υπήρχαν τα κατσαβίδια ίσιας κεφαλής και σταυροειδούς κεφαλής.Τέλος με την εξέλιξη της τεχνολογίας βγήκε και σε ηλεκτρική μορφή.

    Πηνελόπη Ακριτίδου 2983

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η αναγκη του ανθρώπου να αντικρίζει το είδωλο του κρατούσε ακόμη απο τους αρχαίους πολιτισμούς οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ορυκτά και μέταλλα που μπορούσαν να καθρεφτίζουν το είδωλο αλλά ο καθρέφτης με τη μορφή του επαργυρωμένου γυαλιού έχει τη ρίζα του στο έτος 1835 όταν ο γερμανός χημικός Justus von Liebig ανέπτυξε μια διαδικασία για την επικάλυψη της μιας πλευράς του γυαλιού με ένα λεπτό στρώμα απο άργυρο. Απο τότε η τεχνική δέχτηκε βελτιώσεις αλλά ο καθρέφτης είχε ηδη αρχίσει την πορεία του για να βρεθεί στις τεσσερις γωνίες της γης.Χρησιμοποιήθηκε σε κάθε πιθανό σχήμα και μέγεθος ως φορητός αλλά και τοίχου ,αποτέλεσε μαζί με τις κορνίζες του καποιες φορες έργο τεχνης και παρότι αποτελούσε αντικείμενο καθημερινής χρησης και πρώτης ανάγκης το κοστος του μπορούσε να ποικίλει.
    Σταμου Αγγελική 2588

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντικείμενο: Πλαστική Σακούλα (1960-2060)

      · Εφεύρεση του Σουηδού μηχανικού S.G.Τhulin.
      · Φτιαγμένη από παράγωγα πετρελαίου και χρωστικές, ήταν απλή και ανθεκτική κατασκευή που έγινε απίστευτα δημοφιλής παγκοσμίως, ειδικότερα στις «ανεπτυγμένες» τότε χώρες.
      · Με αυτήν, οι καταναλωτές μετέφεραν προϊόντα διαφόρων μεγεθών συνήθως από κάποιο σημείο πώλησης μέχρι την κατοικία τους. ´Ενα τυπωμένο λογότυπο την έκανε διαφημιστικό μέσο και σύμβολο καταναλωτισμού. Κάθε οικεία διέθετε προμήθειες σακούλων που τελικά εξυπηρετούσαν συστηματικά αμέτρητους άλλους σκοπούς με κύρια την τοποθέτηση αποριμμάτων.
      · Σταδιακά καταργήθηκε λόγω των βλαβερών συνεπειών στο περιβάλλον.

      Σκούφη Βασιλική , 3073

      Διαγραφή