Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

μάθημα 3ο | ιστορίες των πραγμάτων


















"every object tells a story"  [Henry Ford]

α΄μέρος

"Κάθε αντικείμενο λέει μια ιστορία, αρκεί να ξέρεις πως να τη διαβάσεις" είχε πει κάποτε ο Henry Ford. Πράγματι, οι μορφές όλων των αντικειμένων γύρω μας διαθέτουν μια αστείρευτη αφηγηματική δύναμη.

Με βάση μια σειρά από επιλεγμένα αντικείμενα, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, σε ομάδες των δύο, κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια φανταστική ιστορία για καθένα από αυτά. Οι ιστορίες διαβάστηκαν στην τάξη πυροδοτώντας ένα δημιουργικό παιχνίδι φαντασίας.

Στόχος της διασκεδαστικής αυτής εφαρμογής ήταν η ανάπτυξη της φαντασίας, η αποκοπή από τον υπάρχον πολιτισμικό, κοινωνικό και χωροχρονικό πλαίσιο, και η έμμεση συνειδητοποίηση της σημειωτικής λειτουργίας των αντικειμένων.

β΄μέρος

Μια βασική δεξιότητα του καλού designer είναι η ενσυναίσθηση και η ικανότητα να μπορεί να αποκοπεί από το παρόν πολιτισμικό πλαίσιο, ώστε να οραματιστεί κάτι χρήσιμο μέσα σε ένα διαφορετικό συγκείμενο που να αφορά τους χρήστες, την περιοχή, τις ανάγκες και τον πολιτισμό τους. 
Στο πλαίσιο αυτό, αναγνώστηκαν εκτενή αποσπάσματα από το βιβλίο "Παπαλάνγκι" ως εισαγωγή στην πρώτη άσκηση του εξαμήνου με τίτλο "ο μουσειολόγος του μέλλοντος". Μπορείτε να διαβάσετε τημ εκφώνηση της άσκησης εδώ


_____________________________________

Μέχρι την επόμενη Τρίτη θα πρέπει να:
[1] γράψετε το σύντομο κείμενο για την άσκηση του μουσειολόγου, ώστε αυτά να διαβαστούν στο μάθημα
[2] αποστείλετε άμεσα στο mail μου (gliamadis@gmail.com) το κείμενο της ιστορίας που γράψατε στο πλαίσιο της σημερινής άσκησης. Όπως συμφωνήσαμε, τα κείμενα μαζί με τις φωτογραφίες των αντικειμένων τα οποία αφορούν, θα ανέβουν στο σύνδεσμο "ιστορίες αντικειμένων" στη στήλη δεξιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου